Pārlekt uz galveno saturu

Mežzinātnes doktora grāds piešķirts par skujbires ietekmes izpēti priedes jaunaudzēs

Attēla autors: No LLU arhīva

20. decembrī Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava" promocijas darbu "Skujbires (Lophodermium spp.) ietekme uz parastās priedes (Pinus sylvestris L.) jaunaudžu morfometriskajiem parametriem" aizstāvēja un mežzinātņu doktora grādu mežzinātnes nozares meža ekoloģijas un mežkopības apakšnozarē ieguva Kaspars Polmanis.

Promocijas darba mērķis ir novērtēt skujbires (Lophodermium spp.) ietekmi uz parastās priedes jaunaudžu augšanas dinamiku un tās izraisītos mežsaimnieciskos zaudējumus.

“Parastā priedes ir saimnieciski nozīmīga un plaši izplatīta koku suga (pēc Meža statistiskās inventarizācijas datiem 28 %). Priedi galvenokārt atjauno stādot (izmantojot selekcionētu stādmateriālu). Šāda veida stādmateriālam būtiski ir laicīgi veikt agrotehnisko kopšanu, vairākumā gadījumu arī aizsardzību pret dažādām slimībām (piem., Lophodermium spp.), dzīvnieku un kukaiņu bojājumiem, lai nozīmīgi samazinātu sagaidāmos riskus, jo izmaksas, veicot atkārtotu meža atjaunošanu, ir augstas. Vēl jāņem vērā arī tas, ka mūsdienās mežā stāda aizvien mazākus (izmēru ziņā) stādus, līdz ar to jebkādi bojājumi kļūst aizvien nozīmīgāki. Tādēļ būtiski samazināt jebkādus sagaidāmos riskus. Kā galveno riska faktoru var minēt: sagaidāmās klimatisko (meteoroloģisko) apstākļu izmaiņas, kas paaugstina un nākotnē paaugstinās abiotisko un biotisko faktoru radītā stresa biežumu un intensitāti kokiem, īpaši to augšanas pirmajos gados. Kā vienu no sagaidāmajiem biotiskajiem riskiem var minēt (Lophodermium spp.) ģints sēnes, kuru attīstību labvēlīgi ietekmē pieaugošās temperatūras un pieaugošais nokrišņu daudzums, precīzāk sakot, Lophodermium spp. sastopamību un attīstību nozīmīgi ietekmē pieaugošās temperatūras un nokrišņu daudzums iepriekšējā gada rudenī, ziemas meteoroloģiskie apstākļi, kā arī kārtēja gada gaisa temperatūra un nokrišņi periodā no maija līdz augustam. Savukārt Lophodermium spp. ģints sēņu radītie bojājumi būtiski ietekmē koku augstumu, augstuma pieaugumu un saglabāšanos,” savā promocijas darbā stāsta jaunais zinātnieks K. Polmanis.

Promocijas darbā ir novērtēta skujbires ietekme uz parastās priedes koku augstumu, saglabāšanos un pieaugumu jaunaudzes vecumā, raksturota ģenētisko faktoru ietekme uz skujbires radītajiem bojājumiem parastās priedes jaunaudzēs, kā arī raksturota skujbires bojājumu ietekme uz parastās priedes audžu finansiālo vērtību aprites ciklā.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji: Dr.silv. Āris Jansons un Dr.silv. Tālis Gaitnieks.

Ar promocijas darba rezultātiem var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 26/12/2018