Pārlekt uz galveno saturu

Būvinženieres Sintijas Neščadimas pieredze jeb veiksmīga karjera var sākties ar 35 atteikumiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Jau četrus gadus Sintija Neščadima veic darbu, par kuru sapņoja bērnībā. Lai gan toreiz viņai šķita, ka sapnis saistāms ar arhitekta profesiju, vēlāk pamatskolā tas ieguva konkrētākas aprises. Zīmējot nelielu ēku projektus, jaunā skolniece saprata, ka savu nākotni vēlas saistīt ar inženierzinātnēm un tajās attīstāmo radošumu. Izvēle krita par labu ēku projektēšanai un konstruktora – inženiera darbam.  

Sintijas apņēmība sava profesionālā ceļa izvēlē ir apbrīnas vērta, un vidusskolas pēdējā klasē viņa skaidri zināja, ka studēs būvniecību un darīs to LLU Vides un būvzinātņu fakultātē Jelgavā. Pamatstudijas un profesionālais bakalaura grāds būvniecībā bija tikai sākums. Tam sekoja maģistra līmeņa studijas un izcili aizstāvēts maģistra darbs "Statiskās zondēšanas un plakanā dilatometra ģeotehnisko izpētes metožu salīdzinājums". Tas 2019. gadā ļāva Sintijai iegūt būvniecības nozares apbalvojuma "Būvindustrijas lielā balva" nomināciju "Gada students".

No studijām Sintija ieguva visu, ko vien varēja sniegt universitāte un tās vide. Turklāt ārpusstudiju dzīve topošajai būvinženierei bija visnotaļ koša šī vārda vistiešākajā nozīmē. Viņa brīvajā laikā spēlēja volejbolu un arī piedalījās Goldwell color zoom konkursos kā modele, tādēļ viņas matus regulāri rotāja eksotiskas frizūras dažādos matu toņos – zili, zaļi, rozā, dzelteni. Sintija ir droša, ka universitātes pasniedzējiem vajadzējis pierast pie neparastajiem matu toņiem, taču kursabiedri vienmēr ar nepacietību gaidījuši, kādā izskatā viņa atgriezīsies no konkursiem.

Šobrīd Sintija ir absolvējusi universitāti un strādā kā konstruktore – inženiere būvkonstrukciju projektēšanas birojā SIA "Arenso". Viņas nokļūšana šajā uzņēmumā bijusi visai neparasta un notikusi studiju laikā. Sintija atklāj: "Savā darbā nokļuvu nejauši. Trešajā studiju gadā bija jāatrod divu nedēļu prakse, taču par spīti tam, ka biju izsūtījusi savus CV uz 35 uzņēmumiem, neviens neinteresējās par mani. Tad man piezvanīja Matīss Apsītis no SIA "Arenso" un uzaicināja uz interviju. Jāpiebilst, ka dienu pirms intervijas bija notikusi matu krāsošana, grimēšana un fotosesija, tāpēc mani mati bija zili rozā. Biju ļoti nobažījusies, ko par mani padomās, bet, ienākot birojā, valdīja patīkama gaisotne, skanēja grupas "Hospitāļu iela" dziesma "Kaķis" un man likās, ka es te būšu uz palikšanu."

Tā brīža sajūta izrādījās patiesa un Sintija strādā uzņēmumā jau četrus gadus. Par savu darbu viņa izsakās aizrautīgi: "Nav vienādu objektu, katrs ir ar savu oriģinālo risinājumu, katru reizi jāsaskaras ar nezināmām lietām, jāatrisina projektēšanas uzdevumi, un tas ir aizraujoši. Visu laiku papildus jāmācās un jāpilnveido sava zināšanu bāze."

Runājot par nākotnes mērķiem, absolvente atzīst, ka vēlas krāt pieredzi, gūt jaunas zināšanas un būt speciāliste savā jomā. Viņa iesaka topošajiem studentiem izvēlēties LLU, jo studijas dod ne tikai teorētiskās un praktiskās zināšanas, bet arī pieredzi "dzīves skolā" un iespēju izjust īstu studentu dzīvi Jelgavā. Viņa saka: "Viss ir iespējams, nepieciešama tikai apņēmība un vēlme!"

Pievienots 15/04/2020