Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā tiekas pārstāvji no Eiropas valstīm un izstrādā mācību materiālus par ilgtspējīgu patēriņu

28. un 29. jūnijā LLU Jelgavas pilī starptautiskā seminārā tikās Erasmus+ projekta ProfESus dalībnieki no Austrijas, Dānijas, Vācijas, Itālijas, Somijas un Latvijas un turpināja 2016. gadā sākto darbu ar mācību programmas izstrādi. Tās mērķis ir sniegt atbalstu un zināšanas profesionālās izglītības skolotājiem, kuri īsteno izglītības procesu mājturības un viesmīlības uzņēmējdarbības programmās, lai veicinātu studentu un topošo nozaru profesionāļu ilgtspējīga patēriņa paradumus.

Viesmīlības uzņēmumi visā pasaulē piedāvā klientiem plašu pakalpojumu loku, izmantojot dažādus dabas resursus un tāpat arī radot atkritumus, notekūdeņus un vides piesārņojumu. Zinātnieki Eiropas valstīs ir atklājuši, ka šādas nozares uzņēmumiem ir liels potenciāls savu darbību īstenot ekoloģiski un sociāli ilgtspējīgāk, kā arī veicināt ilgtspējīgāku produktu un pakalpojumu patēriņu. Lai to panāktu, nepieciešami zinoši un kvalificēti speciālisti – viesmīlības nozares darbinieki.

Līdz ar to sešu Eiropas valstu pārstāvji projekta ietvaros ir izveidojuši darba grupu, kura sagatavos mācību programmu profesionālās izglītības pedagogiem, kas sagatavo vidējās profesionālās izglītības līmenī topošos viesmīlības nozares speciālistus. Latviju projektā pārstāv LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte un tās mācībspēki, kuri īsteno studiju procesu programmā “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība”.

“Esam apkopojuši dažādu nozaru informāciju par ilgtspēju, patēriņa nozīmi tajā, uzklausot ekspertus visās valstīs, analizējot jau līdz šim izstrādātos mācību līdzekļus un uzklausot arī iespējamo studentu vajadzības. Līdz ar to šobrīd turpinām mācību materiālu izstrādi par to, kādas aktivitātes viesmīlības uzņēmumos veicinātu ilgtspējīgu patēriņu un resursu neizšķērdēšanu, un cenšamies tos piemērot dažādu projekta dalībvalstu specifikai, lai pēc tam varētu īstenot profesionālās izglītības pedagogu mācību kursus,” stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Sandra Īriste, kura projektā pārstāv universitāti un Latviju.

Projekta dalībnieku apkopotā informācija un mācību programma būs pieejama elektroniski ProfESus projekta mājas lapā www.profesus.eu, kā arī realizēta Moodle platformā. Projekta īstenošana noslēgsies 2019. gadā.

logo

Pievienots 29/06/2017