Pārlekt uz galveno saturu

Apbalvo labākos meliorācijas risinājumu ideju autorus

Attēla autors: No LLU arhīva

19. jūnijā LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) sadarbībā ar Zemgales Plānošanas reģionu (ZPR) norisinājās Starptautiskā studentu inovāciju konkursa noslēguma pasākums, kā laikā labākie ideju autori prezentēja inovatīvus ideju risinājumus meliorācijas jomā, kas vērsti uz lauksaimniecības radītā piesārņojuma ar biogēnajiem elementiem mazināšanu, kā arī demonstrēja izstrādātos modeļus.

Konkursa mērķis bija motivēt inženierzinātņu un dabas zinātņu studentus iesaistīties meliorācijas problēmu risināšanā, kā arī praksē pielietot zināšanas, izstrādājot inovatīvus risinājumus videi draudzīgu meliorācijas sistēmu elementu jomā. Jāpiebilst, ka konkurss norisinājās divās kārtās, pirmajā kārtā komandas iesniedza ideju aprakstus. Kopumā tika saņemti 15 pieteikumi, no kuriem deviņi dalībnieki atbilda konkursa kritērijiem. Dalībnieku vidū bija studenti no LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) dažādām specialitātēm, kā arī studenti no Ukrainas, Itālijas un Afganistānas. No visiem pieteikumiem četras komandas tika izvirzītas otrajai kārtai, tādējādi mēneša laikā otrās kārtas dalībnieki mentoru vadībā izgatavoja fiziskus modeļus savas idejas demonstrēšanai.

Konkursa dalībniekiem tika nodrošinātas lekcijas ar vietējo un starptautisko mērogu lektoru dalību. Semināru ciklā piedalījās lektore Kristīne Bērziņa, kura prezentēja “Biznesa ideju ģenerēšanas tehnikas”, lektore Vita Brakovska "Manas netveramās zināšanas jaunu tehnoloģiju izstrādē" un lektors Peter Feuerbach "Inovācijas videi draudzīgo meliorācijas sistēmu elementu joma Zviedrijā". Semināru cikla galvenais uzdevums bija informēt dalībniekus par inovācijām un videi draudzīgiem meliorācijas sistēmu elementiem, bet praktiskās pieredzes gūšanai visiem dalībniekiem bija iespēja Zemgales reģiona robežās apskatīt jau uzbūvētos videi draudzīgos meliorācijas sistēmu elementus.

Lai noskaidrotu labāko komandu, žūrijas komisija izvirzīja trīs galvenos kritērijus, tādējādi visiem dalībniekiem bija vienādas iespējas kļūt par konkursa laureātu - darba  inovativitāte, pozitīvā ietekme augu barības vielas samazināšanā un realizācijas iespējas reālā vidē,” informē konkursa dalībniekus LLU asociētais profesors un projekta “NUTRINFLOW" komandas pārstāvis Ainis Lagzdiņš.

Noslēgumā tika apbalvoti izcilākie un inovatīvākie studentu izstrādātie meliorācijas risinājumu darbi. 3. vietā ierindojās Rūta Kalniņa un Didzis Lipšāns, kuri bija izstrādājuši darbu "Aerācijas sistēma – pārgāzne", savukārt 2. vietu ieguva Līga Lauma Pļavniece, Žanis Andersons un Andris Gutāns ar izstrādāto darbu “Daudzpakāpju filtrs”, bet godpilnajā 1. vietā šoreiz ierindojās gan Kateryna Dorofieieva un Riccardo Zustovi ar "Moss bio-filter" (sūnu biofiltrs) un Elīna Austra Siliņa, Līna Salmiņa un Bruno Zinģītis ar ideju "Koksnes šķeldas filtrs". Konkursa uzvarētājiem tiek dota iespēja 2018. gada rudenī doties apmaksātā braucienā uz Somiju un piedalīties projekta "NUTRINFLOW" noslēguma konferencē, vienlaikus savu ideju prezentējot starptautiskā līmenī.

"NUTRINFLOW" projektā sadarbojas trīs valstis – Latvija, Somija un Zviedrija, turklāt Latvijā pilotteritorijas – Lielupes sateces baseina – attīstīšanā iesaistījušies vadošie speciālisti ne vien no Zemgales Plānošanas reģiona, bet arī biedrības “Zemnieku saeima”, LLU un Jelgavas novada pašvaldības.

Projekts “Praktiski pasākumi vienotā meliorācijas sistēmu apsaimniekošanā ar mērķi samazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā” jeb "NUTRINFLOW" no 2015. gada septembra līdz 2019. gada februārim tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona programmā 2014. – 2020. gadam. Projekta vadošais partneris ir lauku uzņēmējdarbības atbalsta organizācija "ProAgria Southern Finland", un tā kopējais budžets ir 1,78 miljoni EUR, no kuriem 85% ir Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas līdzfinansējums.

logo

logo

logo

Pievienots 19/06/2018