Pārlekt uz galveno saturu

Augsnes studijas LLU turpmāk īstenos atbilstoši starptautiskajiem standartiem

Kopš 2015. gada novembra LLU Lauksaimniecības fakultātes (LF) augsnes zinātnieki kopā ar kolēģiem no 9 valstīm īsteno projektu “Brīvpieejas Centrāleiropas augšņu datubāze” (The Freely Accessible Central European Soil (FACES)), kura ietvaros tiek veidota dalībvalstu raksturīgo augšņu informācijas datubāze, kas ir atbilstoša starptautiskiem standartiem un atbilstoši kurai tiks gatavoti studiju līdzekļi universitātēs vairākās Eiropas valstīs. Tādējādi studējošie turpmāk varēs iegūt starptautiski konkurētspējīgu izglītību augsnes zinātnē.

Kā stāsta projekta koordinators no LLU Aldis Kārkliņš, projekta mērķis ir izstrādāt apmācību moduli augšņu inventarizācijai un klasifikācijai atbilstoši starptautiski pieņemtajai sistēmai – WRB (World Reference Base for Soil Resources).

“WRB ir sistēma, kuru augsnes informācijas aprites sfērā izmanto Eiropas Savienībā. Tā kā augsne gan ES valstīs, gan arī cituviet tiek uzskatīta par cilvēces eksistencei nozīmīgu resursu, kā arī svarīgu ekosistēmas sastāvdaļu, tad tās novērtējumam, raksturojumam un aizsardzībai tiek veltīta liela uzmanība. Tāpēc arī informācijas harmonizācijai, augsnē un ar to saistīto procesu izpratnei, kā arī datu pielietojumam ir jābūt savstarpēji koordinētam. Tradicionāli katrai valstij ir sava nacionālā augšņu inventarizācijas, klasifikācijas un novērtējuma sistēma, taču tas rada grūtības starptautiskā saziņā, kā arī vienotu informācijas kopu veidošanā,” skaidro A. Kārkliņš

Projekta gaitā tiek veidota 9 dalībvalstu raksturīgo augšņu informācijas datubāze, kas ir atbilstoša starptautiskiem standartiem un atbilst vienotam augšņu klasifikācijas formātam – WRB. Iegūtos datus (ilustratīvos materiālus, analīžu rezultātus, augšņu aprakstus u.c.) ir paredzēts izmantot apmācības procesā universitātēs, izveidojot unificētus studiju līdzekļus: drukātus, elektroniskus, multimediju, studiju portālu u.c. Katra universitāte veidos arī studiju moduli starptautiskās augšņu klasifikācijas apguvei – gan teorētiskajā, gan arī praktiskajā aspektā. Pašlaik Latvijā augsnes informācijas sakārtošana atbilstoši ES pieņemtajiem standartiem ir ļoti aktuāla. Citādi nav iespējams veikt SEG (Siltumnīcas efektu veidojošās gāzes) emisiju aprēķinus un monitoringu, pildīt starptautiskās vienošanās par vides monitoringu un aizsardzību, realizēt nacionālo resursu inventarizācijas un aizsardzības programmas.

Projekta īstenošanas laikā tiek organizētas vairākas ekspedīcijas. Tuvākā plānota no 2017. gada 26. jūnija līdz 2. jūlijam, kas notiks Lietuvā. No LLU tiek aicināti piedalīties 5 dalībnieki – studenti. Nākošā plānota no 2018. gada 2. līdz 8. jūlijam, Polijā. Studentiem, kuriem ir interese piedalīties šajos pasākumos, lūgums kontaktēties ar prof. A. Kārkliņu, LF Augsnes un augu zinātņu institūts.

Projekts tiek īstenots ERASMUS+ programmas ietvaros, un tā dalībnieki ir 9 Austrumeiropas un Centrāleiropas universitātes, kurās notiek augsnes studijas: Nicolaus Copernicus University in Toruń (projektu koordinējošā universitāte, Polija), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (Latvija, kontaktpersona prof. A. Kārkliņš), Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polija), Univerza v Ljubljani (Slovēnija),Eesti Maaulikool (Igaunija), Debreceni Egyetem (Ungārija), Ceska Zemedelska Univerzita v Praze (Čehija), Aleksandro Stulginskio Universitetas (Lietuva), Narodne Pol’nohospodarske a Potravinarske Centrum (Slovākija).

Papildus informācija par projektu, tā dalībniekiem un notikušiem pasākumiem: https://sites.google.com/site/centraleuropesoils/

Logo

Pievienots 05/04/2017