Pārlekt uz galveno saturu

Zemgales reģionu valsts zinātniski pētniecisko darbu konkursā pārstāvēs 185 skolēni

23. martā LLU Jelgavas pilī norisinājās Zemgales reģionālā skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference, kurā labākie zinātniski pētniecisko darbu autori ziņoja par veiktajiem pētījumiem un tos vērtēja LLU mācībspēki. Atbilstoši vērtētāju lēmumam šogad uz valsts zinātniski pētniecisko darbu konkursu, kas notiks aprīlī, izvirzīts rekordliels Zemgales skolēnu skaits – 185 skolēni no dažādām zinātņu sekcijām.

Konferencē piedalījās 215 skolēni, kuri mācās no 9. līdz 12. klasei un aizstāvēja zinātniski pētnieciskos darbus 21 sekcijā: Astronomijas, Fizikas, Bioloģijas, Cittautu valodniecības un ārzemju literatūras zinātnes un vēstures, Ekonomikas, Informātikas, Inženierzinātņu, Kulturoloģijas, Latviešu literatūras zinātnes un vēstures, Latviešu valodniecības, Matemātikas, Mākslas zinātnes, Pedagoģijas, Psiholoģijas, Socioloģijas, Tieslietu, Veselības zinātņu, Vides zinātņu, Vēstures un kultūrvēsturiskā mantojuma, Zemes zinātņu un ekonomiskās ģeogrāfijas, Ķīmijas.

"Skolēnu pētnieciskās intereses ir ļoti plašas un izvēlētās tēmas – oriģinālas. Ja aplūkojam konferences programmu, redzams, konkursam iesniegti pētījumi, sākot no lauksaimniecības tēmām un pat zāļu tējām līdz pat modernajām tehnoloģijām, piemēram, YouTube kanāla vadīšanu un youtuberu kopienas veidošanos,” stāsta Valsts Izglītības satura centra koordinatore zinātniski pētnieciskās darbības jautājumos Inguna Arāja.

Laureātu vidū visvairāk iekļuvuši Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolēni, kuri ieguva pirmās vietas septiņās sekcijās: Ķīmijas, Matemātikas, Latviešu literatūras zinātnes un vēstures, Kulturoloģijas, Inženierzinātņu un Bioloģijas. Bet piecās sekcijās - Zemes zinātņu un ekonomiskās ģeogrāfijas, Vēstures un kultūrvēsturiskā mantojuma, Socioloģijas, Psiholoģijas, Ekonomikas - laureāti ir no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.

Augstus rezultātus uzrādīja arī Tukuma Raiņa ģimnāzijas skolēni, kuri ieguva pirmās vietas Mākslas zinātnes, Kulturoloģijas, Cittautu valodniecības un ārzemju literatūras zinātnes un vēstures, kā arī Fizikas sekcijās.

Par laureātiem kļuva arī skolēni no Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, Engures vidusskolas, Bauskas Valsts ģimnāzijas, Tukuma 2. vidusskolas, Elejas vidusskolas, Zemgales vidusskolas, Jelgavas 5. vidusskolas.

"Zinātniski pētniecisko darbu izstrāde Zemgales reģionā attīstās, jo šis gads bija zīmīgs ne vien ar to, ka reģiona konferenci organizējām universitātē, bet arī tāpēc, ka konkursā tika iesniegts krietni vairāk darbu, nekā iepriekšējos gadus. Turklāt jaunā vērtēšanas sistēma deva iespēju izvirzīt valsts konkursam daudz vairāk labus un izcilus darbus. Īpaši lepojamies, ka Bioloģijas sekcijā pirmo vietu ieguva divas skolnieces, kuras par saviem darbiem ieguva maksimāli iespējamo punktu skaitu,” stāsta LLU Mūžizglītības centra vadītāja Ilvita Švāne.

Pirmās vietas ieguvēji katrā sekcijā ieguva Zemgales Plānošanas reģiona sarūpēto naudas balvu 50 eur vērtībā, bet 15 sekciju uzvarētāji un labāko darbu autori ieguva apliecinājumu pretendēt uz valsts finansētu studiju vietu LLU ārpus uzņemšanas konkursa.

Kopumā Jelgavas pilsētu valsts zinātnisko pētniecisko darbu konferencē pārstāvēs 80 skolēni, bet Jelgavas un Ozolnieku novadus – 9 skolēni.

Zemgales reģionālā zinātniski pētniecisko darbu konferenci organizē LLU Mūžizglītības centrs, pamatojoties uz 2016. gadā Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra (VISC) un LLU noslēgto sadarbības līgumu par ES struktūrfondu projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" īstenošanu. 

Pievienots 23/03/2018