Pārlekt uz galveno saturu

LLU izcilniece Amanda Kļaviņa: "Vēlme sasniegt vairāk, neatlaidība un ticība sev"

Attēla autors: No LLU arhīva

Amanda Kļaviņa šogad ar izcilību absolvējusi LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) studiju programmu "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai," kur vidējā atzīme studiju laikā bijusi 9,5 balles. Amanda bakalaura darbā rakstījusi par tēmu "Acu zīlīšu izsekošana un sejas vaibstu atpazīšana ainavas novērtēšanā," kuru ekspertu komisija atzinusi par vienu no labākajiem noslēguma darbiem, kā arī ļāva iegūt bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās un programmēšanas inženiera kvalifikācija.

Jaunā programmētāja ir no Lones, kas atrodas Viesītes novadā. Savas skolas gaitas pavadījusi Viesītes vidusskolā, kurā katrs skolotājs devis labus zināšanas pamatus. "Kā jau nelielās skolās, atmosfēra bija jauka, jo visi bijām pazīstami. Jau kopš skolas uzsākšanas biju centīga skolniece. Tur noteikti jāsaka "paldies" māsai un brālim, kuri mācījās ar augstām sekmēm, tādējādi rādīja labu piemēru mazajai māsai," par skolas gadiem stāsta izcilniece, kura piebilst, ka aktīvi darbojusies arī jauniešu domē, piedaloties un organizējot dažādus pasākumus. Amandai skolā nebija viens "mīļākais" mācību priekšmets, bet patika vairāki – literatūra, matemātika un ķīmija, kā arī vienmēr paticis sports, tāpēc arī uz sporta nodarbībām devās ar prieku un piedalījās dažādās sacensībās.

Pēc 12. klases absolvēšanas, Amanda zināja, ka Jelgava ir piemērotākā vieta studijām, kā arī šeit izglītību ieguvuši viņas ģimenes locekļi. Tā kā studiju vietu jau Amanda bija izvēlējusies, tad atlika tikai izlemt starp astoņām LLU fakultātēm. "Apsvēru domu par veterinārmedicīnu, jo mamma un vecmamma ir veterinārārsti, cerība uz tradīciju turpināšanu gūlās uz maniem pleciem, tomēr sapratu, ka tas nav mans aicinājums. Apsvēru domu arī par Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti (ESAF), jo tur studējusi māsa. Pie ITF nonācu nejauši, uzdodot sev vienkāršu jautājumu: "Kas tad man no astoņām fakultātēm varētu patikt?" Vienīgais, kas uzrunāja, bija ITF, jo jau no bērnības biju labās attiecībās ar datoriem," par izvēli stāsta izcilniece. Amanda no programmēšanas neko nezināja, bet cerēja, ka tas varētu būt gana interesanti un radoši. Un viņa nekļūdījās. Kā arī, pateicoties iegūtajām zināšanām, Amanda jau pēc 2. kursa uzsākusi darba gaitas.

Ar smaidu Amanda atceras laikus, kad aktīvi darbojās un vadīja LLU ITF Studējošo pašpārvaldi, kurā iepazina jaunus cilvēkus un piedalījās pasākumu organizēšanā. Darbojoties Studējošo pašpārvaldē, Amanda attīstījusi komunikācijas prasmes un spēju darboties komandā. Tā kā Amanda studiju ietvaros devās Erasmus+ apmaiņas programmā uz Maltu, tad arī šis ir viens no spilgtākajiem momentiem studiju laikā. “No studiju procesa spilgtas atmiņas ir par fizikas vakariem, kad kopā ar kursa biedreni stundām ilgi pildījām laboratorijas darbus,” tā A. Kļaviņa. Savukārt īpaši atmiņā Amandai palikusi matemātikas pasniedzēja Liene Strupule, kura jaunajai programmētājai iemācīja "mīlēt" matemātiku un tagad ar drošu sirdi viņa atzīst: "Man tiešām patīk matemātika. Pasniedzēja spēja pasniegt tā, ka sarežģītais šķita pavisam vienkāršs".

Savukārt noslēguma darbu izcilniece rakstīja par tēmu "Acu zīlīšu izsekošana un sejas vaibstu atpazīšana ainavas novērtēšanā". "Tēma tapa sadarbībā ar LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) pārstāvjiem, ar kuriem arī konsultējos darba izstrādes gaitā. Izvēlējos šo tēmu, jo tā šķita ļoti interesanta. Sākumā biju mazliet sabijusies par lietojuma realizēšanu, jo nebija ne jausmas, ko un kā darīt, bet beigu beigās viss izdevās. Darba ietvaros veicu arī pētījumu, kā cilvēki reaģē uz dažādiem ainavu attēliem un kam cilvēki pievērš uzmanību. Interesanti bija tas, ka dažiem attēliem bija autora paraksts, kuram 50% respondentu ievērojami pievērsa uzmanību," par bakalaura darba gaitu atklāj Amanda.

LLU lepojas ar Amandas sasniegumiem studiju laikā, jo viņa studiju laikā ieguva AS "Exigen Services Latvia" (tagad AS "Emergn") stipendiju, kas motivēja absolventi darīt vēl vairāk un labāk. Jaunā programmētāja ieguvusi arī Jāņa Rūvalda un Senāta stipendijas, kā arī saņēmusi Adas Lavleisas balvu par sasniegumiem izvēlētajā specialitātē un zinātnisko darbu. Amanda ir pārliecināta, ka katrs no šiem sasniegumiem viņu motivēja neapstāties pie sasniegtā un mērķēt jaunās virsotnēs. "Ir ļoti svarīgi, lai darbs tiktu novērtēts un domāju, ka šie sasniegumi viennozīmīgi palīdzēja cauri studiju procesam. Vēlreiz vēlos teikt "lielu paldies" par atbalstu," tā A. Kļaviņa.

Vēlme sasniegt vairāk, neatlaidība un ticība sev palīdzēja Amandai nokļūt līdz izcilības diploma iegūšanai. "Uzsākot studijas, sarkanais diploms nebija mērķis, pat nebiju līdz tam aizdomājusies. Biju uzstādījusi sev diezgan augstu latiņu, ko zemāk laist negribēju un pie tā arī pieturējos. Tikai 2.  kursa beigās sapratu, ka ir iespēja iegūt "sarkano" diplomu. Tā kā līdz tam jau bija ieguldīts liels darbs augstu rezultātu sasniegšanai, tad šķita neloģiski kādā mirklī padoties un palaist šo iespēju garām," stāsta jaunā programmētāja, kā arī viņa piebilst, ka šī ideja par izcilības diplomu gan uzlika sava veida slogu, īpaši pie bakalaura darba izstrādes. "Procesu noteikti atviegloja tas, ka viscaur studijām blakus bija tikpat “traka” kursa biedrene kā es - Kristīna Grausa, kura arī ieguva "sarkano" diplomu". Līdz ar to Amanda uz šo mērķi devās kopā ar kursabiedri, kā arī viņas ģimene bija liels atbalsts. Amanda arī studiju procesā sekoja savai panākumu atslēgai – vēlme sasniegt vairāk, neatlaidība un ticība sev.

Pašreiz absolvente strādā savā profesijā, tādējādi no studiju procesa vēlas mazliet atpūsties. Bet, ja nākotnē uzsāks studijas maģistrantūrā, tad noteikti vispirms vēlas kārtīgi izdomāt, ko studēt, jo interešu un iespēju ir daudz. "Kas to lai zina, kur mani ceļi aizvedīs," atklāj savas nākotnes ieceres jaunā programmētāja A. Kļaviņa.

Pievienots 15/08/2019