Pārlekt uz galveno saturu

Atklātas LLU Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centra telpas

20. martā pēc vairāk kā astoņu mēnešu remontdarbiem Jelgavas pilī atklātas LLU Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centra telpas, kurās ietilpst LLU Aula un pils dienvidaustrumu spārna telpu grupa. Vēsturiski šīs telpas Jelgavas pilī bija Sudraba un Zelta zāles un hercoga guļamistaba, bet pēc remontdarbiem tās pielāgotas zinātnes funkciju veikšanai un starptautiskās sadarbības pētniecībā veicināšanai.

“LLU mērķis ir kļūt par vadošo zinātnes un tehnoloģiju universitāti Baltijas jūras reģionā ar specializāciju dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Līdz ar to savu infrastruktūru, tostarp Jelgavas pili, attīstām, lai sasniegtu šo mērķi. Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centra izveide un tam paredzēto remontdarbu veikšana ir viens no soļiem vairāku aktivitāšu ietvaros, kas LLU tiks īstenotas turpmākajos gados,” atklājot atjaunotās telpas, stāsta LLU rektore Irina Pilvere.

Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrs darbosies kā starpdisciplināru pētījumu ierosmes un pētniecības rezultātu popularizēšanas centrs Latvijā un starptautiskā līmenī. Sagaidāms, ka centra darbība veicinās esošo zinātnisko institūciju atpazīstamību starptautiskajā pētniecības vidē un starptautisko sadarbību.

Turklāt aizvadītā gada nogalē Ministru kabinets apstiprināja Latvijas Bioekonomikas stratēģiju 2030. gadam, kurā noteikts, ka LLU kā vadošajai bioekonomikas augstākās izglītības un pētniecības iestādei Latvijā ir jāīsteno ieguldījumi izglītības kvalitātes un zinātnes kapacitātes attīstībā un jāvairo atpazīstamība un konkurētspēja Eiropas mērogā, jo īpaši Baltijas un Skandināvijas reģionā. Šim nolūkam Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā papildus plānots izveidot arī divas jaunas darba vietas.

“Pasaulē zinātnieki arvien lielāku nozīmi piešķir pētījumiem, kas saistīti ar ilgtspējīgu resursu izmantošanu. Jau šobrīd LLU zinātnieki īsteno pētījumus dažādās bioekonomikas nozarēs un meklē iespējas veselīgākai ēšanai, “zaļākiem” pārvietošanās veidiem, “draudzīgākiem” tehniskiem risinājumiem un efektīvākai ražošanai. Jaunais centrs kalpos kā satikšanās platforma zinātniekiem, lai, piemēram, LLU informācijas tehnoloģiju zinātnieki, kuri izstrādā modernus risinājumus biškopībā, varētu virtuāli satikties ar saviem kolēģiem Vācijā un Indonēzijā, vai mūsu pārtikas tehnologi, kuri pēta slieku izmantošanu pārtikā, varētu attīstīt sadarbību ar kādu no pasaules vadošajiem pārtikas zinātnes institūtiem,” centra turpmākās darbības virzienu raksturo zinātņu prorektors Arnis Mugurēvičs.

Viņš arī skaidro, ka LLU jau ir pieredze šādu starptautisku projektu īstenošanā. Kā piemērs minams starptautiskais EUROLEGUME pētniecības projekts, kurā ar kolēģiem no citām valstīm tika izstrādāti inovatīvi pākšaugu produkti, kas ieguva Latvijas 2017. gada sasnieguma zinātnē apbalvojumu. Jaunā centra izveide dos iespēju attīstīt daudz vairāk šādus izcilus starptautiskās sadarbības piemērus.  

Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā veikta telpu vizuāla atjaunošana, uzstādītas modernas prezentāciju, apskaņošanas un pārraižu iekārtas.  Tas jau ir pieejams konferenču un semināru organizēšanai, tai skaitā arī e-konferenču organizēšanai ar universitātes starptautiskās sadarbības partneriem.

LLU direktors Andrejs Garančs stāsta, ka paralēli minētajiem darbiem norisinājās arī Jelgavas pils energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, kā rezultātā Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centra telpās veikta jaunas ventilācijas sistēmas uzstādīšana un nomainīti logi. Tas ir unikāls un komplekss risinājums, kurā dažādi finanšu avoti atbilstoši to mērķiem papildina viens otru un kopumā veidojas izcils rezultāts, kurā apvienoti gan zinātniskie, gan kultūrvēsturiskie un energoefektivitātes ieguvumi. 

Turklāt svarīgi atzīmēt, ka Jelgavas pils īstenoto remontdarbu dēļ saglabās savu vēsturisko vērtību un to nezaudēs, jo telpu funkcionalitātes uzlabošanā ņemtas vērā arī šīs vēsturiskās celtnes īpatnības un ekspertu ieteikumi. 

“Šogad 20. jūnijā vēsturiskajai Jelgavas pilij atzīmēsim 280 gadu jubileju, kad norisināsies konference, kas veltīta pils vēsturei dažādos laika posmos. Tāpat Jelgavas pilī kā baroka laika arhitektūras piemineklī izskanēs baroka mūzikas koncerts, kurā atskaņos darbus, kas ir radīti Kurzemes-Zemgales hercoga galmā. Tādējādi pils būs atvērta ikvienam interesentam,” stāsta LLU muzeja vadītāja Ginta Linīte.

Taču pirmais zinātnes popularizēšanas pasākums jaunatklātajā centrā norisināsies 23. martā, kad tajā tiks organizēts Latvijas skolēnu 42. zinātniskās pētniecības darbu konferences 2. posms - Zemgales reģionālā zinātniski pētniecisko darbu konference.

Centra izveide un telpu atjaunošana īstenota Eiropas Savienības fonda projekta “LLU un tās pārraudzībā esošo zinātnisko institūciju pētniecības, attīstības infrastruktūras un institucionālās kapacitātes stiprināšana” (Nr. 1.1.1.4./17/I/003) ietvaros. Atbilstoši tam LLU zinātnes infrastruktūras attīstībā līdz 2021. gadam tiks ieguldīti 16 721 153 EUR. To paredz vienošanās starp LLU un Centrālo finanšu līgumu aģentūru.  Projektu LLU īsteno kopā ar sadarbības partneriem - Dārzkopības institūtu un Agroresursu un ekonomikas institūtu. 

Savukārt ventilācijas sistēmas izbūve un logu nomaiņa īstenota projekta “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansē Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas ir EUR 6 701 654,49, no kura Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

logologo

Pievienots 21/03/2018