Pārlekt uz galveno saturu

Ziemas izlaidumā sveikti ārvalstu pārtikas zinātnes maģistri

Attēla autors: No LLU arhīva

22. decembrī svinīgā Domes sēdē tika sveikti LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) trīs ārvalstu absolventi - Lačina Huseinli (Lachinkhanim Huseynli) no Azerbaidžānas, Vikrams Redi Narala (Vikram Reddy Narala) un Jalpa Batukbai Ratia (Jalpa Batukbhai Ratiya) no Indijas, kuri saņēma augstākās maģistra izglītības diplomus. Viņi izglītību ieguvuši studiju programmā "Pārtikas zinātne".

Studiju programmas "Pārtikas zinātne" mērķis ir sagatavot kvalificētus speciālistus zinātniskajam, pedagoģiskajam un profesionālajam darbam pārtikas rūpniecībā, kuri spēj radoši un patstāvīgi lemt par pārtikas zinātni, rūpniecības attīstību un konkurētspēju Eiropas Savienībā. Tāpat jaunie speciālisti spēj veikt kvalificētu darbu pārtikas uzņēmumos, akreditētās laboratorijās, zinātniski pētnieciskajās iestādēs, kā arī valsts uzraudzības un pārvaldes institūcijās.

Izlaidumā diplomus izsniedza un piedalījās LLU studiju prorektors Aigars Laizāns, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics, studiju programmas "Pārtikas zinātne" direktore Tatjana Ķince un absolventu mācībspēki.

Fakultātes dekāns, sveicot jaunos pārtikas zinātnes maģistrus, savā uzrunā akcentēja gan absolventu vēlmi studēt Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Jelgavā, gan izteica novēlējumus turpmākajam attīstības un profesionālajam ceļam: "Pirms diviem gadiem, kad ieradāties Jelgavā, tad tā jums likās tumša, auksta un klusa, bet šobrīd esmu pārliecināts, ka jūsu domas ir mainījušās. Tagad viens dzīves posms ir noslēdzies un priekšā jums ir jauns ceļš. Novēlu jums profesionālajā jomā vienmēr pieturēties pie diviem dzīves pamatprincipiem – nekad nepadoties un, ja tomēr dzīvē neiet viss kā gribētos, tad vienmēr atcerēties pirmo noteikumu".

Laba vēlējumus izlaidumā teica arī studiju programmu direktore T. Ķince, kura atzinīgi novērtēja kopā pavadīto laiku, kā arī absolventu vēlmi, pacietību un gribasspēku gan visu studiju laiku, gan izstrādājot savus noslēguma darbus. Savukārt LLU studiju prorektors Aigars Laizāns aicināja ticēt saviem spēkiem un vienmēr atcerēties par savu Alma mater, kurā ikviens no absolventiem tiks gaidīts gan kā viesis, gan kā students.

Savukārt par savu studiju laiku absolvente Lačina Huseinli stāsta: "Dzīve piespēlē negaidītus pārsteigumus, kas maina turpmāko dzīvi, kas notika arī ar mani, kad ierados studēt LLU. Esot Azerbaidžānā, es plānoju iegūt maģistra grādu kādā no Eiropas Savienības valstīm, tādēļ sāku meklēt universitāti, kas nodrošina kvalitatīvu studiju procesu pārtikas zinātnē. Tā nu es nonācu Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, kas noteikti bija mans labākais lēmums, jo studiju laikā man bija iespēja iepazīt akadēmisko personālu, kas vienmēr atbalstīja un deva padomus labākam rezultātam, kā arī radīja mājas sajūtu. Mācībspēki ne tikai koncentrējās uz studijām, bet palīdzēja iepazīt vidi, kultūru un tradīcijas. Neskatoties uz atšķirīgo klimatu, es Jelgavā jūtos kā mājās". Bet noslēguma darbā absolvente pētīja vegānu desas uz augu bāzes, kas ir alternatīva patērētājiem, kuri ikdienā gaļas produktus uzturā nelieto. Maģistra darbā tika izstrādāts jauns produkts ar augstu proteīna saturu, izmantojot izejvielas, kas netiek lietotas citos līdzīgos produktos.

Jāatzīmē, ka šie ārvalstu jaunie speciālisti nav pirmie, kuri absolvējuši Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, iepriekšējos gados diplomus ieguvuši vēl divi studenti no Holandes un Indijas. Pašlaik fakultātē studē četri pilna laika studenti no Uzbekistānas, Kirgizstānas, Ziemeļmaķedonijas un Šrilankas.

Kā nākamie diplomus 23. janvārī saņems Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti (plkst. 14.00) un 24. janvārī Vides un būvzinātņu fakultātes absolventi (plkst. 14.00), taču nākamnedēļ LLU ziemas izlaidumu laiks noslēgsies 31. janvārī, kad diplomus saņems Tehniskās fakultātes (plkst. 14.00) un Meža fakultātes (plkst. 16.00) absolventi.

Pievienots 23/01/2020