Pārlekt uz galveno saturu

Iegūst doktora grādu par govs piena un subklīniskā mastīta pētījumiem

Attēla autors: No LLU arhīva

14. septembrī LLU Veterinārmedicīnas fakultātē (VMF) promocijas darbu “Mikroorganismu klātbūtne govs (Bos primigenius taurus) pienā bioloģiskajā lauksaimniecībā un dabīgu vielu ietekme uz govīm ar subklīnisko mastītu" aizstāvēja Gundega Gulbe un ieguva veterinārmedicīnas doktora zinātnisko grādu  veterinārmedicīnas nozares infekcijas slimību un mikrobioloģijas apakšnozarē.

Promocijas darba mērķis ir izpētīt bakteriālo daudzveidību pienā bioloģiskās ražošanas slaucamo govju ganāmpulkos un izveidot mastītu ierobežošanai līdzekli no komponentiem ar imūnmodulējošām īpašībām.

"Piens ir uztura nozīmīga sastāvdaļa, jo tas satur daudz augstvērtīgu uzturvielu – olbaltumvielas, laktozi, taukus, minerālvielas, vitamīnus un neaizstājamās aminoskābes. Turklāt, piens ir arī bioloģiski aktīvs šķidrums, jo satur daudzveidīgus imūnmodulatorus, piemēram, lizocīmu, laktoferīnu un imūnglobulīnus. Mastīts jeb tesmeņa iekaisums ir visbiežākā slimība, kura skar piena liellopu ganāmpulkus un ir galvenais iemesls ekonomiskajiem zaudējumiem piena ražošanā visā pasaulē," promocijas darbā atklāj jaunā zinātniece G. Gulbe.

Promocijas darbā tika izpētīta govs piena bakteriālā daudzveidība bioloģiskās lauksaimniecības ganāmpulkos Latvijā un to sezonālā dinamika, noskaidroti prevalējošie subklīniskā mastīta ierosinātāji, veiktas antibakteriālās aktivitātes pārbaudes in vitro dabīgām vielām ar imūnmodulējošām īpašībām, kā arī to kompozīcijām pret tipiskākajiem mastīta ierosinātājiem, pielietojot bedrīšu difūzijas metodi, savukārt noslēgumā tika veikta vienas kompozīcijas ar antibakteriālu iedarbības izpēte in vivo apstākļos un pierādīta šīs kompozīcijas imūnmodulējošo darbība, kas rezultātā deva atzinumu par mastīta ierosinātāju ierobežošanu.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Dr.med.vet., LLU profesore Anda Valdovska.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

Promocijas darba izstrāde līdzfinansēta no Eiropas Savienības Sociālā fonda, vienošanās Nr. 2011/0055/1DP/1.1.2.1.2/11/IPIA/VIAA/008.

Projekta "Dabīga imūnmodulatora ar antibakteriālu iedarbību mastīta ārstēšanai un profilaksei  govīm  izstrāde"  īstenošana  veikta  ar   ERAF   līdzfinansējumu,   vienošanās  Nr. 2014/0016/2DP/2.1.1.1.0/14/APIA/VIAA/075.

logo

eraf logo

 

Pievienots 14/09/2018