Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Valsts apbalvojumu ieguvis ESAF asoc. profesors Jānis Ābele

3. maijā Rīgas pilī notika Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija, kurā par mūža ieguldījumu augstākās izglītības un zinātniskās pētniecības darbā Atzinības krusta IV šķiru saņēmis LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) Sociālo un humanitāro zinātņu institūta asociētais profesors (emeritus) Dr.agr. Jānis Ābele.

Asociētais profesors (emeritus) Jānis Ābele strādā LLU kopš 1973. gada. No 1992. līdz 1996. gadam un no 1998. līdz 2001. gadam bijis Humanitārā institūta direktors, pēc tam līdz 2009. gadam Sociālo zinātņu fakultātes dekāns.  Laikā no 1996. līdz 1998. gadam bija Latvijas Republikas Saeimas deputāts. Pašlaik strādā par asociēto profesoru (emeritus) Sociālo un humanitāro zinātņu institūtā un ir Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas loceklis.

Bez mācību darba J.Ābele veic aktīvu zinātniski pētniecisko darbību, piedalījies un vadījis vairākus nozīmīgus gan starptautiskus, gan vietējus projektus, piemēram, „Lauku tūrisma uzņēmumu specifika un konceptuālie sadarbības modeļi”, „SPSS programmas izmantošana SZF zinātniskās aktivitātes sekmēšanai” u.c. Ir līdzautors mācību grāmatām „Stratēģiskā plānošana publiskās pārvaldes institūcijās” un „Organizācijas”, kā arī daudzu nozīmīgu publikāciju autors. J.Ābele aktīvi piedalās zinātniskās konferencēs, to organizēšanā.

Būdams dažādos vēlētos amatos, J.Ābele veicinājis sadarbību starp LLU un Jelgavas pilsētu, kā arī aktīvi iesaistījies pilsētas rīkotajos pasākumos. Ar savu darbību viņš ir popularizējis universitātes vārdu ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs.

Savukārt studenti un kolēģi vienmēr novērtējuši J. Ābeles aizrautīgo ceļotāja garu, sportisko azartu šaha un zolītes turnīros un pozitīvo dzīves uztveri. Viņa vadītās lekcijas studentiem asociējas ar starptautisku redzējumu un pieredzi, kas nav izlasāma nevienā mācību grāmatā. Laikā, kad J. Ābele bija Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, studenti kā savu un fakultātes neoficiālo devīzi bija izvēlējušies vārdus “Ābols no Ābeles tālu nekrīt”, tā norādot savu vēlmi līdzināties harizmātiskajam dekānam.

Kopumā ar Triju Zvaigžņu ordeni 3. maijā apbalvotas 29 personas, ar Viestura ordeni un ordeņa goda zīmi apbalvotas 14 personas, savukārt ar Atzinības krustu - 38 personas.

Pievienots 03/05/2018