Pārlekt uz galveno saturu

Japāņu studenti Jelgavā

17.- 22. septembrī LLU viesojās Tokušimas Universitātes piecas studentes un viņu profesors Donalds Stērdžs (Donald Sturge), lai kopā ar LLU studentiem un mācībspēkiem piedalītos Valodu centra organizētās Japānas kultūras nedēļas aktivitātēs un LLU studiju procesā.

Valodu centra pārstāve Daina Grasmane informē, ka Japānas dzīvespriecīgo studenšu acīs dzirkstīja prieks, skatot Jelgavas skaistākās vietas, bet apbrīna - iepazīstot modernās laboratorijas PTF jaunajā ēkā. Dekāna stāstījums par to, kā fakultātes studenti iegūst pārtikas produktu analīzes prasmes, eksperimentē un modificē esošos pārtikas produktus, kā arī fakultātes zinātnieku radītie inovatīvie pārtikas produkti japāņu viesos radīja pārliecību, ka PTF var būt līdzvērtīgs sadarbības partneris arī Japānas uztura speciālistiem un zinātniekiem.

Viesi novadīja vairākus seminārus, kuru laikā ESAF, PTF un TF studenti apguva origami mākslas pamatus. Kā zināms, Japānas nacionālais putns ir dzērve, un ticējums vēsta, kas tas nesot veiksmi. Vajagot savērt virtenē 1000 papīra dzērvju, un tad veiksme nodrošināta. Yui, Nana un Midori iemācīja LLU studentiem izgatavot šo putnu dažu minūšu laikā. Attapīgie PTF 2. kursa studenti uzreiz izdomāja praktisku pielietojumu saviem origami darinājumiem- tā varot locīt salvetes un dvieļus viesnīcās, kā arī izmantot interjera iekārtošanai.

Ikviens ir dzirdējis par īpašo japāņu tējas rituālu, tāpēc ar lielu interesi vērojām, kā viešņas PTF mācību virtuvē demonstrēja tējas gatavošanas metodi - zaļās tējas pulveris nelielā karsta ūdens daudzumā tika straujā tempā vairākas minūtes putots, līdz radās stingras putas. Degustējot šo tēju, PTF prodekānes G. Krūmiņas–Zemtures un lektores Sandras Īristes secinājums: „Neparasta un garda!” Lai gan PTF studentu domas dalījās.

Toties viesprofesora Donalda Stērdža vieslekcija/ prezentācija par pasaules ievērojamākajiem dārziem studentiem viedokļu dažādību neradīja. Devāmies aizraujošā ceļojumā uz Kanādas, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas. Ķīnas un Japānas dārziem, bet profesora komentāri atklāja ne tikai to māksliniecisko vērtību, bet arī šo dārzu izveides vēsturisko, sociāli ekonomisko un politisko kontekstu.

Ikvienam ir iespēja gūt ieskatu eksotiskajā un skaistajā Tokušimas pilsētā, aplūkojot foto izstādi TF 3. stāva gaitenī, ko iekārtoja viesi ar TF IMI atbalstu.

Viesi no Japānas bija gaidīti arī NVO „Svētelis”. Tās vadītāja Ingrīda Grīnberga ar saviem brīvprātīgajiem palīgiem bija sarūpējusi tējas galdu un cienastu- pašceptu rudzu maizi. Sirsnīgās sarunās laiks aizritēja nemanot. Viesi redzēja to milzīgo darba apjomu, kas tiek padarīts „Svētelī”, rūpējoties par grūtdieņiem un  cilvēkiem ar skarbu likteni, kuriem veselības problēmas dzīvi dara grūtu. Ingrīda uzsvēra, ka šeit tiek gaidīts ikviens brīvprātīgais students, kas vēlētos veltīt savu brīvo laiku un prasmes, lai palīdzētu dažādos darbos, tai skaitā, sašķirotu apavu un apģērbu „kalnus”, ko ziedojuši vietējie iedzīvotāji. Lai īstenotu Ingrīdas ideju par sociālās uzņēmējdarbības attīstību „Svētelī”, noderētu LLU studentu gudrās galvas. NVO “Svētelis” atrodas Pļavu ielā 2, tālrunis 29137168.

Informāciju sagatavoja Valodu centra pārstāve Daina Grasmane.

Pievienots 25/09/2018