Pārlekt uz galveno saturu

ESAF pusgadsimta jubilejā atjauno dekānu portretu galeriju

23. janvārī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē atklāta atjaunotā bijušo fakultātes dekānu portretu galerija, kurā līdzšinējiem dekāniem pievienots arī pēdējās dekānes Irinas Pilveres portrets. Zīmīgi, ka fakultātes 50 gadu pastāvēšanas laikā to vadījuši profesori, kuri vēl joprojām tajā strādā un ir cieši saistīti ar tās attīstības veicināšanu.

Bijušo fakultātes dekānu portretu galerija tika atklāta fakultātes 212. auditorijā, klātesot 4 bijušajiem dekāniem un fakultātes domei. Kopumā kopš 1968. gada augusta, kad tika izveidota Lauksaimniecības ekonomikas fakultāte, to līdz šim vadījuši 5 dekāni, kuru portreti iekļauti galerijā, un šī brīža dekāne Andra Zvirbule ir sestā fakultātes vadītāja. Auditorijas durvis portretu galerijas atklāšanā atvēra fakultātes pirmais dekāns Voldemārs Strīķis un pašreizējā dekāne Andra Zvirbule.

Kā atklāj A. Zvirbule, bijušo dekānu portretu galerija ir jauna fakultātes tradīcija un izveidota tikai pirms pieciem gadiem fakultātes 45. jubilejas ietvaros. Pirmajā galerijas portretā atainots pirmais toreizējās Lauksaimniecības ekonomikas fakultātes dekāns Voldemārs Strīķis, kurš vēlāk kļuva arī par LLU rektoru. Tieši viņa vadībā fakultāte strādājusi visilgāk – 19 gadu.

Pēc V. Strīķa fakultātes vadība tika nodota Gaidas Kalniņas rokās no 1987. līdz 1992. gadam. Vēlāk to jau kā Ekonomikas fakultāti vadīja Baiba Rivža līdz 1996. gadam. Savukārt pēc tam 10 gadus dekānes pienākumus pildīja Anda Vītiņa.

No 2006. gada līdz 2014. gada jūnijam fakultātes dekāne bija Irina Pilvere, kuras vadības laikā fakultāte tika reorganizēta un, apvienojoties Ekonomikas un Sociālo zinātņu fakultātēm, kļuva par Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti. I. Pilverei kļūstot par LLU rektori, fakultātes vadība tika nodota Andras Zvirbules rokās.

 “Brīnums ir noticis! Kad pirms 50 gadiem dibinājām fakultāti, man pat sapņos nerādījās, ka es varēšu piedzīvot šo mirkli – fakultātes 50 gadu jubileju. Tā kā mana bilde portretu galerijā ir “uzfrišināta”, arī es pats jūtos jaunāks. Turklāt man liels prieks, ka dekānu pulks aug,” galerijas atklāšanā teica V. Strīķis.

B. Rivža atzina, ka fakultāte šodien ir stipra un viss labākais tai vēl tikai priekšā. Savukārt A. Vītiņa kā zīmīgu notikumu atcerējās fakultātes pārcelšanos no Jelgavas pils uz Svētes ielu, kas notika pirms 31 gada – ar skaistu, puteņainu gājienu.

Jaunākā no bijušajiem dekāniem I. Pilvere pateicās visiem, ar kuriem kopīgi strādājusi dekānes pienākumu pildīšanas laikā un ar kuriem turpina strādāt vēl joprojām: “Mūsu rokās ir viss, lai fakultāte būtu stipra un lai universitāte būtu stipra. Tas ir mūsu galvenais mērķis. Lai mums visiem veicas!”

“Ja paskatāmies uz mūsu fakultātes dekāniem, mums ir viens no viskvalitatīvākajiem dekānu sastāviem universitātē – divi rektori, akadēmiķi un izglītības un zinātnes ministre. Reti, kurā fakultātē šāds sastāvs ir izaudzis. Visi ir visaugstākās raudzes, un visi ir ierindā! Visi strādā kā traki un nav apturami! Mūsu kā dekānu dzinulis vienmēr ir bijis kolektīvs. Es gan neesmu lauksaimnieks, bet zinu, ka tikai labās augsnēs var kaut kas izaugt. Jūs, kolēģi, esat labā augsne, kas izaudzina šādus izcilniekus, un, kā Imants Ziedonis teica, tos augstos kokus. Mēs tos mākam izaudzināt,” pateicoties visam fakultātes kolektīvam, teica A. Zvirbule.

Dekānu portretu galerijas atjaunošana ir viens no ESAF 50 gadu jubilejas pasākumiem. Plašākā lokā to atzīmēs 2019. gada 30. martā, kad visi tās absolventi no Lauksaimniecības ekonomikas, Ekonomikas un Sociālo zinātņu fakultātēm aicināti uz salidojumu Jelgavā. Vairāk informācijas par salidojuma norisi var iegūt www.esaf.llu.lv.  

Šobrīd Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte ir viena no lielākajām LLU fakultātēm, kura īsteno studiju programmas un pētniecību ekonomikas, sociālajās un vadībzinātnēs. Tās absolventi veido karjeras gan Latvijas bioekonomikas un pakalpojumu nozarēs, gan valsts pārvaldē, pašvaldībās un radošajās industrijās.

Pievienots 28/01/2019