Pārlekt uz galveno saturu

Dienvidamerikas meža nozares pārstāvji piedalās pieredzes apmaiņā LLU

13. augustā Jelgavas pilī atklāta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) starptautiskā vasaras skola “Forestry Science for Industry Development” (“Mežzinātne nozares attīstībai”), kuras ietvaros pieredzes apmaiņā Latvijā ieradušies Dienvidamerikas valstu – Kolumbijas un Peru – meža un kokrūpniecības nozaru darbinieki un universitāšu pārstāvji.

Starptautisko vasaras skolu “Forestry Science for Industry Development” organizē LLU Mūžizglītības centrs un Meža fakultāte sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju. Tā ir otrā meža nozares aktualitātēm veltītā vasaras skola, kas norisinās LLU un kurā ārvalstu pārstāvji gūst pieredzi un zināšanas par Latvijas mežsaimniecību un kokrūpniecību.

Vasaras skolas atklāšanā, kas norisinājās Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā Jelgavas pilī, dalībniekus uzrunāja LLU rektore Irina Pilvere, un studiju prorektors Aigars Laizāns iepazīstināja ar LLU studiju un zinātniskajiem virzieniem un to darbību bioekonomikas attīstībai. Savukārt Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss sniedza ieskatu Baltijas valstu meža un kokrūpniecības nozarē un skaidroja tās ietekmi ekonomikā.

Tāpat pirmajā dienā norisinājās tikšanās Zemkopības ministrijas Meža departamentā un AS “Latvijas Valsts meži”, tādējādi ārvalstu pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar meža nozares pārvaldības struktūru un darbības organizāciju Latvijā un pārrunāt starpvalstu sadarbību meža nozarē un augstākajā izglītībā.

Vasaras skolas dalībnieki ir vadošie Dienvidamerikas meža nozares darbinieki un universitāšu doktoranti, kuru zinātniskās intereses saistītas ar mežsaimniecību un kokrūpniecību. Viņu vidū ir arī Kolumbijas vadošā meža nozares uzņēmuma pārstāve Maria Angelica Rivera Agudelo, kura atzīst, ka Latviju un LLU apmeklē jau otro reizi, jo tā ir vērtīga pieredze, kas tiks izmantota ģimenes uzņēmumā.

“Kolumbijā esam otrs lielākais mežsaimniecības uzņēmums, kurā ražojam koksni un kura īpašumā ir priežu audzes visā valsts teritorijā, tādējādi ir dažādi klimatiskie apstākļi to audzēšanai. Pagājušajā gadā pārliecinājos, ka Latvijā kokaudzētavu darbība balstās tehnoloģiju izmantošanā, līdz ar to audzēšana ir efektīva atšķirīgos klimatiskajos apstākļos. Mums Kolumbijā kokaudzēšanā maz tiek izmantotas tehnoloģijas, un Latvijā vēlos iegūt padziļinātas zināšanas par tehnoloģiskajiem procesiem, kas nodrošina stādu ieguvi no sēklas līdz iestādīšanai zemē,” stāsta M.A. Rivera Agudelo, kura izglītību ieguvusi politiskajā analītikā un šobrīd nodarbojas ar zinātnisko izpēti mežsaimniecībā.

Visas nedēļas garumā vasaras skolas dalībnieki piedalīsies LLU mācībspēku vadītos semināros un pieredzes apmaiņas vizītēs, kā arī iepazīs dažādus nozares uzņēmumus un kokaudzētavas Latvijā. Tostarp paredzēts arī divu Jelgavas uzņēmumu - “Fortum” un “IKTK” - apmeklējums. Vasaras skolas noslēgums norisināsies 17. augustā dabas parka “Tērvete” konferenču zālē, kurā dalībnieki analizēs iegūto pieredzi un diskutēs par turpmākajām sadarbības iespējām.

Pievienots 13/08/2018