Pārlekt uz galveno saturu

VBF mācībspēki gūst pieredzi Polijā un Vācijā par degradētajām teritorijām

Attēla autors: No LLU arhīva

Brauciens uz Polijas un Vācijas postindustrālajām teritorijām īstenots Interreg Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014-2020 projekta "Innovative brownfield regeneration for sustainable development of cross-border reģions (BrownReg)" (LLI – 325) ietvaros, kur piedalījās LLU Vides un būvzinātņu fakultātes mācībspēki, Ludzas (LV), Kupišķu (LT), Ignalīnas (LT) pašvaldību darbinieki. Profesionālās pieredzes brauciena mērķis bija iepazīt jaunākās tehnoloģijas un pieejas postindustriālu, degradētu teritoriju revitalizācijā, gan attīrot esošo piesārņojumu, gan pielāgojot esošo infrastruktūru jaunām funkcijām.

Polijā tika iepazīti divi pilsētvides objekti. Pirmais bija 27 hektāru teritorijā uz bijušās tekstilfabrikas infrastruktūras bāzes izveidotais sabiedriskais un iepirkšanās centrs "Manufaktūra" Lodzā, kurā bez 260 veikaliem atrodas kinoteātri, muzeji (arī slavenais MS2 Mākslas muzejs), luksusa viesnīca un publisks laukums ar strūklaku dažādiem pasākumiem. Otrs objekts bija bijusī alus darītava Poznaņā, kas šobrīd ir mūsdienīgs izglītības, mākslas un tirdzniecības centrs. Abi objekti raksturojas ar ļoti izsmalcinātu mūsdienīgu interjera risinājumu, kā arī ar mākslas, ainavu arhitektūras un arhitektūras mazo formu daudzveidību, saglabājot niansētas atmiņas par bijušo un vietas identitāti.

Savukārt Vācijā redzētie objekti vairāk bija saistīti ar postindustriālo teritoriju izveidi par multifunkcionāliem parkiem. Pirmais no tiem bija Gleisdreieck parks Berlīnē, kurš izveidots uz bijušās dzelzceļa infrastruktūras, kurā šobrīd mijas cilvēka veidotie elementi un bioloģiski daudzveidīga veģetācija, kura attīstījusies vairāku desmitu gadu laikā, kamēr teritorija bija pamesta un neizmantota. Apmēram 26 hektāru lielais dabas parks izveidots 2013. gadā, un sevī apvieno gan saglabātas bioloģiski daudzveidīgas teritorijas, gan jaunizveidotas vietas atpūtai, sportam un izglītībai. Jāatzīmē, ka parkam piešķirta Vācijas ainavu arhitektūras balva 2015 par izcilu kvalitāti projektēšanā un būvniecībā. Otra Berlīnē apmeklētā teritorija bija 18 hektāru plašais Šonebergera parks (Schöneberger Südgelănde Park), tas izveidots uz bijušo dzelzceļa līniju bāzes, kuru sliežu ceļos 50 gadu laikā kopš to ekspluatācijas izbeigšanas jau izauguši lieli koki, radot tā savdabību.

Bez jau pieminētajiem objektiem jāatzīmē divi jaunizveidoti parki Essenē un tās apkārtnē, kura pazīstama, kā Rūras industriālais reģions ar vēsturisko kalnrūpniecības mantojumu. Viens no parkiem ir Zollverein parks, kurā apvienota industriālā arheoloģija, dabiskā ainava, atpūtas vietas, kultūras objekti un instalācijas, un kurš ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Otrs – Reinas parks (Rhine park) Dīsburgā, kura 40 hektāru teritorija vēl gaida savus investorus, tai pašā laikā jau šobrīd piedāvājot dažādas atpūtas un izklaides iespējas.

Interreg projekta "Degradēto teritoriju izmantošanas iespējas pārrobežu reģionu ilgtspējīgai attīstībai" ietvaros paredzēts revitalizēt atsevišķas iepriekš industriāli izmantotas teritorijas Ludzas, Kupišku un Ignalīnas pašvaldību teritorijās. Tāpēc jau brauciena laikā starp tā dalībniekiem izraisījās diskusijas par iegūtās pieredzes pielietojumu savās mājās. Pieredzes brauciena ietvaros iegūta nozīmīga pieredze pamestu postindustriālu teritoriju revitalizācijā. Analizētas izmantotās tehnoloģijas, piemēram, fitoremediācija jeb augsnes un ūdens attīrīšana ar augiem. Brauciena laikā stiprināta sadarbība starp LLU un Latvijas un Lietuvas pašvaldībām, izskatot iespējas jauniem sadarbības projektiem.

Informāciju sagatavoja - Anda Jankava

Pievienots 05/10/2018