Pārlekt uz galveno saturu

ONE Jaunatnes vēstnieks Uldis Šalajevs aicina turpināt izskaust galējo nabadzību pasaulē labākas nākotnes vārdā

Attēla autors: No LLU arhīva

Briselē: "ONE Campaign" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs, tiekoties ar pārējiem vairāk nekā 20 kolēģiem no dažādām valstīm, aicina Eiropas līderus, lēmumu pieņēmējus, aktīvāk iesaistīties attīstības sadarbības jautājumu risināšanā. Pagājušās nedēļas nogalē ONE Jaunatnes vēstnieki pulcējās Eiropas "neformālajā" galvaspilsētā Briselē, kur jaunie līderi atskatījās uz šajā gadā paveikto un ieskicēja turpmākos mērķus nākošajam gadam.

"Šis gads starptautiskajā arēnā daudziem ir bijis jo īpaši aktīvs. Ir pieņemti vairāki nozīmīgi lēmumi iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā. Lai arī ar katru gadu ir vērojami zināmi uzlabojumi, tomēr priekšā vēl daudz darāmā... Līderiem ir jāturpina izskaust galējā nabadzība pasaulē labākas nākotnes iedzīvotājiem vārdā," uzsvēra ONE Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs.

Šogad ONE Jaunatnes vēstnieki aicināja Eiropas Savienības (ES) valstu vadītājus aktīvāk iesaistīties cīņā ar galējās nabadzības izskaušanu nabadzīgās jaunattīstības valstīs, ņemot vērā arī ANO ilgtspējīgas attīstības noteiktos mērķus līdz 2030.gadam. Tikko notikušajā Eiropas līderu samitā Briselē, kas notika laikā no š.g. 13. līdz 14.decembrim, jaunieši aicināja ES līderiem izpildīt kolektīvo apņemšanos piešķirt 0,7% no nacionālā kopienākuma attīstības atbalstam. ONE vēstnieki aktīvi iesaistījās vairākās sabiedrības informēšanas aģitācijās par galējās nabadzības izskaušanas nepieciešamību līdz 2030.gadam un labākas dzīves kvalitātes uzlabošanu pasaulē, plānojot ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam. Desmitiem ONE Jaunatnes vēstnieki šogad devās uz Eiropas Parlamentu (EP) Briselē, lai tur ne tikai tiktos ar visietekmīgākajiem Eiropas deputātiem, bet arī paustu jauniešu nostāju EP Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejā par investīciju nozīmi jaunu meiteņu un sieviešu izglītošanā, kas ievērojami pilnveido dzīves kvalitāti visā reģionā. Jaunie līderi savu nostāju pauda arī tikšanas laikā ar septiņu ES dalībvalstu - Austrijas, Bulgārijas, Čehijas, Portugāles, Rumānijas un Vācijas - pārstāvjiem.

Savukārt š.g. 10.oktobrī ONE Jaunatnes vēstnieki tikās ar pasaulē slavenās īru rokgrupas "U2" līderi Paulu Dāvidu Hevsonu (Paul David Hewson) jeb Bono, kurš ir arī viens starptautiskās organizācijas "ONE Campaign" dibinātājiem.

ONE starptautiskās organizācijas aktivitātes, sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīves  apstākļus pasaulē. Nabadzības līmenis pasaulē pēdējos gados ir samazinājies. Piemēram, laikā no 2000. līdz 2013.gadam tika papildus 60 miljoniem bērniem Subsahāras Āfrikā dota iespēja apmeklēt pamatskolu. Kopš 1999.gada bērnu mirstības skaits ir samazinājies par 2.65 miljoniem jeb katru dienu ir glābtas 7256 bērnu dzīvības dienas. Mirstības līmenis malārijas dēļ ir samazinājies par 60% kopš 2000.gada. Kopš epidēmijas sākuma vairāk nekā 70 miljoni cilvēku ir inficēti ar HIV vīrusu un ap 35 miljoni indivīdi ir miruši no HIV (PVO dati), tomēr pašreiz vairāk nekā 21 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve HIV/AIDS medikamentiem, lai gan 2000.gadā tas bija iespējams vien tikai ap 700 000 indivīdiem.

“ONE” Direktoru padome sastāv no 20 tās locekļiem, t.sk. no plašāk pasaulē zināmajiem - bij. Lielbritānijas karalistes premjers Deivids Kemerons (David Cameron), ONE prezidente Geila Smita (Gayle E. Smith), bij. ASV senatore Kellija Ajote (Kelly Ayotte), FaceBook izpilddirektore Šerila Zandberga (Sheryl Sandberg), u.c.

PAPILDUS INFORMĀCIJA:

ONE Jaunatnes vēstnieks Uldis Šalajevs

Mecenāts Uldis Šalajevs, Vidzemnieks no Madonas novada, 2016.gada martā tika pirmo reizi iecelts un 2017. un 2018.gadā atkārtoti par "ONE" Jaunatnes vēstnieku Beļģijā. Pateicoties nodibinājuma "Vītolu fonda" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Senāta piešķirtajām stipendijām, 2007.gadā viņš ir ieguvis augstāko profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās LLU Jelgavā. Jaunietis ir arī studentu apmaiņas Erasmus programmas ietvaros 2005.gadā studējis Avans Universitātē Nīderlandē. ONE Jaunatnes vēstnieka Beļģijā U.Šalajeva darbības termiņš ir viens gads un par brīvprātīgā darba aktivitātēm starptautiskajā arēnā nesaņem atalgojumu. Kopš 2009.gada, U.Šalajevs dzīvo un strādā Briselē ar Eiropas Savienības jautājumiem, ikdienā komunicējot angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Starptautiskā nevalstiskā organizācija “ONE" organizē informatīvās kampaņas sabiedrības izglītošanai,  piem., lai izbeigtu galēju nabadzību un cīnītos par novēršamām slimībām jo īpaši Āfrikā. Organizācija aicina politiķus apkarot novēršamās slimības, t.sk. AIDS, palielināt finanšu ieguldījumus lauksaimniecībā un uztura jomā, un pieprasīt lielāku (finanšu) caurskatāmību  nabadzības apkarošanas programmu vadībā un ieviešanā. ONE informatīvajās kampaņās ir piedalījušies vairāk nekā 9 miljoniem cilvēku visā pasaulē. “ONE” organizācijas aktivitātes, sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīvošanas apstākļus Āfrikā. Piemēram, pašreiz vairāk nekā 7,5 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve AIDS medikamentiem, lai gan 2002.gadā tas bija iespējams tikai ap 50 000 indivīdiem; kopš 2000.gada, Malārija ir samazinājusies par 75% astoņās Āfrikas valstīs, pašreiz vairāk nekā 51 miljoni bērnu visā  Subsahāras Āfrikā apmeklē pamatskolu. Š.g. martā ONE iecēla 315 ONE Jaunatnes vēstniekus, kuri savā brīvajā laikā brīvprātīgi darbojās Beļģijā (50), Francijā (50), Itālijā (40), Īrijā (25), Lielbritānijā (50), Nīderlandē (40) un Vācijā (60). Vairāk: www.one.org.

Pievienots 18/12/2018