Pārlekt uz galveno saturu

Par plūmju potcelmu ietekmes izpēti iegūst doktora grādu

Attēla autors: No LLU arhīva

21. decembrī LLU Lauksaimniecības fakultātē promocijas darbu „Plūmju potcelmu ietekme uz šķirņu ziemcietību un ražu" aizstāvēja Dzintra Dēķena un ieguva lauksaimniecības zinātņu doktora grādu.

Promocijas darba mērķis ir noskaidrot noskaidrot dažādu plūmju potcelmu ietekmi uz bioķīmiskā satura izmaiņām plūmju ziemošanas periodā un izvērtēt potcelmu ietekmi uz ziemcietību un ražu indicējošiem parametriem.

„Augļkopības prakse ir pierādījusi, ka viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ražīgu un ilgmūžīgu dārzu izveidošanā ir pareiza potcelmu izvēle. Piemērotu potcelmu trūkums ir viens no iemesliem, kas kavē plašāku plūmju dārzu izveidi Latvijā. Koku ilgmūžība, izturība pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem, vainaga lielums, ražošanas sākums un ražošanas intensitāte ir atkarīga ne tikai no potcelma, bet arī no tā mijiedarbības ar uzpotēto šķirni,” atklāj jaunā zinātniece D. Dēķena.

Promocijas darbā tika skaidrota sausnas un reducējošo cukuru satura dinamika plūmju viengadīgajos dzinumos ziemošanas periodā atkarībā no šķirnes un potcelma, skaidrota prolīna satura dinamika ziemošanas periodā atkarībā no šķirnes un potcelma, izvērtēta potcelmu ietekme uz šķirņu ziemcietību, kā arī izvērtēta potcelmu ietekme uz ražu veidojošiem ģeneratīviem parametriem.

Promocijas darbā iegūtie rezultāti ir ļoti aktuāli stādaudzētājiem un augļu ražotājiem, jo līdz šim vienīgais izmantotais Kaukāza plūmes (Prunus cerasifera Ehrk) potcelms Baltijas apstākļos ir maz piemērots negatīvās ietekmes uz šķirņu ziemcietību, spēcīgā auguma un nesaderības ar vairākām mājas plūmju šķirnēm dēļ.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Prof., Dr. biol. Ina Alsiņa. 

Ar promocijas darba rezultātiem var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 27/12/2018