Pārlekt uz galveno saturu

Pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi viesojas VBF

Attēla autors: No LLU arhīva

7. maijā LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) viesojās jauni, zinātkāri un radoši bērni no Pirmsskolas izglītības iestādes “Zīļuks”.

Apmēram divu stundu nodarbībās pie dažiem LLU VBF Vides un ūdenssaimniecības katedras mācībspēkiem un Meža un ūdens resursu zinātniskās laboratorijas pētniekiem mazie pētnieki spēra pirmos soļus plašajā zinātnes jomā, kas skar ūdeņu piesārņojumu un tā attīrīšanas metodes, kā arī iepazinās ar ūdens spēku, jaucot aizsprostus mainot ūdens plūsmu.

Aktīvajā rīta cēlienā, ikviens no bērniem pagatavoja ūdens filtru, kas spēja attīrīt netīru ūdeni līdz pat gandrīz caurspīdīgam ūdenim. Uzsākot pētījumu, reti, kurš ticēja, ka tas darbosies tik pārsteidzoši labi. Savukārt, kad ūdens tika attīrīt nevienam neradās šaubu, ka viņa gatavotais filtrs ir vislabākais un spēj ūdeni padarīt dzidru.

Kamēr daļa jauno pētnieku gatavoja filtrus, tikmēr otra daļa no grupas mainīja ūdens līmeņus pie aizsprosta un mēģināja noteikt, cik lielam ūdens spēkam ir jābūt, lai nojauktu aizsprostu, uz kura atrodas traktori un dažādi citi priekšmeti. Apskatot šo aktivitāti, secinājums bija viens, ūdens spēks ir milzīgs, šķietami spēcīgais aizsprosts pie noteikta ūdens līmeņa tomēr padodas un sabrūk, tādēļ ūdens spēks ir jāvērtē ļoti atbildīgi.

Noslēgumā mazie viesi iemācīja pasniedzējiem un pētniekiem dejas un dziesmas, kā arī padalījās ar mājās redzētiem eksperimentiem, tā teikt, lai VBF mācībspēkiem un pētniekiem rastos idejas jauniem eksperimentiem.

Pievienots 07/05/2019