Pārlekt uz galveno saturu

Pētījumā par siltumnīcu apgaismojuma sistēmas uzlabošanu turpinās sagatavošanās darbi

2017. gadā LLU uzsāka īstenot projektu „Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)”. Šobrīd turpinās projektā iesāktās aktivitātes, lai varētu sākt pētījumus par siltumnīcās izmantotā apgaismojuma ietekmi uz bioloģiski aktīvo savienojumu veidošanos augos.

Projekta vadītāja, asociētā profesore Māra Dūma stāsta, ka iegādātas dārzeņu sēklas, minerālmēsli, kūdras substrāts un nepieciešamais aprīkojums, lai sagatavotu laboratoriju eksperimentu veikšanai. Tāpat jau arī iekārtoti eksperimentālie veģetācijas trauki, iesēti un izpiķēti pirmie salātu paraugi.

Lai eksperimentos iegūtu precīzus datus, 2017. gada 3. ceturksnī tika veikta tirgus izpēte, kā rezultātā noslēgts līgums ar SIA "Armgate” par mēraparātu apkopi un autorizētu kalibrēšanu, kas paredz lapu spektrometra, lapu fluorescences mērītāja un spektrometra regulāras pārbaudes un kalibrēšanu. Turklāt tika izsludināts atklāts konkurss iepirkumam par kultūraugiem nozīmīgāko kaitēkļu ierobežošanu veģetācijas laikā un augsnes analīzēm. Konkurss ir noslēdzies un notiek pretendentu izvērtēšana.

Projekta “Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)” kopējā summa ir 600 000 EUR. Tā vadošais partneris ir RTU un sadarbības partneri - LLU un SIA "Eltex". Projekts tiek īstenots ar 85% Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu, 7,5% Valsts budžeta un 7,5% privāto līdzfinansējumu. LLU kā pirmā sadarbības partnera finansējums projektā ir 132 000 EUR.

Pievienots 18/09/2017