Pārlekt uz galveno saturu

Uzņēmējdarbība laukos un ārstniecības augu audzēšana

Attēla autors: No LLU arhīva

Uzņēmējdarbības attīstīšana laukos ir viena no iespējām kā veicināt vietējo lauku kopienu izaugsmi, nodarbinātību un sociālo iekļaušanos. Nozares ar augstu potenciālu stiprināt un attīstīt uzņēmējdarbību laukos ir lauksaimniecība, lauksaimniecības produktu pārstrāde un tūrisms. Tradicionāli lauku reģionos uzņēmējdarbība fokusējas uz lauksaimniecības attīstību un visbiežāk ir saistīta ar tradicionālu lauksaimniecības kultūru audzēšanu. Taču 21. gadsimts iezīmē virkni pārmaiņu sabiedrības domāšanā un rīcībās, kas saistītas ar veselību un vides rūpi. Patērētāji, it īpaši pilsētu iedzīvotāji, ir novērtējuši dabas produktu, piemēram, aromātisko un ārstniecības augu, sniegto labumu un arvien palielinās vietējo augu tēju, homeopātisko līdzekļu, dabīgās kosmētikas un dabīgo pārtikas piedevu patēriņš. Tas paver jaunas iespējas un virzienus uzņēmējdarbības attīstīšanai laukos.

Lai izglītotu potenciālos lauku uzņēmējus par uzņēmējdarbības uzsākšanu un ārstniecības augu audzēšanu, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes pētnieku komanda (Dina Popluga, Aina Muška, Līga Paula, Lāsma Līcīte un Anita Auziņa) sadarbībā ar kolēģiem no Rumānijas un Vācijas īsteno Erasmus+ programmas stratēģiskās partnerības projektu “Izglītošana lauku uzņēmējdarbībā caur ārstniecības un aromātisko augu ražošanu un popularizēšanu”, Nr. 2016-1-RO01-KA204-024635. Projekta ietvaros tika ierīkoti izmēģinājuma lauki ar 20 ārstniecības augiem, lai pārbaudītu šo augu piemērotību audzēšanai lauksaimniecības zemēs. Pamatojoties uz izmēģinājuma rezultātiem un Rumānijas kolēģu iepriekšējo gadu pieredzi ārstniecības augu audzēšanā, tika sagatavota praktiska un noderīga informācija par ārstniecības augu audzēšanu. Papildus tam, lai ārstniecības augu audzēšana būtu ienesīgs bizness, projekta komanda apkopoja svarīgāko un aktuālāko informāciju par to kā plānot biznesu, kā arī apzināja esošo situāciju, aptaujājot esošos ārstniecības augu audzētājus, kas dalījās savā pieredzē un galvenajiem izaicinājumiem ārstniecības augu audzēšanā.

Pirmo reizi sabiedrība ar projekta rezultātiem tika iepazīstināta 19. starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Ekonomikas zinātne lauku attīstībai”, kas norisinājās Jelgavā no 9. līdz 11. maijam. Lai apzinātu ārstniecības augu izmantošanas iespējas Latvijā, konferences ietvaros tika organizēta ekskursija uz SIA “Silvanols” un Lolitas Duges “Piparmētru namiņu”.

SIA “Silvanols” ir Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums, kas jau teju 24 gadus ražo dabiskas izcelsmes uztura bagātinātājus, medicīniskās ierīces, kosmētiku un zāles, lai padarītu dabas dziedinošo spēku tuvāku un pieejamāku cilvēkiem visā pasaulē. Šajā uzņēmumā, apvienojot zināšanas par dabas vielām ar jaunākajām tehnoloģiju iespējām, ir izveidots vairāk nekā 50 augstvērtīgu, inovatīvu un efektīvu produktu portfelis dažādām indikācijām – no pretsaaukstēšanās līdzekļiem līdz uztura bagātinātājiem kopējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Uzņēmuma apmeklējums apstiprināja projekta komandā nostiprinājušos viedokli, ka ārstniecības augu audzēšanai un tālākai izmantošanai ir liels potenciāls Latvijā. Tomēr pašlaik kā galvenais vietējas izcelsmes izejvielu izmantošanu limitējošais faktors ir ārstniecības augu kvalitāte un tajā esošo aktīvo vielu koncentrācija.

Lolitas Duges “Piparmētru namiņš” ir vēl viens labais piemērs ārstniecības augu tālākai izmantošanai. Lolita Duge ir lauku uzņēmēja un mājražotāja, kas no saimniecībā izaudzētajām vairāk nekā 10 mētru šķirnēm ražo inovatīvus produktus - piparmētru sīrupu, pulveri, sejas toniku, pastilas, cepumus, medu, u.c. Papildus produktu ražošanai Lolita Duge ir attīstījusi lauku tūrismu un savā saimniecībā piedāvā produktu degustāciju un radošās darbnīcas. “Piparmētru namiņa” apmeklējums parādīja to, cik daudzveidīga un radoša var būt ārstniecības augu audzēšana un to tālāka pārstrāde.

Ja arī tevi ir ieinteresējuši ārstniecības augi un tu vēlētos nodarboties ar uzņēmējdarbību laukos, apmeklē projekta mājaslapu www.remap-project.eu, kur sadaļā “Intelectual Outputs” atradīsi rokasgrāmatu, kas palīdzēs saprast ārstniecības augu audzēšanas nozīmi, sniegs praktisku informāciju par 20 ārstniecības augu augšanas apstākļiem, to īpašībām, novākšanas un uzglabāšanas nosacījumiem, kā arī izglītos sava biznesa plānošanā.

Savukārt, ja pārstāvi izglītības jomu, tad šajā pašā sadaļā “Intelectual Outputs” atradīsi apmācības kursa aprakstu, kas sniedz instrukcijas un pamācības rokasgrāmatas praktiskai izmantošanai un potenciālo lauku uzņēmēju izglītošanai uzņēmējdarbības un ārstniecības audzēšanas jomā.

 

Informāciju sagatavoja

Asoc.prof., Dr.oec. Dina Popluga

Pievienots 21/05/2018