Pārlekt uz galveno saturu

Basketbolists ar dzejnieka dvēseli un sapni par savu uzņēmumu

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē ceturto gadu studē Kristers Ainārs Tomass – puisis ar trim vārdiem un vismaz tik pat talantiem. Ja jautātu viņa literatūras skolotājai par puiša nākotni, viņa redzētu jauno dzejnieku. Ja jautātu basketbola trenerim, viņš redzētu jauno basketbolistu, bet ja jautātu universitātes mācībspēkiem, viņi teiktu – topošais uzņēmējs. Kuram no visiem taisnība, noskaidrojām sarunā ar pašu Kristeru Aināru.

Studijas un sapnis par savu uzņēmumu

Kristers Ainārs Tomass ir LLU students un šobrīd, sporta terminoloģijā runājot, tuvojas finiša taisnei studiju programmā "Komercdarbība un uzņēmuma vadība". Savulaik būdams jelgavnieks izvēlējies studijas universitātē, jo tās bijušas tuvu mājām un izvēlētais studiju virziens šķitis piemērots viņa interesēm.

"Lai gan sākumā pieteicos nepilna laika studijām, pārgāju uz pilna laika studijām un savu izvēli nebūt nenožēloju. Teikšu atklāti, jau savos tīņa gados man patika pārdot lietas, kas, piemēram, vairs nebija vajadzīgas, tādēļ arī izvēlējos studēt komercdarbību. Taču mana literatūras skolotāja gan teica, ka vajagot kaut ko radošāku," stāsta Kristers Ainārs un piebilst, ka studiju programmas izvēli ietekmējis kāds cits, nozīmīgāks faktors.

"Man ir tāds mazs sapnis vai arī mērķis, ko ceru vienu dienu arī sasniegt – dibināt savu uzņēmumu. Diemžēl vēl man nav laba un īstenojama biznesa ideja, bet es par to neuztraucos. Esmu vēl jauns un būs vēl daudz ideju un iespēju, turklāt uzskatu, ka sava uzņēmuma dibināšanu nevajag sasteigt. Pagaidām centīšos izmantot iespējas strādāt nozarē un iegūt pieredzi, kas tikai palīdzētu dibināt savu uzņēmumu," atklāj Kristers Ainārs.

Par savu lielāko studiju laika ieguvumu puisis uzskata iegūtos draugus un sastaptos mācībspēkus. Viņš uzskata, ka daudz vieglāk ir sasniegt savus mērķus, ja ir kāds, kuram par pajautāt palīdzību. Turklāt kā ļoti vērtīgas Kristers Ainārs novērtē universitātē iegūtās zināšanas, kas saistītas ar uzņēmuma dibināšanu, vadīšanu un uzraudzību, kas viņam noderēšot turpmākajās profesionālās dzīves gaitās.  

Savukārt kā lielāko studiju laika izaicinājumu viņš min slinkuma pārvarēšanu: "Kā jau studentam, man bieži vien patīk paslinkot, kas ir diezgan slikta īpašība. Grūtākais ir pārvarēt savu slinkumu un negribēšanu, lai savlaicīgi izpildītu studiju darbus un tos nodotu noteiktajā termiņā. Taču tā kā sevi vairāk redzu kā radošu personu, lielākas grūtības sagādā studiju kursi, kur pārsvarā ir rēķināšana. Atzīšos – šādās situācijās "sakožu zobus" un tieku galā arī ar šādiem studiju kursiem. Tas ir ļoti labs gribasspēka treniņš, jo ne vienmēr dzīvē būs tikai tas, ko tu vēlies un kas tev padodas vislabāk."

Jautāts par bakalaura darba tēmu, Kristers Ainārs nedaudz smejot atbild, ka šis laikam esot grūtākais un baismīgākais jautājums, ar kuru saskaras visi studenti. Viņam pašam gan ideja ir skaidra. Tā kā šobrīd kabatas naudas pelnīšanas nolūkos viņš strādā uzņēmumā "Riga sushi", bakalaura darba ietvaros taps šim uzņēmumam piemērots biznesa plāns darbības paplašināšanai.

Basketbolā gūtās mācības

Paralēli studijām Kristers Ainārs savu brīvo laiku aizvada spēlēs un treniņos basketbola laukumā. Mīlestība uz sportu viņam bijusi jau no bērnības, jo nekad nav varējis mierīgi nosēdēt uz vietas un bijis viens no aktīvākajiem bērniem.

"Man padodas daudzi sporta veidi, izņemot ziemas sporta veidus. Esmu trenējies gan futbolā, gan mazliet izmēģinājis spēkus florbolā. Jelgavas 4. pamatskolā mani uzrunāja basketbola treneris un tā arī sākās basketbola gaitas. Turklāt mans tēvs ir bijis diezgan veiksmīgs un talantīgs basketbolā, tādēļ, iespējams, man basketbols ir mazliet arī gēnos. Šis sporta veids no visiem visvairāk mani aizrāva un to spēlēju arī šobrīd gan universitātes komandā, gan vietējā čempionātā Jelgavā," stāsta Kristers Ainārs.

Taču šis gads ienesis pamatīgas pārmaiņas puiša dzīvē ne vien attālināto studiju dēļ, kas ieviestas Covid-19 pandēmijas laikā, bet arī gūtās traumas dēļ pirmajā jaunās sezonas spēlē. Krustenisko saišu plīsums Kristeru Aināru ir nosēdinājis uz rehabilitācijas soliņa un viņa nākotnes perspektīvas basketbola laukumā vēl ir neskaidras.  

Students stāsta: "Teikšu atklāti, jūtos diezgan bezpalīdzīgs, jo ir grūti darīt dažādas primāras lietas un pagaidām pārvietojos ar kruķu palīdzību. Negribas jau tā teikt, bet man šobrīd par labu nāk attālinātās studijas, jo spēju visur piedalīties esot mājās un nav fiziski jāmokās ar skolas apmeklēšanu, kas sagādātu dažādas grūtības. Šobrīd ir  morālais nogurums un grūtības, jo priekšā ir deviņi rehabilitācijas mēneši, lai spētu atgriezties sportā, bet, vai to darīšu, vēl nezinu".

Taču basketbola spēle Kristeram Aināram ir ļoti daudz devusi ne vien sportiskā ziņā, bet arī attīstot dažādas citas rakstura iezīmes, kas ir noderīgas, plānojot savu uzņēmumu. Vadības un iniciatīvas uzņemšanās ir svarīgas ne vien biznesā, bet arī tādā komandas spēlē kā basketbols.

"Basketbols ir komandas sporta veids un tajā lielu lomu spēlē komandas saliedētība, aura un ķīmija. Atrodoties laukumā ir jūtams azarts un adrenalīns un komanda laukumā darbojas kā viens vesels, bet reizēm kādam no šīs komandas ir jāsper solis uz priekšu un jāpavelk visa komanda, lai uzvarētu. Esmu saskāries ar šādām situācijām un tā ir kā iekšējā sajūta, kas saka: "Krister, ir laiks!" Grūti raksturot, bet spēles laikā tā vienkārši notiek un tu jūti, ka šobrīd vari uzņemties atbildību, un tu zini, ka nākamo metienu iemetīsi vai arī izdarīsi pareizo izvēli pareizajā laikā. Protams, ne vienmēr izdodas būt par dienas varoni, bet ir svarīgi pie tā strādāt, kā arī iegūt savas komandas ticību," stāsta Kristers Ainārs.

Dzeja un sapnis par savu grāmatu

Ik pa laikam Kristers Ainārs, kā pats saka, mēdz sacerēt kādu dzejoli un publiskot to savā Facebook lapā. Radošums viņā attīstījies jau skolas laikā. Ne velti literatūras skolotāja vēlējusies, lai Kristers Ainārs izvēlas dzīvē sev kādu radošu nodarbošanos.

"Mans ir sapnis izdot savu dzejoļu krājumiņu. Nevis lai pelnītu, bet vienkārši, lai tāds būtu, cerībā, ka kāds to nopirks un arī izlasīs. Viens no maniem dzejoļiem ir iekļauts Jelgavas skolēnu dzejoļu krājumā," puisis stāsta.

Savā dzejā viņš vairāk atspoguļo dzīves grūtības un bēdas, bet tur atrodams arī  prieks. Kristeram Aināram ir svarīgi uzrunāt cilvēkus par problēmām, kas ir sabiedrībā, bet par kurām visi pat nav aizdomājušies. Viens no viņa dzejoļiem "Būsim pazīstami" ir arī par studiju biedriem, ko sarakstījis studējot pirmajā kursā.  

Par citiem jauniešiem, kuri atrunājas, ka viņiem nav laika ārpus studiju nodarbībām, Kristers Ainārs saka šādi: "Cilvēki bieži sev iestāsta, ka viņiem nav laika nekam, bet vai tad tā tiešām ir? Ja atrodas stunda vai divas, ko atvēlēt kādam pulciņam vai kursiem, tad noteikti ir jādara, jo tas dos tikai labumus dzīvē. Tie var būt jauni draugi, jaunas zināšanas, dažāda veida sakari, kā arī labi pavadīts laiks. Kad tad, ja ne tagad? Kamēr esi students, spēj izdarīt tik daudz lietas, ka pats dažreiz par to brīnies."

Noslēgumā: dzejas rindas no Kristera Aināra Tomasa Facebook lapas.

Ko viņš tur raksta?
Ko viņš saka?
Sadedzis jaunietis
Depresīvs un izkaltis
Vai vārdi ko nozīme?
Vai viņam sāp?
Vai atkal viss ir labi
Un kādēļ viņš to dara?
Lai gūtu slavu un fanus?
Vai viņam vienkārši patīk
Un grib dalīties
Jo jūt, ka viss sabiedrībā nav labi
Un viņam nerūp cik laiku būs
Tie tāpat izzudīs
Seko maniem vārdiem
Jo tie ir īsti
Iedziļinies un dalies
Un uzdod to jautājumu?
Kādēļ viņš raksta?

/KAT.

 

Pievienots 05/01/2021