Pārlekt uz galveno saturu

LLU zinātnieces ieguvušas balvu par inovācijām pārtikas produktu ražošanā no pākšaugiem

Attēla autors: Jānis Brencis

16. februārī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) norisinājās "Desmit gada zinātniskie sasniegumi" laureātu sveikšana. Svinīgajā ceremonijā tika godināti 2017. gada nozīmīgāko zinātnisko sasniegumu autori, tostarp Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātnieces, kuras balvu saņēma nominācijā "Sasniegumi lietišķajā zinātnē".

LLU zinātnieces izstrādāja pētījumu "Inovatīvi olbaltumvielām un šķiedrvielām bagāti pārtikas produkti no Latvijā audzētiem pākšaugiem" un to radīšanā iesaistītas vairākas LLU Pārtikas tehnoloģijas fakulātes (PTF) zinātnieces  - LZA korespondētājlocekle, profesore Sandra Muižniece-Brasava, Dr.sc.ing. Asnate Ķirse, Dr.sc.ing. Liene Strauta, Dr.sc.ing. profesore Ruta Galoburda, LZA korespondētājlocekle, profesore Daina Kārkliņa un Bc.sc.ing. Evija Puiškina.

Zinātnieces izstrādājušas jaunus risinājumus ar olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu ražošanai no Latvijā audzētiem pelēkajiem zirņiem, cūku pupām un lauka pupām – pākšaugu pastētes, ekstrudētas pākšaugu uzkodas un pākšaugu batoniņus (ES 7. Ietvarprogrammas nr. 61378 projekta "Eurolegume " atbalsts). Savukārt pētījumā būtiska uzmanība pievērsta progresīvu tehnoloģiju izmantošanai produktu uzturvērtības un drošības nodrošināšanai (apstrāde augstspiedienā, ekstrūzija, biodegradējamais un aktīvais iepakojums). 

Pētījumu rezultāti ir publicēti 20 zinātniskās publikācijās, 2017. gadā aizstāvēti divi promocijas darbi, par rezultātiem ziņots 25 starptautiskās zinātniskās konferencēs un izstādēs, produkti sagatavoti komercializācijai (Tehnoloģiju gatavības līmenis - TRL 7).

Zinātnes sasniegumu un nozīmīgāko notikumu Latvijas zinātnes dzīvē izvērtēšana tika sākta 2002. gadā. LZA organizētais zinātnes sasniegumu konkurss gadu gaitā guvis arvien lielāku popularitāti zinātnieku vidū, kā arī iemantojis plašu rezonansi sabiedrībā. Šobrīd tas ir viens no prestižākajiem konkursiem visu nozaru zinātnēs Latvijā, par to liecina arī iesniegto un nominēto pētījumu, projektu, monogrāfiju, praktisko zinātnisko izmēģinājumu izcilība un unikalitāte ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā mērogā.

Videoieskats no LZA svinīgā pasākuma

Foto: Jānis Brencis

Pievienots 19/02/2018