Pārlekt uz galveno saturu

LLU tiek turpināts pētījums par dažāda gaismas spektrālā sastāva ietekmi uz bioloģiski aktīvo savienojumu veidošanos augos

Attēla autors: No LLU arhīva

2016. gada 14. jūlija noslēgtā  sadarbības līguma ietvaros starp Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) tiek ieviest projekts “Jaunu vadības metožu izstrādes siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģisko un akoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)”. Līdz šim brīdim turpinās projektā iesāktās aktivitātes par dažāda gaismas spektrālā sastāva ietekmi uz bioloģiski aktīvo savienojumu veidošanos augos.

Pārskata periodā analizēti LLU siltumnīcā audzēto salātu (2 šķirnes (Lactuca sativa L. var foliosum cv Dubacek un L.sativa L. cv. Michalina) un gurķu (2 šķirnes Viktorija un Julians) stādu fizikālie un ķīmiskie parametri. Augi audzēti, izmantojot nātrija lampas, kā arī zilas un sarkanas LED gaismas diodes kā papildu apgaismojumu. Veiktas salātu un gurķu lapu nedestruktīvās analīzes metodes, izmantojot lapu spektrometru. Izmantojot jonselektīvos elektrodus, noteikts Na+ , K+, Ca2+ un NO3- saturs analizētajos lapu paraugos, lapu sulu pH, kā arī Mg2+ koncentrācija spektrofotometriski. Veikti gurķu lapu asimetrijas mērījumi, kas ļauj secināt par augu fizioloģisko atbildi uz stresa apstākļiem (dažāda gaismas spektrālā sastāva ietekmi). Salātu lapu paraugiem veiktas bioķīmiskās analīzes, nosakot pigmentu, C vitamīna, kopējo skābju, fenolu un flavonoīdu saturu, bet gurķu paraugiem - pigmentu, fenolu un flavonoīdu saturs, lai izvērtētu gaismas spektrālā sastāva ietekmi uz bioloģiski aktīvo savienojumu veidošanos pētāmajos augos.

Pašlaik siltumnīcā iesētas divas tomātu šķirnes (‘Oxheart’ un ‘Jantar’), izpiķētas un stādi tiek audzēti zem dažādiem apgaismojumiem.

Par iepriekšējos pārskata periodos iegūtajiem eksperimentālajiem rezultātiem ziņots LLU zinātniski praktiskajā konferencē “Līdzsvarota lauksaimniecība” (“Salātu raža un tās kvalitāte dažāda gaismas spektrālā sastāva ietekmē”, autori D. Sergejeva, I. Alsiņa, M. Dūma, A. Avotiņš, K. Bērzina), kā arī Latvijas Universitātes (LU) zinātniskajā konferencē (I. Alsiņa, D. Sergejeva, L. Dubova, M. Dūma “Gaismas spektrālā sastāva ietekme uz salātu augšanu un kvalitāti”).

Iesniegts pieteikums (D. Sergejeva) un kopsavilkums dalībai 9. Starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Biosystems Engineering 2018”.

Projekta “Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)” kopējā summa ir 600 000 EUR. Tā vadošais partneris ir RTU un sadarbības partneri - LLU un SIA "Eltex". Projekts tiek īstenots ar 85% Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu, 7,5% Valsts budžeta un 7,5% privāto līdzfinansējumu. LLU kā pirmā sadarbības partnera finansējums projektā ir 132 000 EUR.

fotofotofoto

 

 

 

 

 

 

logoLLU

Pievienots 01/03/2018