Pārlekt uz galveno saturu

Sadarbībā ar Ludzas pašvaldību īstenots starptautiskais BOVA kurss par degradētu teritoriju revitalizācijas iespējām

Attēla autors: No LLU arhīva

No 11. līdz 15. jūnijam, sadarbojoties LLU Vides un būvzinātņu fakultātei (VBF) un Ludzas pašvaldībai, ainavu arhitektūras un plānošanas specialitātes studenti no Latvijas un Lietuvas  iepazinās ar degradēto teritoriju problemātiku un iespējamiem risinājumiem Baltijas valstīs un citur.

Kā viena no aktuālākajām problēmām Latvijā un Lietuvā ir padomju laikā izbūvētās, bet šobrīd pamestās un degradētās industriālās teritorijas – bijušās linu, stikla un citas ražotnes, kā arī noliktavu teritorijas. Šīs teritorijas ir piesārņotas, vizuāli nepievilcīgas, bīstamas, sabiedrībā nepieņemtas, tās ir kā baltais laukums pilsētas raibajā struktūrā. Vienlaicīgi bijušās industriālās teritorijas atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā – tuvu pilsētas centram, galvenajiem ceļiem, ūdens tecēm, dzīvojamām teritorijām, kas ļautu tās attīstīt gan kā multifunkcionālu publisko āra telpu ar veikaliem, parku, atpūtas vietām vai kā jauktu industriālu un publiski pieejamu teritoriju, vai kā dzīvojamo un biroju teritoriju. Labās prakses piemēri ir pieejami gan Latvijā, gan arī ārvalstīs.

Lai šos jautājumus labāk izprastu un risinātu, BOVA kursu ietvaros savā pieredzē ar studentiem dalījās lektori no LLU Vides un būvzinātņu fakultātes, Aleksandra Stulginska universitātes (Lietuva), Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes, Linnaeus Universitātes (Zviedrija).  Kursu ietvaros notika gan lekcijas, gan praktiskas nodarbības – pilotteritorijas izpēte un diskusija ar pašvaldības pārstāvjiem, izbraukumi uz teritorijām, kas jau ir revitalizētas, pilotteritorijas attīstības vīziju izstrāde un prezentēšana noslēguma pasākumā.

Starptautiskā BOVA kursa ietvaros kā pilotteritorija jaunu attīstības scenāriju radīšanā tika izvēlēta bijusī linu rūpnīcas teritorija Ludzas pilsētā, ar kuru un vēl divām Lietuvas pašvaldībām (Ignalinu un Kupišķiem) LLU jau ir aizsākusies laba sadarbība kopīgi īstenojot Interreg Latvijas Lietuvas pārrobežu sadarbības projektu „Innovative brownfield regeneration for sustainable development of cross-border reģions (BrownReg)” (LLI-325).  Arī BOVA kursu ietvaros klātesošie tika iepazīstināti ar projektā plānotajām aktivitātēm, no kurām viena ir Ludzas bijušās linu rūpnīcas teritorijas attīrīšana no būvēm, kas ir bīstamas, kā ari cita piesārņojuma, tai skaitā augsnes piesārņojuma, izmantojot fitoremediācijas metodi (stādot augus, kas palīdz atveseļot viegli piesārņotas teritorijas).

Paldies studentiem un kursa pasniedzējiem, kā arī Ludzas pašvaldībai par lielisku kopīgu darbu, radošu atmosfēru un lieliskām idejām!

logoBOVALogo

Pievienots 16/06/2018