Pārlekt uz galveno saturu

Jaunatnes vēstnieks Uldis Šalajevs aicina investēt jauniešos labākas nākotnes vārdā

Attēla autors: No LLU arhīva

Briselē: ONE Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs aicina sabiedrību un lēmumu pieņēmējus atbalstīt jauniešus.

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) datiem, pasaulē šobrīd ir vairāk nekā 7 miljardi jaunieši vecumā no 10 līdz 24 gadiem, kas ir lielākais jauniešu skaits jebkad. Tomēr katrs desmitais bērns pasaulē dzīvo konfliktu zonās un 24 miljoni no viņiem neapmeklē skolas. Nestabilitāte, problēmas darba tirgū, nepietiekama uzmanība no vecākiem un ierobežota vieta pilsoniskai līdzdalībai ir palielinājusi jauniešu izolāciju sabiedrībā.

"Šodien mēs svinam Starptautisko Jaunatnes dienu visā pasaulē! Tomēr tajā pat laikā ir jāapzinās, ka ik dienu jaunieši saskaras ar dažādiem izaicinājumiem. Jauniešiem ir jāpievērš lielāka uzmanība ik dienu un viņos ir nemitīgi jāinvestē. Tiem ir jābūt ne tikai finansiāliem, nodrošinot piekļuvi izglītībai un veselībai, bet arī nemateriāliem resursiem! Mērķtiecīgas un sistemātiskas investīcijas jauniešos veidos mūsu visu nākotni labāku!" norāda ONE Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs.

Jaunatnei ir nepieciešamas drošas vietas, kur viņi var sanākt kopā, iesaistīties aktivitātēs, kas saistītas ar viņu dažādajām vajadzībām un interesēm, piedalīties lēmumu pieņemšanas procesos un brīvi izteikt sevi. Tas veicinās jauniešos cieņu pret sevi un citiem, kā arī drošību apkārt. Ir dažāda veida telpas – gan fiziskas, gan virtuālas. Piemēram, atbilstošas telpas ļauj jauniešiem iesaistīties pārvaldības jautājumos, brīvi pieejamas sabiedriskās vietas viņiem dod iespēju piedalīties sporta un citu brīvā laika pavadīšanas aktivitātēs sabiedrībā, savukārt  digitālās telpa palīdz jauniešiem veicināt pārrobežu sadarbību ar apkārtējo pasauli.

Atbilstoši ANO Ģenerālajā asamblejā noteiktajam, katru gadu kopš 1999.gada tiek svinēta Starptautiskā Jaunatnes diena 12.augustā. Šīs dienas mērķis ir izkopt jauniešu aktīvo darbību, radot jaunatnes  izpausmēm labvēlīgu vidi, kā arī veicināt iniciatīvu grupu un jaunatnes organizāciju projektu realizēšanu. Šī gada tēma ir “Drošas vietas jauniešiem”.

Starptautiskā Jaunatnes diena:

Šodien Starptautiskā Jaunatnes diena valstīs tiek atzīmēta dažādi. Atbilstoši Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ilgtspējīgas attīstības programmas 2030.gadam - 11.mērķī (Ilgtspējīgas pilsētas un kopienas) ir uzsvērta vajadzība nodrošināt telpu integrējošai un ilgtspējīgai urbanizācijai. Savukārt Jaunajā pilsētu darba kārtībā (NUA) – uzsvērta nepieciešamība pēc tādām vietām, kur jaunieši varētu būt kopā ar ģimenēm un citiem sabiedrības locekļiem, tādejādi veidojot konstruktīvu starppaaudžu dialogu. Jo īpaši ANO Globālās rīcības programma jaunatnei (WPAY), kas ir ANO jaunatnes attīstības sistēma, īpaša prioritāte ir piešķirta brīvā laika pavadīšanas aktivitātēm, kas ir būtiska jauniešu psiholoģiskajai, kognitīvajai un fiziskajai attīstībai

Mecenāts Uldis Šalajevs, Vidzemnieks no Madonas novada, 2016.gada martā tika pirmo reizi iecelts un 2017. un 2018.gadā atkārtoti par "ONE" Jaunatnes vēstnieku Beļģijā. Pateicoties nodibinājuma "Vītolu fonda" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Senāta piešķirtajām stipendijām, 2007.gadā viņš ir ieguvis augstāko profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās LLU Jelgavā. Jaunietis ir arī studentu apmaiņas Erasmus programmas ietvaros 2005.gadā studējis Avans Universitātē Nīderlandē. ONE Jaunatnes vēstnieka Beļģijā U.Šalajeva darbības termiņš ir viens gads un par brīvprātīgā darba aktivitātēm starptautiskajā arēnā nesaņem atalgojumu. U.Šalajevs ikdienā komunicē angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Starptautiskā nevalstiskā organizācija “ONE" organizē informatīvās kampaņas sabiedrības izglītošanai,  piem., lai izbeigtu galēju nabadzību un cīnītos par novēršamām slimībām jo īpaši Āfrikā. Organizācija aicina politiķus apkarot novēršamās slimības, t.sk. AIDS, palielināt finanšu ieguldījumus lauksaimniecībā un uztura jomā, un pieprasīt lielāku (finanšu) caurskatāmību  nabadzības apkarošanas programmu vadībā un ieviešanā. ONE informatīvajās kampaņās ir piedalījušies vairāk nekā 9 miljoniem cilvēku visā pasaulē. “ONE” organizācijas aktivitātes, sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīvošanas apstākļus Āfrikā. Piemēram, pašreiz vairāk nekā 7,5 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve AIDS medikamentiem, lai gan 2002.gadā tas bija iespējams tikai ap 50 000 indivīdiem; kopš 2000.gada, Malārija ir samazinājusies par 75% astoņās Āfrikas valstīs, pašreiz vairāk nekā 51 miljoni bērnu visā  Subsahāras Āfrikā apmeklē pamatskolu. Vairāk: www.one.org.

PAPILDUS INFORMĀCIJA:

Guadalupe Casas, mob.tālr.: +32 472 71 74 20 vai pa e-pastu: Guadalupe.casas@one.org

#ONEYouth18 #ONEinEU #YouthDay #SafeSpaces4Youth

Pievienots 13/08/2018