Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LLU profesore un vadošā pētniece Māra Urtāne saņem LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda gada balvu

Attēla autors: No LLU arhīva

SIA "ITERA Latvija" sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fondu kopš 2006. gada piešķir balvas ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un praktiķiem par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs, vai par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu. Līdz šim balvu saņēmuši 24 zinātnieki un praktiķi, tostarp arī vairāki Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras zinātnieki.

15. jūnijā RTU Zinātniskajā bibliotēkā norisinājās šī gada balvas pasniegšanas ceremonija, kā laikā balva tika pasniegta LLU Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras profesorei, vadošajai pētniecei, ainavu arhitektūras zinātņu doktorei Mārai Urtānei par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu.

Profesores Māras Urtānes pētnieciskais darbs ir saistīts ar dziļu mīlestību pret Latvijas kultūrainavu, dabu un vēsturi. 1978. gadā absolvējusi Rīgas politehnisko institūtu un ieguvusi arhitekta kvalifikāciju, 1998. gadā beigusi maģistra studijas Latvijas Universitātē. Savukārt doktorantūrā studējusi Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātē un 2001. gadā ieguvusi doktora grādu ainavu arhitektūrā, aizstāvot disertāciju Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras izbraukuma sēdē, kas notika toreizējā LLU Lauku inženieru fakultātē (tagad Vides un būvzinātņu fakultāte), tādējādi arī tika aizsākta cieša starptautiskā sadarbība ar Eiropas un īpaši Skandināvijas valstu universitātēm ainavu arhitektūras jomā.

LLU strādā kopš 1996. gada, piedalījusies akadēmiskās maģistra programmas "Ainavu arhitektūra” izstrādē un vadījusi to līdz 2016. gadam. Lielu ieguldījumu devusi studentu zināšanu pilnveidē, regulāri organizējot ārvalstu izbraukumus uz universitātēm un ainavu arhitektūras objektiem. Aktīvi darbojusies gan Baltijas Universitāšu tīklojuma aktivitātēs, Socrates/Erasmus intensīvajās programmās, BOVA kursu organizēšanā. Profesore ir bijusi nozīmīgu starptautisko konferenču un kongresu komiteju locekle, kā nozīmīgāko var minēt Starptautiskās ainavu arhitektu federācijas pasaules kongresa organizēšanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Ir dažādu starptautisko tīklojumu dalībniece – Herity, NordNatur, Nordic Landscape Research u.c.

Profesore Māra Urtāne ir viena no pirmajām, kura aktīvi iesaistījās zinātniskajā pētniecībā ainavu arhitektūras jomā, īstenojot gan vietējas nozīmes pētnieciskos projektus, gan nozīmīgus starptautiskos projektus, ar partneriem no Polijas, Portugāles, Itālijas u.c.  Profesore lielu ieguldījumu devusi Latvijas kultūrainavas izpētē, strādājusi gan pie Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta ainavu ekoloģiskā plāna izstrādes, gan ainavu izpētes dažādās Latvijas aizsargājamās teritorijās, pilskalnu un arheoloģisko vietu izpētes. Jāsaka, ka profesore Māra Urtāne savos pētījumos vienmēr ir iesaistījusi studējošos, aicinot strādāt pie jaunām metodēm un Latvijas ainavas pētījumiem. Māra Urtāne piedalījusies vairāk nekā 50 konferencēs un semināros, ir 200 publikāciju autore vai līdzautore, tai skaitā publikācijai šogad izdotajā grāmatā Latvija un latvieši.

LZA, SIA "ITERA Latvija", AS "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda organizētā konkursa mērķis ir veicināt Latvijas zinātnes un moderno tehnoloģiju attīstību gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs un novērtēt Latvijas zinātnieku, praktiķu un topošo zinātnieku (doktorantu) devumu šajos procesos, kā arī īpaši veicinātu un atbalstītu medicīnas zinātņu jomā sirds ķirurģiju, kardioloģiju un orgānu transplantāciju, AS "Latvijas Gāze" sadarbībā ar LZA un RTU Attīstības fondu kopš 2009. gada piešķir gada balvas  jaunajiem zinātniekiem un zinātniekiem par mūža ieguldījumu. 

Foto no LZA mājaslapas

Pievienots 16/06/2018