Pārlekt uz galveno saturu

Uzņēmēji stāsta par biznesu un iedvesmo!

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) organizēja semināru Jelgavā “IESAISTIES!” (Be involved!), kas norisinājās projekta ReforB LLI 143 ietvaros un kur pulcējās vairāk nekā 40 dalībnieku no Latvijas un Lietuvas pārrobežu reģioniem. 

ESAF dekāne Andra Zvirbule stāsta, ka šāda pieredze biznesa veicināšanā ir pasaulē vispārpieņemta prakse, kad sekmīgu uzņēmumu vadītāji stāsta par savu uzņēmumu, par situācijām, ar kurām saskārušies. Šāda dalīšanās pieredzē ir ieguvums abām pusēm. Uzņēmēji, stāstot par savu uzņēmējdarbību, trenē prasmes, kas nepieciešamas komunicējot ar klientiem un auditoriju, kā arī veidojot stāstu par savu produktu. Jaunieši, kas apmeklēja seminārus, iegūst saskarsmi ar reālu pieredzi un iespēju uzzināt dažādas biznesa situācijas.

Jelgavā semināra laikā savā pieredzē dalījās divi stabilu uzņēmumu pārstāvji no Zemgales reģiona. Krista Švāne pārstāvēja “Karameļu darbnīcu”, kas ir pazīstams uzņēmums Latvijā  un  ražo karameles, želejas konfektes, zefīrus un citus saldumus. Turklāt ražošanas priekšrocība ir saldumu gatavošanā izmantot roku darbu.  Savukārt Liene Veismane   iepazīstināja ar “Anne Nature” dabīgās kosmētikas zīmolu, kas pieder SIA “Anne Export”. Uzņēmuma dibinātāja ir Skaidrīte Dzene, kurai ir doktora grāds agrārās ekonomikas jomā. 

Abu uzņēmumu pārstāves uzsvēra svarīgākās atziņas, kas jāievēro uzņēmējdarbībā ir:

  • tici tam, ko tu dari;
  • svarīgs ir ne tikai pats produkts, bet arī iepakojums;
  • pircējs pērk produktu reizē ar stāstu;
  • kļūdas biznesā ir neizbēgamas, bet tās liek domāt radošāk;
  • darbs ar klientiem aizņem daudz laika;
  • kvalitāte un tās nodrošināšana nepārtraukti prasa līdzekļus;
  • jūsu cerības ne vienmēr īstenosies;
  • jāpaskatās no malas uz jūsu produktu;
  • mēģiniet kādam savu produktu pārdot attīstības stadijā, un tikai tad ķeraties pie nopietnas ražošanas;
  • ārvalstu sadarbība bieži vien ir riskanta;
  • noturiet labus darbiniekus par katru cenu!

Projekta vispārējais mērķis ir veicināt uzņēmējdarbības ilgtspējīgu attīstību pārrobežu reģionos, izmantojot novatoriskus uzņēmējdarbības atbalsta risinājumus un instrumentus. Seši partneri no Latvijas un Lietuvas ir apvienojuši savus spēkus, lai sekmīgi īstenotu projekta aktivitātes Kurzemē, Zemgalē un Latgalē, kā arī Klaipēdas, Panevēžas un Utenas reģionos un projekta rezultātā apmācītu un veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos un rašanos.

Par projekta aktivitātēm sekojiet līdzi informācijai: facebook @LLIReforB ; www.reforb.eu

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas  saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Projekts LLI 143 ReforB , Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014. – 2020.gadam

Šo projektu finansē Eiropas Savienība. Kopējās projekta izmaksas ir 467481.49 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 397359,26 EUR

Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam mērķis ir sekmēt Programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Informācijai: www.latlit.eu, www.europa.eu

Tēmturis: #LATLIT

Pievienots 19/07/2018