Pārlekt uz galveno saturu

PTF atzīmē 70 gadu jubileju

Attēla autors: No LLU arhīva

20. aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) norisinājās svinīgā sēde par godu Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) 70 gadu jubilejai. PTF  ir viena no universitātes astoņām fakultātēm, kas visu gadu laikā ir spējusi saglabāt unikalitāti Latvijas augstākajā izglītībā. Kā arī svinīgās sēdes laikā tika atklāta jubilejas grāmata "70 Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mirkļi".

"21. aprīlī aprit 70 gadu kopš dibināta fakultāte. Visu šo gadu laikā fakultātē valdījusi augsta darba kultūra, kas ļāvusi celt un nest zinātnisko sasniegumu rezultātus gan Latvijas mērogā, gan aiz mūsu valsts robežām. Fakultātes izaugsmi veicina gan tagadējie, gan bijušie mācībspēki, pētnieki, darbinieki, studenti un ikviens cilvēks, kurš bijis kaut neilgu laiku kopā ar mums. 2015. gada nogalē PTF piedzīvoja būtiskas pārmaiņas, kad no Jelgavas pils pārcēlās uz jaunu mājvietu, kas atrodas Rīgas ielā 22, bet pils mūros atstājot Ķīmijas katedru. Pašreiz fakultātei ir moderna zinātniskā bāze un mūsdienīgas tehnoloģijas, līdz ar to studentiem ir iespēja teorētiskas zināšanas pielietot praktiski. Mēs esam gandarīti par studentu un pētnieku augstajiem sasniegumiem, kas parāda, ka nekad nevar apstāties pie sasniegtā, bet katru dienu jādodas pretim jauniem mērķiem un izaicinājumiem," atklājot svinīgo sēdi, klātesošos uzrunāja PTF dekāns, docents Mārtiņš Šabovics.

Svinīgās sēdes laikā PTF dekāns apbalvoja mācībspēkus, zinātniekus un sadarbības partnerus par ieguldījumu fakultātes, kā arī studentu attīstībā, zinātniskajos sasniegumos un veiksmīgas sadarbības veicināšanā. Apbalvojumu "Jubilejas medaļa” tika pasniegta bijušajai dekānei Inārai Melgalvei, profesorei, vadošajai pētniecei Dainai Kārkliņai, profesorei, vadošajai pētniecei un bijušajai dekānei Ingai Ciprovičai, Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītājai Sandrai Muižniecei – Brasavai, prodekānei, lektorei un pētniecei Gitai Krūmiņai - Zemturei, PTF dekanāta galvenajām speciālistēm Airai Dubovikai un Aldonai Blukai, PTF studentam un PTF SP vadītājam Ingum Pētersonam, kā arī AS "Rīgas Dzirnavnieks" direktorei Anitai Skudrai.

Novērtējot nozīmīgo darbu, Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidente un LLU rektore pasniedza fakultāšu darbiniekiem atzinības rakstus. ZM apbalvoja Dr.sc.ing. Māru Kūku un Dr.sc.ing. Rutu Golaburdu, LLMZA pateicību izteica Dr.sc.ing. Dainai Kārkliņai un Dr.sc.ing. Anita Blijai, savukārt LLU rektore  Dr.sc.ing. Evitai Straumītei un Dr.sc.ing. Ilzei Beitānei.

Par godu PTF 70 gadu jubilejai tika atklāta Dr.sc.ing. Ingas Ciproviča,  Dr.sc.ing. Māras Dūmas, Dr.sc.ing. Anitas Blijas un Dr.sc.ing. Dainas Kārkliņas sastādītā jubilejas grāmata "70 Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mirkļi,” kurā atspoguļo fakultātes izaugsmi, kas piedzīvota šo gadu laikā, raksturots studentu un absolventu skaits, augošā fakultātes atpazīstamība pārtikas zinātnēs un uzturzinātnes jomā Latvijā, kā arī ārpus tās. Bez pagātnes nav nākotnes, tie ir atslēgvārdi šī izdevuma tapšanā. Informācija, kas apkopota jubilejas grāmatā ir salikta gluži kā mozaīka, no dažādu laiku izdevumiem, atmiņām un fotogrāfijās vēstītā. Kāds tekstā minēts gada skaitlis vai fakts lasītājiem var raisīt pārdomas. Autori informāciju ir sakārtojuši, pamatojoties uz arhīva datiem.

Grāmatas autores vēlas teikt lielu paldies fakultāšu mācībspēkiem un zinātniekiem - lektoriem, docentiem, asociētajiem profesoriem, profesoriem, vadošajiem pētniekiem un pētniekiem, tehniskajiem darbiniekiem, kā arī mūsu sadarbības partneriem - uzņēmumiem, valsts pārvaldes institūcijām un zinātniskajiem institūtiem, nozares speciālistiem un absolventiem.

Autores piebilst, ka jubilejas gads liek ne tikai novērtēt padarīto, bet raudzīties tālāk. "Mums vēl daudz darba ir priekšā, lai īstenotu studiju virzienu / programmu akreditāciju un zinātnes akreditāciju, sakārtotu fakultātes telpas Jelgavas pilī, censtos pavērt jaunu lappusi studiju programmu sniegumos un zinātniskajos projektos, tostarp fundamentālo, īstenošanā, un sekmīgi startētu Horizon 2020 programmas projektu konkursos. Tas ļaus sasniegt fakultātes stratēģisko mērķi - tapt par atzītu pārtikas zinātnes un studiju centru Baltijā," tā grāmatas autores.  

Svinīgās sēdes noslēgumā atzinīgi vērtē PTF sasniegto LLU rektore Irina Pilvere: "70 gadi no vienas puses tas ir kārtīga cilvēka mūžs, bet no otras puses tas jau nemaz nav tik daudz, viss atkarīgs pret ko šie gada skaitļi tiek salīdzināti. Tomēr pirmā jaunība, kas bieži vien ir visgrūtākā, pieredzes bagātākā un izaicinājumiem piepildītāka ir pārvarēta. Fakultāte savā pastāvēšanas laikā ir daudz piedzīvojusi, tā tika slēgta un atkal atvērta, bet arī šobrīd nekas nav mainījies, ja kaut ko mums neļauj, tad mēs neejam iekšā pa durvīm, bet kāpjam pa logu, līdz ar to pašiem jācīnās par savu palikšanu un dzīvotspēju. Fakultātes vērtība ir cilvēki, kuri ieguldījuši milzīgu darbu, lai mūsu vārds izskanētu pasaules mērogā un cilvēki, kuri stiprina nozari. Novēlu neapstāties pie sasniegtā, bet ikdienu pilnveidot zināšanas, fakultātes unikalitāti un tradīcijas". 

PTF apaļajā jubilejā sveikt bija ieradušies arī pārstāji no Zemkopības ministrijas, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs, LLU rektore un fakultāšu dekāni, kā arī fakultātes bijušie un esošie darbinieki. Sveicēji, novēlot veiksmīgu akadēmisko darbu un ilgtspējīgu attīstību, uzsvēra PTF vērtības, proti, kvalitatīvu, starptautiski atzītu un augsti kvalificētu speciālistu sagatavošanu pārtikas, ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības jomās, mācībspēku lielo lomu topošo zinātnieku izcilības veicināšanā, kā arī sadarbību.

Šodien, 21. aprīlī, norisināsies PTF 70 jubilejas salidojums, kas vienkopus pulcēs absolventus, gan bijušos darbiniekus, mācībspēkus un sadarbības partnerus. Jāpiebilst, ka fakultāti kopumā absolvējuši vairāk kā 5600 speciālistu. 

Pievienots 21/04/2018