Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiskie eksperti veikuši augsnes izpēti Pēterlaukos

No 22. līdz 27. jūlijam Latvijā un Igaunijā notika starptautisks seminārs – lauka ekspedīcija, kas bija veltīta starptautiskās augsnes klasifikācijas sistēmas aprobēšanai dažādās Pasaules ģeogrāfiskās zonās, kurā piedalījās arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU)  un Latvijas Universitātes (LU) mācībspēki.

Starptautiskā augšņu klasifikācijas sistēma (World Reference Base for Soil Resources), kas ir izveidota starptautiskai informācijas apmaiņai starpvalstu līmenī un kuru par oficiālo ir atzinusi arī Eiropas Savienība, tiek nepārtraukti testēta un kalibrēta. Lai testēšanas procesu īstenotu, tiek organizētas regulāras ekspedīcijas dažādās pasaules valstīs, līdzdarbojoties vadošajiem zinātniekiem augsnes klasifikācijas jomā. Viena no tādām jūlija nogalē norisinājās arī Latvijā – LLU Lauksaimniecības fakultātes mācību un pētījumu saimniecībā “Pēterlauki”.

“Patīkami, ka arī Latvija un Igaunija izpelnījās godu organizēt šādu pasākumu, jo gadā notiek ne vairāk par vienu šādu ekspedīciju un ir izveidojusies vērā ņemama kandidātvalstu rinda. Šīs ekspedīcijas galvenais koordinators bija LU docents, Latvijas Augsnes biedrības prezidents Raimonds Kasparinskis,” stāsta ekspedīcijas dalībnieks, LLU profesors Aldis Kārkliņš.

Latvija un Igaunija kā ekspedīciju vietas tika izvēlētas lielā eksotisko valstu konkurencē līdzšinējo abu valstu augsnes zinātnieku aktivitāšu dēļ. A. Kārkliņš skaidro, ka LU un LLU, kā arī kolēģi no Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes tiek uzskatīti par vērā ņemamiem starptautiskiem partneriem šajā jomā. Viņi jau iepriekš ir piedalījušies arī citās valstīs organizētajās ekspedīcijās, kā arī bijuši partneri šai tematikai veltītajos starptautiskajos projektos. Līdz ar to fakts, ka 23. jūlijā starptautiskā grupa savus pētījumus veica Lauksaimniecības fakultātes mācību un pētījumu saimniecībā “Pēterlauki” nebija nejaušība, bet mērķtiecīgi pieņemts starptautisko kolēģu lēmums. Izpēte veikta gan Pēterlauku, gan arī Poķu laukos.

“Zemgales augsnes ārēji izskatās samērā viendabīgas, pat varbūt nedaudz garlaicīgas. Taču diskusijas pie katra no diviem augsnes profiliem ilga ne mazāk par 1.5 stundu. Acīmredzot jau tā ir, jo vairāk kāds par augsni ko zina, jo sarežģītāka un interesantāka tā šķiet. Savukārt, jo mazāk zina, jo viss skaidrs tāpat!” stāsta A. Kārkliņš.

Tāpat profesors ekspedīcijas dalībnieku vārdā izsaka dziļu pateicību saimniecības darbiniekiem par augsnes pētbedru sagatavošanu, kas neskatoties uz to, ka bija svētdiena un siena laiks, tika paveikta ļoti operatīvi un kvalitatīvi.

LLU augsnes zinātnieki regulāri piedalās līdzīgās starptautiskās aktivitātēs un projektos, lai atjaunotu zināšanas par augsnes īpašībām un pētītu tās izmaiņas. Tādējādi dažādu fakultāšu studentiem studiju procesā ik gadu papildus fundamentālajām zināšanām ir iespēja iegūt jaunākās atziņas no pasaules prakses šajā jomā.

Pievienots 31/07/2017