Pārlekt uz galveno saturu

Kārļa Ulmaņa stipendiāti viesojas Eiropas Savienības parlamentā

Šajā pavasarī trīs LLU studenti – K. Ulmaņa 2016./2017. studiju gada stipendiāti Karīna Zaharāne, Dāvids Samoška un Ivars Straņķis viesojās Eiroparlamentā, iepazina tā darbības principus un tikās ar Eiroparlamenta deputāti Ivetu Griguli, kurai pateicoties viņiem bija iespēja viesoties Briselē.

Aizvadītajā gadā, kad septembrī K. Ulmaņa dzimtajās mājās "Pikšas” stipendiju apliecības saņēma Vides un būvzinātņu fakultātes studenti Karīna Zaharāne un Dāvids Samoška un Tehniskās fakultātes students Ivars Straņķis, viņi kā jaunie stipendiāti arī saņēma ceļazīmes uz Briseli no Eiroparlamenta deputātes Ivetas Grigules. Līdz ar to marta beigās visi trīs studenti devās uz Briseli.

Kā stāsta Karīna Zaharāne, kopā ar viņiem no Latvijas brauca skolotāju un bibliotekāru grupa, līdz ar to parlamentā I. Grigule uzņēma 21 cilvēka lielu grupu, kuriem visiem bija dota iespēja apskatīt lielo Eiroparlamenta ēku, gūt informāciju par tā darbības pamatprincipiem, vēsturi un dalībvalstīm. Tāpat arī bija iespēja novērot norises lielajā sēžu zālē, kur deputāti pieņem lēmumus un kurā atsevišķa telpas daļa paredzēta visu ES dalībvalstu valodu tulkiem, kuri nodrošina sinhrono tulkojumu visiem deputātiem viņu valsts valodā.

"Lielāko daļu laika pavadījām Eiroparlamenta muzejā, kur var iegūt informāciju par katru no dalībvalstīm, tai skaitā arī Latviju. Turklāt interesantākā bija iespēja, pateicoties 3D platformai, katram pašam iejusties Eiroparlamenta deputāta lomā un spēles režīmā izskatīt dažādus dokumentus, pieņemt lēmumus un balsot. Eiroparlamenta ēka ir liela, skaista un iespaidīga,” par piedzīvoto stāsta Karīna.

Studentiem bija iespēja uzdot jautājumus gan deputātei I. Grigulei, gan viņas palīgiem, līdz ar to viņi uzzinājuši, ka lauksaimniecība un meliorācija ir vienas no prioritārajām ES jomām, kuru attīstība tiek nopietni plānota, piešķirot tām nepieciešamo finansējumu.

Savukārt brīvajā laikā studentiem bija iespēja apskatīt Briseli, viesoties ievērojamākajās tās vietās un redzēt, cik lielu nozīmi drošībai piešķir briselieši.

"Gribu visu vārdā teikt milzīgu paldies Ivetai Grigulei un viņas palīgam Leonardam Bungam par ļoti labi organizēto vizīti, kurā viss noritēja raiti un bija plānots tā, lai mums būtu iespējams iepazīt gan Eiroparlamentu, gan pašu Briseli. Tā bija unikāla iespēja būt ES sirdī,” pateicības vārdus saka K. Zaharāne.

Pievienots 16/05/2017