Pārlekt uz galveno saturu

Japānas parlamenta pārstāvis iepazīstas ar LLU darbību pārtikas inovāciju radīšanā

10. jūlijā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē viesojās Japānas parlamenta Augšpalātas deputāts Hirofumi Nakasone ar kundzi un Japānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā V.E. Mariko Fujii. Viesi apskatīja jaunu produktu attīstīšanai izveidotās laboratorijas un tikās ar universitātes vadību.

Tikšanās laikā viesi tika iepazīstināti ar LLU plašo studiju un zinātņu piedāvājumu, kurā pārstāvēti gan biozinātņu un inženierzinātņu virzieni, gan sociālās zinātnes, līdz ar to starptautiskajā vidē kopš šī gada marta universitāte zināma kā Latvia University of Life Sciences and Tehnologies. Īpašs akcents sarunās vērsts uz universitātes darbību bioekonomikā un ilgtspējīgu resursu gudru izmantošanu, kā piemēru minot pārtikas tehnologu darbu jaunu produktu radīšanā, lai apmierinātu sabiedrības pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīvas un veselīgas pārtikas.

Japānas parlamenta deputāts H. Nakasone interesējās par tehnoloģiskajiem risinājumiem pārtikā, kurus izstrādājuši LLU zinātnieki, un uzņēmēju un zinātnieku sadarbību, atklājot, kā Japānā tiek veicināta lauksaimniecības uzņēmējdarbības un pārstrādes sektora sadarbība, piesaistot ekspertus un attīstot jaunus produktus. Savukārt vēstniece M. Fujii, kura viesojusies universitātē jau iepriekš, atzina, ka ilgtspējīga lauksaimniecība un arī bioloģiski ražota pārtika ir Latvijas kā valsts specifika, kas atspoguļojas arī universitātes darbībā.

Sarunas gaitā pārrunāts arī LLU noslēgtais saprašanās memorands ar Tokušimas universitāti Japānā, kuras studenti jau vairākus gadus viesojas Jelgavā kultūras apmaiņas ietvaros un iepazīstas ar LLU. Turklāt notika diskusijas par kopīgiem starpvalstu sadarbības projektiem ne vien pārtikas pārstrādē, bet arī mežsaimniecībā, kokapstrādē un informācijas tehnoloģijās.

Viesus uzņēma LLU studiju prorektors Aigars Laizāns, PTF dekāns Mārtiņš Šabovics, Informācijas tehnoloģiju fakultātes dekāns Gatis Vītols un Starptautiskās sadarbības centra vadītājs Voldemārs Bariss. Savukārt par projektu īstenošanu pārtikas tehnoloģijā un fakultātē pieejamo iekārtu iespējām informēja PTF pētniece Asnate Ķirse.

Pievienots 10/07/2018