Pārlekt uz galveno saturu

Stāsta LLU lektors: Lai sagatavotos Līgo naktij, nav jābūt darba drošības speciālistam

“Kas mūs sagaida brīnišķīgajā, rituālajā naktī? Atrašanās dabā pie atklātas liesmas, regulāra ēšana un dzērienu baudīšana, danči, lēkšanas pār ugunskuru un dažādu citu tradīciju ievērošana. Jauka tradīcija pie dabas, bet jāņem vērā šodienas specifiskie apstākļi - daudzi ikdienā uzturas telpās un dabas vide viņiem nav ierasta vieta,” tā sarunu par Līgo nakti un Jāņiem sāk LLU Meža fakultātes lektors Uldis Karlsons, kurš universitātē vada lekcijas topošajiem darba aizsardzības speciālistiem un pēta riskus darba vidē un sadzīviskās situācijās, kas var radīt nepatikšanas veselībai, ja tos ignorē. Viņš atklāj, ka visbiežāk sastopamie riski ir tie, kurus var novērst ikviens ar laicīgu sagatavošanos un dažu vienkāršu noteikumu ievērošanu.

Ūdens rokas stiepiena attālumā

Parasti došanās uz svinību vietu notiek ar transportlīdzekli, kura bagāžniekā lielākoties ir atrodamas daudzas un interesantas lietas. Viena no tām ir kāda tukša vai pustukša 4 litru ietilpības šķidruma tvertne, kur iepriekš atradies auto logiem nepieciešams šķidrums. Šādas tvertnes svētku naktī kalpo kā ūdens rezervuārs, kurā var pasmelt ūdeni no dabīgas ūdenstilpnes svinību vietā. Kā skaidro Uldis Karlsons, pie atklātas liesmas ūdenim jābūt viegli un ātri pieejamam. Tas nav paredzēts dzeršanai, bet ļauj reaģēt uz šaubīgām situācijām jau pašā sākumā. Turklāt cilvēks, kurš nodarbojas ar gaļas cepšanu, būs pateicīgs par iespēju ātri nomazgāt rokas. 

“Sākam ar ūdens tvertnes izveidošanu: nekādi ugunsdzēsības aparāti, pulveri vai ogļskābās gāzes, jo tie naktī ir grūti saskatāmi un grūti atrast pareizo galu. Tāpēc uzskatīt, ka tumsā varēs efektīvi strādāt, ir samērā liela kļūda, jo to var izdarīt tikai pieredzējuši ļaudis,” stāsta U. Karlsons un turpina: “Kas notiek tālāk? Ogļu ugunskura aizdedzināšanas ķīmiskie līdzekļi. Lūdzu, lūdzu, lūdzu, izlasām lietošanas instrukciju gan ķīmiskajam aizdedzes šķidrumam, gan kokoglēm. Novērota situācija, ka cilvēki ir nepacietīgi, un uz sajūtām mēģina šo procesu ātrāk veikt, nekā to ražotājs ir paredzējis. Kad tas neizdodas ar pirmo piegājienu, tiek mēģināts papildināt ogļu apjomu ar svaigu degšķidrumu, kas ir absolūti bīstami, jo šķidrums var aizdegties, vēl nenokļuvis līdz grila vai ugunskura vietai. Tātad var aizdegties tam cilvēkam rokā, kurš ar šo procesu nodarbojas”.

Sakošļājam to, ko cepam

Līgo naktī ir raksturīgi ēst regulāri un paralēli daudz runāt, kā tas notiek arī citos svētkos. Ieteicams, starp sarunām atcerēties, ka ēdienu nepieciešams sakošļāt, lai gabaliņi, kuri virzās tālāk pa barības vadu, ir pēc iespējas mazāki, jo tas pasargās no aizrīšanās riska. 

“Īpaši daiļrunīgi ir cilvēki, kuriem runāšana skaistos, garos teikumos ir profesionāls ieradums, tāpēc vajadzētu nodalīt runāšanas procesu no ēšanas. Aizrīšanās gadījumi nemēdz būt standartizēti. Praksē nepieciešamība atbrīvot elpceļus no kaut kāda iesprūduma būtu stipri vienkārša, ja mēs visi būtu neliela auguma, ļoti ātri paceļami aiz kājām un pakratāmi, kā tas parasti ir ar bērniem, taču aizrijas ne tikai bērni.  Spēt šādā situācijā pareizā pozīcijā saliekt cilvēku, kura pašmasa ir vairāk kā 100 kg, un pareizi satvert, neredzot to zonu, kur tiek tverts, ir samērā grūti, tāpēc strādājam preventīvi un sakošļājam to, ko cepam,” vienkāršu atziņu atgādina U. Karlsons.

Pat visīsākajā naktī iestājas tumsa, kad labāk netēlot bebrus

Vēlams visām Līgo nakts tradīcijām sagatavoties, kamēr vēl ir dabīgā gaisma. Lai gan tieši šajās naktīs tā ir samērā ilgi un lielā apjomā, nenāks par skādi visu sagatavot iepriekš, it īpaši, ja laikapstākļu prognozes liecina par iespējamiem nokrišņiem.

“Ja uzlīst, pēkšņi viss kļūst glums un pļaviņas, takas un pauguri pārvēršas par slidkalniņiem. Vai kādreiz esat redzējuši pie kādas ūdenstilpnes bebru iemītas takas? Tās ir kā slidkalniņi, pa kuriem viņi pēc koku graušanas iešļūc atpakaļ upē. Lai bebri šļūc, bet kāpēc cilvēkiem Jāņu naktī jāšļūc? Tiklīdz sākas nakts un lietus, sākas arī visādas pēršanās, un vienmēr kāda kečupa pudele pazudusi vai ūdens pietrūcis. Netēlo bebru un ar visu nepieciešamo sevi apgādā jau iepriekš!” ar nelielu humora devu stāsta lektors.

Turklāt brīdī, kad iestājas tumsa, ir ļoti grūti orientēties, izmantojot savas redzes asumu. Ja svinību vietā ir kāda taciņa, kas ved uz atklātu ūdeni, vai kādas trepītes, kas nav pazīstamas, ir gandrīz neiespējami redzēt pakāpienus, ja tie tur arī būs.  Šādās situācijās, kad pārvietošanās sev nezināmā vidē ir nepieciešama, lieti noder mobilie telefoni, kuriem iebūvēti lukturīši, zibspuldzes vai lejuplādēta aplikācija, un cilvēks zina, kā tos ieslēgt.

“Telefonu “staipīšana” līdzi Līgo naktī var noderēt arī tiem, kuri garāku pastaigu laikā nomaldās, jo tas ir vienīgais veids, kā paziņot saviem atpūtas biedriem, ka nevarat nokļūt atpakaļ. Protams, ņemot vērā fona trokšņus svinību vietā, pārējie zvanu var nedzirdēt, taču pastāv iespēja, ka kāds savā telefonā ieskatīsies un sāks pazudušo meklēt.  Kā redzam iepriekšējos gados, vairākumā gadījumu Līgo nakts nav tā karstākā un šādus noklīdušus cilvēkus vajag atrast ātrāk, nekā vēlāk,” tā U. Karlsons.

Trīs nepareizi lēmumi

Lektors skaidro, ka visiem procesiem nepieciešama apdomāšana un neliels plāns galvā. Līdzīgi kā cilvēks dara, kad dodas garākā ceļojumā, un, izejot no mājās, pārdomā – vai māju aizslēdzis, vai gludekli no strāvas atvienojis, vai pases un biļetes ir paņēmis. “Mums nav jāpārvēršas par ļaudīm, kuri nemitīgi staigā bruņojumā un baidās no absolūti visa – karstuma, aukstuma, saules, lietus vai caurvēja. Taču ja pārnēsājamās, atvāžamās kāpnītes ir pieejamas, tad nevajag izdomāt, ka tās var aizstāt ar krēsliem, beņķiem vai ķebļiem vai ja uz degšķidruma pudeles ražotājs jau ir uzrakstījis lietošanas instrukciju, nevajag būt radošiem un izdomāt jaunu.

Tas, ko parasti stāsta glābšanas dienestu pārstāvji pēc svētkiem, ir saistīts ar vairāku nejaušību un nepareizu lēmumu pieņemšanu pēc kārtas. Tā saucamais lēmumu pieņemšanas kļūdu koks visu laiku bijis pavērsts nepareizā virzienā. Trīs nepareizi lēmumi pēc kārtas: degšķidrums pārāk tuvu atklātai liesmai, degšķidrums tiek pieliets, kad jau deg ugunskurs, un nav nekā, ar ko nodzēst, līdz ar to situācija kļūst aizvien sliktāka”.

Darba drošības speciālists novēl svinētājiem baudīt tradīcijas, nelietot transportlīdzekļus vismaz līdz nākamās dienas pēcpusdienai un rūpēties par savu veselību. Turklāt izplānot, kā Jāņu dienā iegūt spirgtumu, lai jau nākamajā dienā atpūtušies un veselīgi varētu sākt jauno darba nedēļu.

Pievienots 17/06/2019