Pārlekt uz galveno saturu

LLU aizvadīta lauku attīstībai veltīta konference

Attēla autors: No LLU arhīva

No 16. līdz 18. maijam Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) jau 24. reizi norisinājās starptautiska zinātniskā konference “Zinātne lauku attīstībai 2018,” kas īpaši tika veltīta Latvijas simtgadei, Jelgavas pils 280 gadu jubilejai un LLU 155 gadu jubilejas svinībām. Tajā par pētījumu rezultātiem ziņoja vairāk kā 180 zinātnieki no Latvijas, Lietuvas, Kazahstānas, Krievijas, Polijas, Ukrainas, Indonēzijas, Zviedrijas, Taizemes un Dienvidāfrikas. 

Konference apvieno jaunos zinātniekus no dažādām zinātņu jomām, kuru prioritāte ir lauku attīstība, kas nozīmīga ir ne tikai Eiropas Savienības (ES) valstīs, bet arī visā pasaulē kopumā. Konferences laikā tika diskutēts par tādām tēmām, kā pārtikas izpētes iespējas un izaicinājumi, novatorisku lopbarības resursu ietekme uz mājputnu gremošanas traktu un organismu kopumā, putnu apdraudējums lauksaimniecības nozarē, zemes izmantošanas optimizēšanas kritēriji aramzemes kvalitātes novērtēšanai, biostimulanta lietošanas ietekme pavasara kviešu audzēšanā, ainavu modelēšana, ģeodēzija, ciklona efektivitātes palielināšana, izmantojot separatorplāksni, e-mācību materiālu kontrole un kvalitāte, ārzemju studenti kā tūrisma faktors Latvijā, inovatīvas mācību metodes uzņēmējdarbības apgūšanā, lauksaimniecības sistēmu analīze, sociālo inovāciju tiesiskais regulējums, medicīnas pakalpojumu eksporta iespējas, ražošanas produktivitātes pētīšana, zemes pārseguma izmaiņas, meža atjaunošana, kā arī hidrotermiski modificētu priežu un bērzu koksnes fizikālās īpašības. Jāpiebilst, ka iepriekš uzskaitītās tēmas ir tikai neliels ieskats no konferencē sniegtajiem ziņojumiem. 

Jau tradicionāli visplašāk konferencē tika pārstāvēta ekonomikas zinātne, kuras sekcijā tika prezentēti 44 referāti. Liels skaits dalībnieku bija arī meža zinātņu, vides inženierzinātņu un arhitektūras un lauksaimniecības sekcijās. Klausītājiem bija arī iespēja iepazīties ar veiktajiem pētījumiem arī citās jomās – pārtikas, veterinārmedicīnas zinātņu, lauksaimniecības inženierzinātņu, ūdenssaimniecības, izglītības un informāciju tehnoloģiju zinātnēs. Līdz ar to klātesošajiem inženieriem, ekonomistiem, pārtikas zinātniekiem un citu nozaru zinātniekiem bija iespēja dot intelektuālu ieguldījumu nozarēs.

Savukārt noslēguma dienā, 18. maijā, konferences dalībnieki izbraukuma sesijas laikā apmeklēja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu „BIOR” un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Pēc konferences tiek veidots labāko zinātnisko rakstu krājums, kas lasītājiem līdzīgi kā iepriekšējo gadu rakstu krājumi būs pieejams LLU Fundamentālajā bibliotēkā.

Pievienots 17/05/2018