Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studentu teātris turpina izrādīt Kjogenstāstus

LLU Studentu teātris atgriezies no festivāla Lietuvā "Theater Kluster - 2018", kurā ar izrādi "KJOGENSTĀSTI - sešas japāņu viduslaiku farsa epizodes" atklāja festivālu. Izrādes veidotāji saņēma atzinības balvu un daudz pateicības vārdu par kolorīto izrādi no organizatoriem, skatītājiem, kā arī žūrijas atzinību par izteiksmīgu austrumu teātra kultūras tradīciju sasaisti ar mūsdienu teātra izpausmes principiem. Izrādi Jelgavā skatītāji varēs vērot 16. oktobrī.

Kjogen ir Japānas skatuves mākslas forma, kas jau 650 gadus priecē tās skatītājus.  Kjogen ir komēdija, kurā īsos stāstos ir iespēja iepazīt cilvēku un tā ieradumus. Kjogen 2001. gadā reģistrēts UNESCO un ir delartiskās komēdijas (Commedia dell'arte) viduslaiku Eiropā laikabiedrs.

“Īpaši uzmanību izraisīja valoda, jo, nezinot latviešu valodu, lietuviešu skatītājs daudz ko atpazina uz valodas līdzības pamata, kā arī varēja izdzirdēt japāņu runas modulēšanas izpausmes. Japāņi uzskata, ka valoda ir ne tikai ritmika un jēga, bet arī skaniska īpatnība,” stāsta viena no izrādes režisorēm Astra Kacena.

Viņa skaidro, ka japāņiem hotodama jeb vārds ir kā gars, valoda ir kā gars un enerģija, līdz ar to valoda ievibrē vidi. Izteikts vārds rada viļņus vidē, harmonizēta valoda rada harmonizētu vidi. Brīdi, kad izrādē vajadzīga disharmonija, var izcelt ar neharmonisku vārdu virknējumu. Valodas modulēšana ir veids, kā aktieris, kurš ielikts rāmī, var parādīt savu individualitāti.

Izrādē piedalās Studentu teātra seniori un jaunie, otrā gada aktieri. Izrāde tapusi, sadarbojoties ar Tartu universitātes režisoru Kalevu Kudu. Šis ir otrais kopīgi veidotais iestudējums. Kad 2017. gada iestudējums pēc A. Čehova lugas 'Kiršu dārzs" ieguva ne tikai cildinājumu festivālā "BALTIJAS RAMPA-2017", bet arī "GRAND PRIX" Gruzijas starptautiskajā studentu teātru festivālā "DEBJUIT-2017", Kalevs Kudu izteicis vēlēšanos sadarboties atkārtoti.

Kjogenstāsti tapuši, sadarbojoties diviem režisoriem, intensīvā 3 nedēļu periodā 2017. gada martā, līdz publisku pirmizrādi tā piedzīvoja 2018. gada maijā.

Kjogen Latvijā un latviešu valodā iestudēts pirmo reizi.  Izrādes tapšanā savu atbalstu neliedza arī japonologs Uģis Nastevičš un kā tulkotājas - "Rīgas laiks" redaktore Guna Kalniņa un japāņu kultūras speciāļiste Santa Remmere.

Iespēja redzēt izrādi oktobrī būs: 13. oktobrī plkst.18.00. Rīgā," MĀ telpā" un 16.oktobrī plkst. 20.00. Jelgavas Studentu teātrī.

Foto ieskats izrādē: https://ej.uz/kjogenstasti

Pievienots 12/10/2018