Pārlekt uz galveno saturu

Projekta "Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai" (NFI/R/2014/11) seminārs Priekuļos

23.septembrī projekta dalībnieki no visām projekta partnerinstitūcijām tikās Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā uz pētījumu plānošanas semināru.

 

Sanāksmes mērķis bija visiem iesaistītajiem partneriem gūt vienotu izpratni par uzsāktajiem pētījumiem un vienoties par turpmākajiem pētījumiem. Semināra darba kārtība:

  1. Projekta zinātniskā vadītāja, vadošā pētniece, Dr.sc.ing. Evita Straumīte Vispārēja informācija par projektu, sasniedzamjiem rezultātiem un progresu projekta realizācijā.
  2. Darba pakas Nr. 1 (WP1) vadītāja vadošā pētniece, Dr.agr. Arta Kronberga Pētījumi par graudaugiem un sējumiem Latvijā.
  3. Darba pakas Nr. 1 (WP1) Dr. Ieviņa Stūrīte Pētījumi par graudaugiem un sējumiem Norvēģijā.
  4. Darba pakas Nr. 2. (WP2) vadītāja vadošā pētniece, Dr.sc.ing. Tatjana Rakčejeva Diedzētu pārslu tehnoloģijas izstrāde.
  5. Darba pakas Nr. 3 (WP) vadītāja vadošā pētniece Dr.sc.ing. Dace Kļava Kvalitātes izvērtēšana gatavajiem produktiem.
  6. Darba pakas Nr. 4 (WP) vadītāja vadošā pētniece Dr. Laila Meija Klīnisko pētījumu veikšanas metodoloģija.
  7. Diskusijas un pētījumu plānošana.

Projekta seminārā piedalījās 11 zinātnieki no visām partnerinstitūcijām – Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņu universitātes, Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta un zinātnieki no Norvēģijas NIBIO institūta sēdē nepiedalījās klātienē, bet gan Skype konferencē.

Projekta zinātniskā vadītāja Evita Straumīte informēja par projekta vispārīgiem mērķiem un nospraustajiem uzdevumiem un to izpildes gaitu, pievēršot uzmanību nepieciešamai datu publicēšanai un prezentācijai zinātniskās konferencēs un semināros. Līdz šim pētījuma rezultāti ir jau prezentēti konferencē „Grains for the Feeding the Word”, kas notika šī gada jūlijā Milānā, Itālijā. Konferncē piedalījās projekta vadītāja Evita Straumite un prezentēja datus par tritikāles reoloģiskajām īpašībām. Tuvākajā laikā dati tiks prezentēti vēl 3 konferencēs – Spānijā, Horvātijā un Amsterdamā.

Pirmās darba pakas (WP1) rezultātus prezentēja gan tās vadītāja Arta Kronberga, gan NiBio pārstāve Ieviņa Stūrīte. Pamatojoties uz dažādiem kvalitātes rādītājiem ir izvēlētas graudaugu kultūras, kuras pētījuma ietvaros tiek audzētas 4 vietās - Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Stendes Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, NiBio pētījumu laukos Apelsvoll (120 km no Oslo), kā arī Tronheimas apkārtnē.

Pētījuma ietvaros tiek audzēti gan vasarāji (mieži, auzas), gan ziemāju šķirnes (kvieši, tritikāle, rudzi) bioloģiskajos un konvencionālajos laukos.

Lai saskaņotu metodiku, rezultātu analīzi un iepazītos ar Norvēģijas zinātnieku pieredzi Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta pārstāvji šī gada jūlijā viesojās Norvēģijā. Vizītes ietvaros tika apmeklēti pētījuma lauki Norvēģijā, kā arī veikta turpmāko pētījumu plānošana un diskutēts par iegūtajiem rezultātiem.

Ieviņa Stūrīte sīkāk informēja par pētījuma laukiem Norvēģijā, un jau pašlaik redzamajiem rezultātiem salīdzinot dažādās vietās audzētos graudaugus. Pirmie rezultāti parāda, ka Latvijas šķirnes labi pielāgojas arī tādiem klimatiskiem apstākļiem kādi ir Norvēģijā, savukārt Norvēģijas šķirnes – Latvijas apstākļiem.

Otrās darba pakas rezultātus prezentēja Tatjana Rakčejeva. Darbu veikšanai izstrādāta pētījuma shēma un uzsākta diedzēšanas tehnoloģijas izstrāde, meklējot optimālos parametrus augstvērtīgu produktu ieguvei. Piltopētījuma rezultāti parāda cietes un cukuru sastāva izmaiņas tritikāles un kailgraudu auzās diedzēšanas laikā, un ļauj izvēlēties optimālo ilgumu un temperatūru.

Trešās darba pakas vadītāja Dace Kļava prezentēja plānu kā notiks gatavo produktu uzglabāšana un analīze pievēršot uzmanību nozīmīgākajiem ķīmiskiem, fizikāliem un sensoriem rādītājiem.

Ceturtās darba pakas vadītāja Laila Meija iepazīstināja ar vispārīgām veselīga uztura vadlīnijām, pievēršot uzmanību tam ka pēdējā laikā uztura piramīdas pamatā tiek likti augļi un dārzeņi, un būtiski ir uzņemt ogļhidrātus, kas cukura saturu asinīs nepaceļ ātri, bet izdalās vienmērīgi. Tāpēc būtiski ir noteikt pētījumā izstrādāto produktu glikēmisko indeksu, kas parāda kā produkts paaugstina cukura līmeni asinīs. Darba pakas dalībnieki ir izstrādājuši klīniskā pētījuma plānu glikēmiskā indeksā noteikšanai gatavajiem diedzēto graudaugu produktiem. Pašlaik noris darbs pie pētījuma dalībnieku atlases.

Pēc darba paku prezentāciju noklausīšanās risinājās diskusijas par metodiku kā izvēlēties šķirnes pārslu gatavošanai, ņemot vērā gan uztura, gan tehnoloģiskos aspektus.

Kopumā seminārs sasniedza izvirzīto mērķi – visi dalībnieki detalizēti iepazinās ar pētījumiem visās darba pakās un institūtos, kopējo pētījumu apjomu un papildināja zināšanas par dažādām zinātniskām sfērām

Pievienots 24/03/2016