Pārlekt uz galveno saturu

Šefpavārs T. Godiņš: Ēdināšanas uzņēmumos pieaug pieprasījums pēc radošiem pavāriem

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) studiju programmas „Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība” studentiem praktisko iemaņu apguve ir viena no būtiskām studiju procesa daļām. Turklāt to bieži atbalsta absolventi, kuri studijas beiguši pirms vairākiem gadiem un šobrīd ir veiksmīgi savas nozares speciālisti un vadītāji.

Februāra sākumā savā fakultātē viesojās restorāna „Vairāk saules” šefpavārs un vadītājs Tomass Godiņš, lai ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studentiem vadītu pavāru meistarklasi „Mūsdienīgs restorānu piedāvājums – ēdieni, to gatavošanas tehnoloģiskie aspekti”. Viņš ar kolēģiem Līgu Elstiņu un Edmundu Jansonu dalījās savā profesionālajā pieredzē un kopā ar studentiem mācību virtuvē gatavoja vienas ēdienkartes piedāvājumu.

„Es gribu, lai ir aizvien vairāk un labāki speciālisti mūsu nozarē, jo ir ļoti daudz jaunas vietas – restorāni, viesnīcas -, bet trūkst darbaspēka, lai gan atalgojums kļūst labāks un motivējošāks. Tāpēc braucam un organizējam meistarklases skolās un arī Jelgavā, kuru pats savulaik absolvēju. Tā ir mana lielākā motivācija to darīt, jo gribas redzēt, kā kvalitātes latiņa ir arvien augstāka un augstāka, pavāri spēcīgāki un radošāki,” stāsta T. Godiņš.

Viņš arī atklāj, ka pats restorānu jomā  strādā no 16 gadu vecuma. Paralēli darbam sācis studijas LLU, lai iegūtu augstāko izglītību.

„Kad mācījos, tas bija laiks, kurā šīs lietas nebija tik populāras. Tagad ir šovi, raidījumi, kuros esmu piedalījies. Varētu teikt, ka profesijas izvēli savulaik ietekmēja mana vecāmamma, kura ļoti labi gatavoja. Laikam man kaut kas no viņas ir iedzimis. Turklāt bērnībā man pašam vienmēr ir ļoti paticis pa virtuvi ņemties un tā viss ir aizgājis,” skaidro T. Godiņš, iedrošinot jauniešus izvēlēties studijas ēdināšanas nozarē.

PTF prodekāne Gita Krūmiņa-Zemture stāsta , šādas meistarklases ir laba iespēja studentiem ne vien iemācīties kaut ko jaunu, bet, iespējams, satikt savu topošo darba devēju. Tieši šādā veidā profesionālā karjera sākās Edmundam Jansonam, kurš tagad jau kā šefpavārs atgriezies fakultātē kopā ar T. Godiņu.

Pavāru meistarklasi atbalstīja Reaton un VVS Catering.

Pievienots 14/02/2018