Pārlekt uz galveno saturu

Norisinājusies biznesa simulācijas spēle "Izspēlēt biznesu!"

Attēla autors: No LLU arhīva

Vairākos pētījumos un biznesa forumos ir pierādīts, ka viena no biznesa uzsākšanas un attīstīšanas problēmām ir nespēja vai arī nemācēšana pieņemt lēmumus. Lēmumu pieņemšana biznesā ir pietiekoši sarežģīts uzdevums, jo lēmumi ir jāpieņem, redzot visas iespējas vienlaikus. Šāda prasme - saskatīt problēmu, noteikt tās risinājumus un arī izvērtēt vienlaikus alternatīvas,  veidojas vadītājam/uzņēmējam ilgā laika periodā to trenējot. Šobrīd dinamiskā vidē, attīstoties jauniem uzņēmumiem, veidojot uzņēmumus jauniem cilvēkiem ar izcilām idejām, šādu prasmju treniņam dzīvē neatliek laika.

No biznesa viedokļa svarīgi redzēt, kā cilvēki pieņem pareizākus lēmumus - vai tad, kad viņi redz visas iespējas vienlaikus, vai arī tad, kad koncentrējas tikai uz vienu lietu? Jaunajiem uzņēmējiem, kuri šobrīd ir aktīvie līderi, lēmumu pieņemšana tiek balstīta uz ātrumu. Viņi ātri ķeras pie problēmu risināšanas, līdz ar to nemaz neaizdomājas vai ir sapratuši pašu problēmu.

Biznesa spēles ir lieliska iespēja trenēt lēmumu pieņemšanas prasmes un ne tikai, jo biznesa spēlēs var izspēlēt biznesa situācijas, nospēlēt sarunas, piespēlēt komandas biedram, apspēlēt  konkurentus, saspēlēt biznesa idejas, uzspēlēt laika limitā un stresa situācijā.

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte projekta LLI-143 Gatavs biznesam! (Ready for Business / ReforB) ietvaros rīko biznesa spēles, kurās jaunieši, biznesa uzsācēji un studenti, aktīvi darbojoties izspēlē biznesa situācijas, darbojas komandās, risina ātros uzdevumus, veido un pieņem stratēģiskus lēmumus.

Biznesa spēles mērķis ir iedrošināt jauniešus biznesa veidošanai, trenēt uzņēmējdarbības prasmes un iesaistīt jauniešus no Latvijas un Lietuvas sadarbībā.

Biznesa simulācijas spēle par tēmu „Vairumtirdzniecības uzņēmējdarbība” tika aizvadīta 14. jūnijā Jelgavā.  Spēlētāji no sešiem Latvijas un Lietuvas reģioniem sadalījās piecās komandās: Sveiki, Transformers, Future, Super 8 un  Shining Stars. “Katrs solis, ko jūs veicat, var mainīt pasauli! “, – tā sevi prezentēja viena no komandām.  Savukārt citas komandas kapteinis uzsvēra nepieciešamību raudzīties uz priekšu un rīkoties ātri: “Neskatīties uz pagātni, skaties uz nākotni. Tehnoloģijas attīstās ļoti ātri, tāpēc mums vajadzētu būt arī strauji domājošiem“. Spēles sākumā sevi pieteica visas komandas.

Vispirms spēlētājiem bija jāsaskaras ar situāciju, kad vairumtirgotājs pasūtījis 13 palešu ar tualetes papīru, bet saņēma 33 paletes, jo, pasūtot pasūtījumu, darbinieks bija kļūdījies vienā ciparā. Spēlētājiem bija 3 minūtes, lai pieņemtu lēmumu, ko izdarīt ar papildus pasūtījumā saņemtajām precēm. Šāds, pietiekami īss laiks bija gana, lai dalībnieki varētu piedāvāt iespaidīgu iespējamo risinājumu klāstu: produktus varētu tālāk pārdot citam uzņēmumam par zemāku cenu, varētu uzsākt reklāmas kampaņu “iegādāties vienu, par divu cenu”, varētu steidzami izveidot papildu noliktavu var īrēt noliktavu uz īsu laiku vai arī daļu no saņemtās preču partijas varētu ziedot labdarībai. Radošākie varianti bija -  tualetes papīra izmantošana kā materiālu īpašu pasākumu kostīmu izgatavošanai un  tualetes papīra  apdrukāšana ar dažādiem tematiskiem attēliem.

Spēles laikā komandām bija jārisina vēl divi īsie un ātri risināmie uzdevumi, kā arī uzdevums, kas saistīts vairāk ar analītisku domāšanu un daudzpakāpju lēmumu pieņemšanu.

Projekta ietvaros šādās biznesa simulācijas spēles norisinās par tēmām: mazumtirdzniecība; vairumtirdzniecība; ražošana un servisa sfēras uzņēmējdarbība.

Sekojiet līdzi informācijai: facebook @LLIReforB ; www.reforb.eu

Logo

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas  saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Projekts LLI 143 ReforB , Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014. – 2020.gadam

Šo projektu finansē Eiropas Savienība. Kopējās projekta izmaksas ir 467481.49 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 397359,26 EUR

Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam mērķis ir sekmēt Programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Informācijai: www.latlit.eu, www.europa.eu

Tēmturis: #LATLIT

Pievienots 07/08/2018