Pārlekt uz galveno saturu

Festivālu rudens LLU Studentu teātrī

Pēc pavasarī aizvadītā 1. Starptautiskā Universitāšu teātru festivāla “Divi maija vakari” LLU Studentu teātrī Jelgavā, rudens atsācies ne tikai ar Teātra sporta sezonas atklāšanu, bet īstu festivālu karuseli gada nogalē.

No 15. līdz 17. septembrim Jūrmalā notika Baltijas valstu amatierteātru festivāls BALTIJAS RAMPA, kas tiek organizēts reizi divos gados, katrreiz citā valstī un nes kopēju apvienojošu ideju Baltijas sadraudzībai. 2015. gadā Sāremā festivālā piedalijās 6 izrādes, kur latviešu ,igauņu un lietuviešu režisori iestudēja kaimiņvalstu orģināldramaturģijas lugas. Šogad Jūrmalā festivāla tēma bija  “EKSPERIMENTS”, kurā veiksmīgi tika īstenota režisoru apmaiņas programma. Projekta ideju koordinēja LATA (Latvijas Amatierteātru asociācija).

Baltijas Rampu atklāja LLU Studentu teātris ar igauņu režisora no Tartu universitātes teātra KALEVA KUDU iestudēto “Parīzē es lidoju ar gaisa balonu”( pēc A. Čehova lugas “Ķiršu dārzs” motīviem). Festivālu vērtēja starptautiska ekspertu žūrija, ko vadīja teātra zinātniece Edīte Tišheizere. Izrāde ”Parīzē es lidoju ar gaisa balonu” tika atzīta par mūsdienīgas teātra valodas, spēcīgi emocionālu, ansamblisku izrādi, kas ir ilggadēju teātra tradīciju un talantīga aktiersastāva rezultāts.

Izrādes formāts (50 minūtes) darījis to interesantu starptautisku festivālu organizatoriem un tā 12.-15. oktobrī LLU Studentu teātris ceļoja uz starptautisku studentu teātru festivālu Ed. Veidenbauma jaunības pilsētā – Tartu.  A-FESTIVAL, kas norisinājās Tartu Studentu namā un bija pulcinājis Vācijas (Berlīne), Krievijas (Maskava, Pēterburga, Orla), Beļģijas (Lježa), Latvijas (Jelgava), Igaunijas (Tartu, Tallina) studentu teātrus.

Kā stāsta LLU Studentu teātra režisore Astra Kacena, festivāla radošā gaisotne bija pārsteigumu un jaunatklājumu pilna – maskavieši savas izrādes laikā pārvērta  festivāla ēdināšanas picēriju par Džeka Londona laika kovbojkrodziņu, kurās skatītāji starp glāžu šķindoņu šāvieniem un smeldzīgiem blūziem varēja līdzizdzīvot skaudros tēlu likteņus, Orlas studenti prata suģestējoši ievilināt savu skatītāju mistiskajā Šekspīra “Vētras” pasaulē ar spožiem klaunādes elementiem, kas mijās ar tik pašsaprotamo studentiem,liriski-protestantisko ģitārspēli un dziesmu balādēm. Igauņi priecēja ar absurda teātra elementiem no  absudra klasiķa Junesko līdz mūsdienām, savukārt berlīnieši ar Buto plastikas drosmīgo poēziju.

Šajā festivālā LLU Studentu teātris meklēja tautieša Ed. Veidenbauma takas un satika savas izrādes (“Parīzē es lidoju ar gaisa balonu”) dubultniekus no Lježas universitātes (Beļģija) iestudētas izrādes “Ķiršu dārzs. 20 gadus vēlāk." Viņi runā tādu pašu tekstu, tikai franciski, bet izmantojot citus tēlus. Tas liek pamatus jaunai draudzībai,” atklāj A. Kacena.

Gandrīz tajā pašā laikā, tieši gadu pēc Farēru salās notikušā “Short play festival 2016”, atkal 7. oktobrī savu iznācienu piedzīvoja Maijas Ozoliņas īslugas “Helmūts un Hellija” angliskā versija Kupišķu festivālā “Theatre Kluster 2017” ( Lietuvā).

“Lai festivālu satikšanās bagātina mūs ar kultūras apziņas klātesamību ikdienas ritmos un plašāku sevis redzējumu starp citiem!” tā A. Kacena.

Pievienots 30/10/2017