Pārlekt uz galveno saturu

Sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas pašvaldībām LLU uzsākusi īstenot projektu par degradēto teritoriju revitalizāciju

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) sadarbībā ar Ludzas pašvaldību Latvijā un Ignalīnas un Kupišku pašvaldībām Lietuvā ir uzsākusi darbu pie degradētu teritoriju atjaunošanas tehnoloģiju izpētes, ieviešanas un popularizēšanas Interreg Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014-2020 projekta "Innovative brownfield regeneration for sustainable development of cross-border reģions (BrownReg)" ietvaros. Projekta ilgums ir 18 mēneši. LLU ekspertu grupu veido VBF, MF un LF mācībspēki no dažādām ar vidi saistītām jomām – zemes pārvaldības, teritoriju plānošanas, vides un ūdens inženierzinātņu, ainavu arhitektūras, dārzkopības un meža ekoloģijas jomām.

Projektā mērķis ir, sadarbojoties Latvijas un Lietuvas pašvaldībām un zinātniskajai institūcijai, apgūt, ieviest un popularizēt jaunu pieredzi inovatīvai, uz vietējiem apstākļiem balstītai un videi draudzīgai degradēto teritoriju revitalizācijai. Projekta ietvaros plānots izmantot fitoremediācijas metodi jeb augsnes atveseļošanu ar tādiem vietējiem augiem, kuri spēj akumulēt sevī piesārņotās vielas, tādējādi attīrot augsni. Tāpat projekta ietvaros kopā ar pašvaldībām un dažādām ieinteresētajām pusēm tika izstrādāti konceptuāli vietu attīstības scenāriji, organizēti darba semināri, lai informētu sabiedrību un profesionāļus par degradēto teritoriju problemātiku Baltijas valstīs.

Jau 14. martā LLU ekspertu grupa devās uz projekta pilotteritorijām Lietuvā un Latvijā, lai izpētītu esošo situāciju un paņemtu piesārņoto augšņu paraugus. Savukārt 15. martā Ludzā notika projekta atklāšanas seminārs, kurā piedalījās projektā iesaistīto institūciju pārstāvji no Latvijas un Lietuvas, uzaicinātie viesi no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Ludzas pilsētas ģimnāzijas un citi interesenti. Semināru atklāja Ludzas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Maslovskis, izsakot atzinību šāda projekta uzsākšanai un novēlot sekmīgu tā darbību. Par situāciju degradēto teritoriju Latvijas Republikas normatīvajā nodrošinājumā informēja VARAM Zemes politikas nodaļas vecākais eksperts Mārtiņš Turks, savukārt projekta eksperte, LLU Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras vadītāja Velta Paršova pastāstīja par jau veiktajām iestrādēm degradēto teritoriju izpētes jomā. Projekta vadītāja Daiga Zigmunde semināra dalībniekus iepazīstināja ar BrownReg projektu un plānotajiem darbiem.

Seminārā ar savām pašvaldībām iepazīstināja Lietuvas Republikas Kupišku un Ignalinas pašvaldību pārstāvji, izsakot atzinību projekta aktualitātei un pamatojot savu dalību tajā. Semināra tematika, kā arī LLU jau iepriekš veikto pētījumu rezultāti šajā virzienā bija ieinteresējusi arī citu organizāciju pārstāvjus, kas aktīvi piedalījās diskusijās.

Semināra otrajā daļā notika projekta darba grupas sanāksme, kurā tika izvirzīti iesaistīto pušu koordinatori un apspriesti tuvākie projekta uzdevumi.

Projekta īstenošanai iespējams sekot Facebook: https://www.facebook.com/brownreglatlit/.

Logo

 

Pievienots 27/03/2018