Pārlekt uz galveno saturu

Ceļā uz zinātni

Attēla autors: No LLU arhīva

20. aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) norisinājās 13. Starptautiskā zinātniskā konference “Students on their Way to Science”/ "Studenti ceļā uz zinātni," kurā savus referātus lasīja pārstāvji no Francijas, Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Turcijas, Baltkrievijas, Indijas, Rumānijas, Kazahstānas un Azerbaidžānas.

“Katru gadu konferences laikā vienkopus sastopami studenti, kuri ar saviem pētījumiem sniedz plašu ieskatu zinātnes jautājumos pasaules mērogā. Mēs esam pārliecināti, ka zinātne ir globāla, to pierāda studentu ziņojumu tēmas, augstā pētījumu kvalitāte un izvirzītie mērķi. Piedalīšanās konferencē sniedz iespēju studentiem iegūt jaunus iespaidus, sadarbības partnerus, personīgos kontaktus, lai veicinātu turpmākos zinātnes atklājumus,” atklājot konferences plenārsēdi, klātesošos uzrunāja LLU studiju prorektors Aigars Laizāns.

Konferences mērķis ir zinātnisko pētījumu popularizēšana un starpkultūru komunikācijas pieredzes veidošana. Konferences darba valoda ir angļu, līdz ar to svešvalodas prasmju attīstīšana ir viens no būtiskiem ieguvumiem konferences dalībniekiem.

Daļai no studentiem tā vienlaikus bija lieliska iespēja aprobēt savu bakalaura, maģistra un doktora darbu pētījumu rezultātus, kā arī iegūt zināšanas par pārstāvētās zinātņu nozares pētījumiem citās valstīs. Tāpat studenta dalība konferencē tiks izmantota kā priekšrocība dažādu stipendiju konkursos.

Šogad studējošie lasīja referātus par dažādām tēmām, kas iekļauj visus LLU īstenotos studiju un pētnieciskos virzienus: lauksaimniecība, veterinārmedicīna, pārtikas zinātne, inženierzinātnes, izglītība, informācijas tehnoloģijas, vide un būvzinātnes, mežsaimniecība un kokapstrāde, kā arī sociālās zinātnes. Kopumā tika prezentēti vairāk kā 140 referāti.

Šogad tika lasīti ziņojumi par tādām tēmām, kā ražas kvalitāte, temperatūras un preparātu ietekme, mēslošanas ieteikumi, e-atkritumu pārvaldība, mobilo tehnoloģiju izmantošana dažādās nozarēs, drošības sistēma viedajās mājās, vides faktoru ietekme, mērījumu precizitāte, ekoloģiskās problēmas, iecienīto probiotikas jogurta dzērienu “Actimel,” augsta spiediena pārstrādes ietekmi, modernās pieejas attiecībā uz ilgtspējīgu uzņēmumu attīstību, Lietuvas iedzīvotāju attieksmi pret banku kredītiem, Indijas cukura industrija, tās analīze un attīstības iespējas, darbaspēka pieejamību mašīnbūves un metālapstrādes nozarēs, sporta iekārtu raksturojums Latvijā, grūtniecības noteikšana dzīvniekiem, terapeitisko plazmas apmaiņa un plazmaferēze, epidemioloģijas pārbaude tīrasiņu suņiem Latvijā, dzeramā ūdens mikrobioloģiskie rādītāji, dīzeļa dzinēji, pirkstu nospiedumu tehnoloģijas, modernās automašīnām, zemes apsaimniekošana un ģeodēzija, energoefektivitātes prasības sporta ēkām un saules baterijas, bet iepriekš uzskaitītās tēmas ir tikai neliels ieskats no konferences piedāvātajiem ziņojumiem. 

Jāpiebilst, ka konference ir atzīta par vienu no lielākajām studentu zinātniskajām konferencēm Centrālajā un Austrumeiropā, kurā piedalās Latvijas un citu valstu universitāšu studenti. 

Pievienots 20/04/2018