Pārlekt uz galveno saturu

LLU notiks pirmā biznesa simulācijas spēle jauniešiem

13. decembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē notiks pirmā biznesa simulācijas spēle, kurā piedalīsies 36 jaunieši no Latvijas un Lietuvas, lai attīstītu radošumu, trenētu komandas, līderības, diskusiju vadīšanas kompetences un uzņēmējdarbībai nepieciešamo domāšanu. Simulācijas metodikas pamatā tiks izmantota reālu uzņēmumu pieredze un problēmsituāciju risināšanas piemēri.

“Jau iepriekš fakultātē esam attīstījuši sadarbību ar uzņēmējiem, un studentiem organizējuši līdzīgas biznesa simulācijas spēles, taču tām bija cits mērķis – palīdzēt uzņēmējam inovatīvi risināt kādu viņam svarīgu problēmu. Taču tā kā studentiem nebija iespēju detalizēti iepazīties ar uzņēmuma vidi, viņu priekšlikumi ļoti bieži bija attālināti no reālās situācijas un labumu uzņēmējam nedeva. Šobrīd izmantojam citu pieeju – dosim iespēju jauniešiem iegūt informāciju par pētāmo uzņēmumu, piedāvāsim reālu problēmsituāciju, ar kuru uzņēmums ir saskāries un kuru vienlaicīgi risinās vairākas jauniešu grupas, un ļausim viņiem radīt idejas, analizēt un apspriest tās,” stāsta Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule.

Viņa skaidro, ka šajā biznesa simulācijas spēlē uzņēmējs nav ieinteresēts problēmas risinājumos, jo tā jau ir atrisināta. Simulācijas galvenais mērķis ir veicināt jauniešos biznesa domāšanu, nevis meklēt risinājumus uzņēmējam. Turklāt simulācijas noslēgumā jaunieši tiks iepazīstināti ar uzņēmuma pieredzi, kā tas realitātē ir atrisinājis simulācijā analizēto problēmu.

Biznesa simulācijas spēle norisināsies Interreg Latvija – Lietuva programmas 2014. – 2020. gadam projekta “Ready for Business” ietvaros. Tās metodiku ir izstrādājuši LLU ESAF mācībspēki sadarbībā ar visiem projekta partneriem no Latvijas un Lietuvas. Projekta mērķis ir veicināt ilgtspējīgas uzņēmējdarbības attīstību pārrobežu reģionos, izmantojot inovatīvus uzņēmējdarbības atbalsta instrumentus un risinājumus.

Simulācijā piedalīsies jaunieši no LLU, Daugavpils Universitātes, Ventspils Jauniešu domes, Viseginas Radošuma mājas, Klaipēdas Zinātnes un tehnoloģiju parka un Paņevēžu Darba tirgus apmācību centra. Lai īstenotu simulācijas spēles aktivitātes, tiks izveidotas sešas jauniešu grupas, izmantojot lozēšanu un veicinot dažāda vecuma un tautību jauniešu sadarbību vienas grupas ietvaros.

Spēles metodikas izveidē izmantota projekta dalībnieku apkopotā informācija no 60 Latvijas un Lietuvas uzņēmēju intervijām, kurās viņi stāstīja par sava uzņēmuma izveidošanu, darbību, plānošanu, problēmsituācijām un to risinājumiem.

LLU Jelgavā plānotā biznesa simulācija būs pirmā simulācijas spēle, kurai sekos vairākas spēles citās vietās Latvijā un Lietuvā. Izmantojot tajās gūto pieredzi, LLU mācībspēki kopā ar partneriem izstrādās IT rīku - biznesa spēles simulatoru -, kuru jaunieši varēs brīvi izmantot kā palīgu biznesa domāšanas treniņiem. Savukārt Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē spēles metodika tiks izmantota studiju procesā jauno vadības zinātņu, ekonomikas un socioloģijas specialitāšu studentu profesionālo kompetenču attīstīšanā.

Logo

Interreg Latvijas – Lietuvas programmas 2014.–2020. gadam mērķis ir sekmēt programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam. 

Raksts ir veidots Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam ietvaros (LLI-143 Gatavs biznesam! (Ready for Business / ReforB) .

Informācijai: www.latlit.eu, www.europa.eu. Tēmturis: #LATLIT

Sekojiet projekta informācijai: https://www.facebook.com/LLIReforB/; www.reforb.eu.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta  saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Pievienots 08/12/2017