Pārlekt uz galveno saturu

Cilvēki ar invaliditāti: darba tirgū nepietiekami izmantots resurss

15. novembrī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) studenti piedalījās Labklājības ministrijas forumā “Cilvēki ar invaliditāti sabiedrībā: KĀ nevis VAI!”, kurā nodarbinātības jautājumi tika skatīti no sociāli mazaizsargāto grupu viedokļa. No nākamā gada 1. aprīļa spēkā stāsies Sociālā uzņēmuma likums, kura darbības princips – iekļaujoša nodarbinātība – bija viens no galvenajiem forumā apskatītajiem jautājumiem.

Kā liecina statistika, Latvijā dzīvo 170 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti, no tiem darbaspējas vecumā ir 110 tūkstoši iedzīvotāju, bet strādā tikai 40 tūkstoši. Līdz ar to neizmantotais potenciāls ir pietiekami liels, it īpaši ņemot vērā publiskās diskusijas par darbaspēka trūkumu.

“ESAF studenti ir topošie ekonomisti, biznesa vides darbinieki un uzņēmēji, no kuriem nākotnē būs atkarīgs darba tirgus un tas, cik labi izmantosim visu savā valstī dzīvojošo iedzīvotāju grupu resursus. Lai paplašinātu studentu zināšanas un arī rosinātu viņus pievērsties šīs tematikas pētniecībai bakalaura un maģistra darbos, organizējam forumu piecās Latvijas augstskolās, tostarp LLU,” stāsta LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis, kurš savulaik absolvējis LLU ESAF.  

Forumā tika diskutēts par sociālās uzņēmējdarbības iespējām, Nodarbinātības valsts aģentūras subsidētajām darba vietām, Atvērto durvju dienām uzņēmumos cilvēkiem ar invaliditāti u.c. īstenotajiem pasākumiem. Tāpat studenti tika informēti par sociālo uzņēmumu finansiālā atbalsta iespējām. Savukārt ESAF pamatstudiju programmas “Ekonomika” studenti ziņoja par pētījuma “Cilvēku ar invaliditāti nodarbinātības piemēri pasaulē un Latvijā” rezultātiem.

Pieredzē par cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību ar studentiem dalījās Nodarbinātības valsts aģentūras, uzņēmuma “New Door”, biedrības “Apeirons” u.c. organizāciju pārstāvji. Turklāt īpaši tika akcentēta sociālā uzņēmuma loma procesā, kurā cilvēki ar invaliditāti no pabalsta saņēmējiem kļūst par nodokļu maksātājiem.

Forumu cikls norisinās ar Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.10.1.2.0/15/TP/009 “Tehniskā palīdzība publicitātei un sabiedrības informēšanai Labklājības jomā (1.kārta)” atbalstu un Jelgavā to organizēja LM sadarbībā ar LLU ESAF.

Pievienots 16/11/2017