Pārlekt uz galveno saturu

LLU stiprinās izglītību par ģeogrāfiskās informācijas sistēmām

28. martā LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) atklāts Ģeogrāfiskās informācijas sistēmu (ĢIS) kompetenču centrs, kurā turpmāk apmācības norisināsies gan studentiem, gan mācībspēkiem un speciālistiem, kuru profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamas zināšanas ĢIS.

Kā stāsta projekta vadītāja, VBF asociētā profesore Vivita Puķīte, mūsdienās neviens speciālists vai biznesa organizācija, kas saistīta ar vidi, nevar ignorēt ĢIS iespēju nozīmīgumu profesionālu procesu plānošanai, vadīšanai un darbību īstenošanas uzraudzībai. Tuvākajā nākotnē ĢIS iespējas un ietekme tikai augs: pilnveidojot iekārtas, tādējādi jo īpaši palielinot uzkrāto un iegūto telpisko datu apjomus un kvalitāti. ĢIS kompetences svarīgas speciālistiem mērniecībā, loģistikā, transportā, būvniecībā, ainavu arhitektūrā u.c. nozarēs, no kuriem lielākā daļa augstāko izglītību iegūst LLU VBF.

Studiju procesa nodrošināšanai ĢIS kompetenču centrā izveidotas 12 apmācāmo darba vietas un 1 mācībspēka darba vieta, kas aprīkotas ar interaktīvo ekrānu, dokumentu kameru un 13 datorkomplektiem, kuros pieejamas specializētās programmatūras: Bentley MicroStation, ArcGIS 10.5.1, ArcCatalog, ArcGlobe, ArcMap, ArcScene. Turklāt centrā ir atsevišķa darba telpa 3 mācībspēkiem/pētniekiem, kas aprīkotas ar datorkomplektiem un printeriem dažāda izmēra dokumentu izdrukāšanai, skaneri, 3D printeri, fotokameru, drona komplektu, robotizēto tahimetra komplektu un fotogrammetrisko kameru.

Jaunais ĢIS kompetenču centrs izveidots Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta “Kopīgas GI izglītības izveidošana darba iespēju palielināšanai reģionā (GISEDU, LLI-206)” ietvaros. Projekta mērķis ir palielināt darba iespējas un darbaspēka mobilitāti, lai attīstītu jaunas kompetences ĢIS jomā, kas saskan ar darba tirgus prasībām reģionā, un lai uzlabotu kopīgas ĢIS apmācības iespējas. Centra atklāšana ir viena no projekta aktivitātēm, kurš sākts 2017. gadā, bet noslēgsies 2019. gadā.

Projekta vadošais partneris ir Kauņas Lietišķo zinātņu universitāte, ar kuru turpmāk tiks izveidots kopīgs apmācību cikls par ģeogrāfiskās informācijas sistēmām.

Pievienots 29/03/2018