Pārlekt uz galveno saturu

Jāņa Čakstes stipendiju saņem LLU veterinārmedicīnas studente

14. septembrī Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimtajās mājās "Auči", klātesot Čakstes dzimtas pārstāvjiem, tika atklāta jauna muzeja ēka un sveikta LLU studente Kristīne Krūmiņa, kura 2018./2019. studiju gadā saņems J. Čakstes vārdā nosaukto stipendiju.

Godinot demokrātijas, neatkarības un brīvības vērtības, kas bija svarīgas J. Čakstem un ir svarīgas visai Čakstu dzimtai, Latvijas simtgadē Aučos tika atklāta jauna muzeja ēka, kas izveidota ar Čakstu ģimenes atbalstu. Kā tās atklāšanā teica J. Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste, pats Jānis Čakste nav dzīvojis šajā mājā, bet tā būs kā vieta, kurā satikties ikvienam un atklāt demokrātijas nozīmi valsts attīstībā.

Vieni no šādiem cilvēkiem ir bijuši un būs Jāņa Čakstes stipendiāti – LLU studenti, kuri paralēli studijām pievērsušies J. Čakstes dzīves gaitu un ideju vēsturiskai izpētei. Šogad Aučos tika sveikta Kristīne Krūmiņa, kura ir jau 13. stipendiāte.

Kristīne ir Veterinārmedicīnas fakultātes studiju programmas "Veterinārmedicīna" 4. kursa studente un stipendijas konkursā piedalījās ar darba lapu komplektu "Latvijas Valsts. Prezidents. Auči", kura ietvaros izstrādāja dažādu uzdevumu sakopojumu, kas ir paredzēts bērniem, lai labāk iepazītu, izprastu un jautrā veidā atkārtotu savas zināšanas par Latviju un tās nozīmīgākajām vietām, cilvēkiem un simboliem. Veicot zinātnisko izpēti, Kristīne sagatavoja darba lapas sākumskolas vecuma bērniem, kuru pirmajā daļā uzdevumi ir saistīti ar tēmu "Prezidents, Jānis Čakste un viņa mājas Aučos", bet otrajā daļā uzdevumi saistīti ar Latviju.

Kā raksta Kristīne, savu pētniecisko darbu veidojusi kā darba lapas un uzdevumus, jo uzskata, ka būtiski bērnus izglītot par Latviju, lai viņi kļūtu par savas valsts patriotiem, iepazītu to un izprastu. Katrs bērns informāciju uztver citādāk, tādēļ uzdevumus viņa veidojusi ļoti dažādus, lai jaunu faktu apguve bērniem būtu jautra un interesanta.

Universitātē Kristīne ir aktīva peldēšanas sporta pārstāve un aizstāv peldēšanā gan savas fakultātes, gan universitātes godu. Ārpus studijām viņa ir "GK Sport" biedre un piedalās jātnieku sporta sacensībās šķēršļu pārvarēšanā. Piešķirto stipendiju Kristīne nolēmusi izmantot ārvalstu braucieniem, lai stažētos veterinārajās klīnikās un pildītu brīvprātīgā darba pienākumus Lielbritānijā. Tāpat stipendija būs noderīga, lai piedalītos jātnieku sporta sacensībās.

Jāņa Čakstes stipendijas mecenāte ir Jāņa Čakstes mazmeita Anna Justīne Čakste-Rollinsa.  LLU Attīstības fondā stipendijas programma dibināta 2009. gada 16. oktobrī. Tai var pretendēt sekmīgs LLU pilna laika pamatstudiju vai maģistra studiju studējošais, kurš nav pēdējā studiju kursā un ir uzrakstījis pētniecisko darbu par kādu no LLU Attīstības fonda un muzeja „Auči” izsludinātajām tēmām vai arī paša personīgi izraudzīto tematu.

Pievienots 14/09/2018