Pārlekt uz galveno saturu

Studiju procesā Meža fakultātē arvien vairāk iesaistīsies nozares pārstāvji

Lai stiprinātu studiju kvalitāti un nodrošinātu meža un kokrūpniecības nozares uzņēmumus ar zinošiem speciālistiem, LLU Meža fakultāte (MF) turpmāk savā darbā vairāk iesaistīs uzņēmumu pārstāvjus. Viens no būtiskākajiem soļiem šīs ieceres īstenošanā ir Meža fakultātes Padomnieku konventa izveide, kas pirmo reizi, klātesot zemkopības ministram Jānim Dūklavam, kopā sanāca 15. novembrī, lai vienotos par turpmāk veicamajiem uzdevumiem un iepazītos ar MF 2017./2018. studiju gada plāniem.

MF Padomnieku konvents būs koleģiāla institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt fakultātes attīstību atbilstoši meža nozares vajadzībām un interesēm. Tā darbības principi juridiski tiks nostiprināti MF nolikumā, kurā MF Dome plāno veikt izmaiņas. Visi padomnieki pārstāv Latvijas vadošos mežsaimniecības un kokrūpniecības uzņēmumus un iestādes. Pirmajā sanāksmē tika apstiprināts konventa priekšsēdētājs – AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs un LLU Goda doktoru Roberts Strīpnieks.  

Klātesošie tika informēti par aktivitātēm, kas sāktas fakultātē šajā studiju gadā, lai stiprinātu sadarbību ar nozari, un arī turpmākajiem plāniem. MF jaunais dekāns Linards Sisenis atzina, ka uzņēmēju iesaiste fakultātes attīstībā būs svarīgs viņa darbības virziens, ko atzinīgi novērtēja padomnieki.

“Šobrīd studiju procesa īstenošanā jau esam iesaistījuši AS “Latvijas Valsts meži”, LVMI “Silava”, Valsts meža dienesta ekspertus, turklāt sāktas sarunas ar Ogres Tehnikumu par studentu prakšu organizēšanu. Esmu pārliecināts, ka spēcīga inženiera sagatavošanā svarīgas ir gan teorētiskās zināšanas, gan praktiskās iemaņas, tādēļ ikvienam studentam prakses ietvaros vismaz pāris nedēļas ir “jāpavada traktorā” jeb jāpiedalās reālos meža darbos,” stāsta L. Sisenis.

Viņš arī atklāj, ka fakultāte šovasar ir uzsākusi ciešu sadarbību ar Kolumbiju, kas Vasaras skolas ietvaros nosūtījusi uz studijām Jelgavā meža nozares darbinieku grupu, bet šobrīd plāno atbalstīt kolumbiešu pilna laika studijas MF. Turklāt fakultātē vieslekcijas šogad jau lasījuši vairāki lektori no ārvalstīm, ļaujot studentiem apgūt citu valstu pieredzi mežsaimniecībā.

Tuvākā gada laikā MF ar Padomnieku konventa atbalstu plāno veikt studiju programmu un kursu auditu un pilnveidi, it īpaši pievēršot uzmanību studiju programmas “Kokapstrāde” attīstībai un mainot tās galveno fokusu no speciālistu sagatavošanas lielajiem kokrūpniecības uzņēmumiem uz topošo uzņēmēju sagatavošanu šajā nozarē, kuriem būs spēcīgas specifiskās nozares zināšanas un izpratne par uzņēmuma veidošanas un vadības procesiem.

Tāpat padomnieki tika iepazīstināti ar fakultātes iecerēm zinātniskās pētniecības projektu īstenošanā, akadēmiskā personāla kvalifikācijas paaugstināšanā un infrastruktūras attīstībā.

Pievienots 17/11/2017