Pārlekt uz galveno saturu

Forumā “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018” sumina LLU docenti Ivetu Lāčaunieci

Jau trešo gadu maijā norisinājās forums – konkurss “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”, kuram šogad tika pieteiktas 43 aktīvas, zinošas un nozarē pazīstamas sievietes. Par ieguldījumu arhitektūras nozarē tika godināta praktizējoša arhitekte un LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras docente Iveta Lāčauniece.

Iveta Lāčauniece jau vairāk kā 20 gadus aktīvi darbojas arhitektūras projektēšanas jomā. Radošajā darbā ir izstrādājusi arhitektūras risinājumus un vadījusi būvprojektus, kā arī veikusi autoruzraudzību lielam skaitam dzīvojamām mājām, publiskiem objektiem un ražošanas ēkām. Kā arhitektes nozīmīgākie darbi publisko objektu jomā minami: Salīdzinošās pataloģijas laboratorijas būvniecība un LLU Veterinārmedicīnas fakultātes esošo telpu pielāgošana Mikrobioloģijas un parazitoloģijas laboratorijas vajadzībām, daudzstāvu dzīvojamā ēka ar biroja telpām pirmajā stāvā Raiņa ielā 1/3, Jelgavā, LLU Tehniskās un Vides un būvzinātņu fakultāšu mācību un laboratoriju telpu grupas vienkāršotā atjaunošana, Pirmsskolas izglītības iestādes tehniskā projekta izstrāde Kuldīgas ielā 67, Tukumā, Pirmsskolas izglītības iestādes "Rotaļa" rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde Lāčplēša ielā 5, Jelgavā, Autosalona ēka Atmodas ielā 36, Jelgavā, Dobeles olimpisko sporta veidu centra stadiona pārbūves Arhitektūras daļa, Ozolnieku sporta centra stadiona renovācija iedzīvotāju sporta aktivitāšu dažādošanai, Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes "Lācītis" ēkas rekonstrukcija, Sporta zāles rekonstrukcija Sēmes pagastā, Ozolnieku novada domes administratīvās ēkas rekonstrukcijas tehniskais projekts, Jelgavas kultūras nama renovācija, Tirdzniecības centra "Spice" konceptuāla plānojuma un atsevišķu zonu plānojumu izstrāde.

Par arhitektes Ivetas Lāčaunieces  darbiem runā iegūtie apbalvojumi konkursā "Latvijas Būvniecības Gada balva 2015" un Jelgavas domes apbalvojums.

Savukārt Ivetas Lāčaunieces profesionālā darbība ar LLU saistīta kopš 1994. gada, kad sākusi strādāt ar ainavu arhitektūras specialitātes studentiem un bijusi klāt šīs Latvijā unikālās specialitātes pirmsākumiem LLU. Šobrīd viņa kā praktizējoša arhitekte un sava uzņēmuma vadītāja, kura nebaidās ar savā praksē uzkrātajām zināšanām dalīties ar topošajiem speciālistiem, īpaši par dažādām pieejām pilsētplānošanā. Tāpat viņa palīdz studentiem attīstīt spēju vizuāli pārliecinoši attēlot savas idejas, strādājot ar viņiem zīmēšanas un grafikas studiju kursos. Pa šiem gadiem viņa devusi zināšanas gandrīz 500 ainavu arhitektūras un plānošanas specialitātes studentiem. 

Kā atzīst fakultātes dekāne Daiga Zigmunde, Ivetu Lāčaunieci ikviens pazīst kā atsaucīgu un atbalstošu it īpaši situācijās, kad “zeme deg zem kājām”. Viņas nosvērtība un konstruktīvā pieeja jautājumu risināšanā sniedz iedvesmu uzsākto darbu īstenošanai.

Konkursa – foruma “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018” noslēguma pasākums notika 2019. gada 22. maijā kultūras pilī Ziemeļblāzma. Tā mērķis ir sabiedrību iedvesmot ar veiksmes stāstiem, kuru autores ir aktīvas, radošas personības – līderes, kuru enerģija un spēki tiek veltīti sabiedriski nozīmīgu notikumu veicināšanai arhitektūrā, būvniecībā un dizainā. Vairāk informācijas par visām nominantēm un konkursu var iegūt biedrības “Building Design and Construction Council”  mājas lapā.

Pievienots 31/05/2019