Pārlekt uz galveno saturu

Projekta "Share Your Soils" aktualitātes (ERASP9)

Attēla autors: No LLU arhīva

Augstākā izglītība pašlaik saskaras ar milzīgu izaicinājumu, jo ir jāmeklē pieeja “Z” paaudzei, kas sagaida, ka universitātes studiju procesā plaši izmantos mūsdienu IT tehnoloģijas, t.sk. iekļaujot mobilās tehnoloģijas.

Arī augsnes zinātnes joma nav izņēmums, tādēļ metot izaicinājumu mūsdienu tehnoloģijām un to integrēšanai augsnes zinātnē ir tapis ERASMUS+ projekts “Dalies ar savām augsnēm (Share Your Soils – SYStem)”, kuru izstrādājuši Marcins Švitoniaks (Marcin Świtoniak) un dr. Pržemislavs Čarzinskis (Przemysław Charzyński) no Nikolaja Kopernika universitātes, Polija. Projekta ieguva augstāko vērtējumu 50 projektu grupā, kas daļēji apliecina tā nozīmību un šī brīža aktualitāti.

Erasmus+

 

SYStem mērķis ir izveidot izglītojošu mobilo lietotni, kas veltīta augsnes profilu aprakstam un klasifikācijai atbilstoši starptautiskajiem standartiem WRB klasifikācijā.

Projekta ietvaros tiks radīta mobilā lietotne augsnes, kurā būs iespēja saglabāt un pārsūtīt augsnes profilu fotoattēlus, aprakstus, ģeogrāfisko atrašanās vietu un klasifikācijas priekšlikumus. Lietotājiem būs iespēja mijiedarboties un dalīties ar savām zināšanām, t.sk. palīdzot mazāk pieredzējušiem kolēģiem, sniedzot komentārus un ierosinājumus par augsnes ģenēzi un klasifikāciju.

 

Turklāt projekta ietvaros tiks sagatavots mācību līdzeklis augsnes Omnibuss, kas tiks sagatavots atbilstoši WRB klasifikācijai (2015). Projekta rezultāti veidos novatorisku mācību līdzekli, kuru būs iespējams izmantot ne tikai augstākā līmeņa studijās, bet arī būs kā palīgs augsnes klasifikācijā gan koledžas un vidusskolas skolotājiem, gan vides pētniekiem un praktiķiem.

 

Projektu īsteno augsnes zinātnieku konsorcijs no 10 universitātēm ar pētījumu un mācību pieredzi augsnes zinātnes jautājumos dažādos Eiropas reģionos, kas pārstāv 8 valstis (Čehija, Igaunija, Ungārija, Itālija, Latvija, Polija, Slovēnija un Spānija).

SYS
Pievienots 14/02/2020