Pārlekt uz galveno saturu

Projektu vadības absolvente: "Ja nenoskriesi maratonu līdz galam, kurš cits to tavā vietā izdarīs?"

Attēla autors: No LLU arhīva

Ieva Rozenberga projekta vadītāja profesiju raksturo ar vārdiem daudzfunkcionāls "supermens" un "visurgājējs", jo projektu vadītājam sanāk ne tikai vadīt projektu, bet bieži darīt dažādus citus uzdevumus, kas vērsti uz projekta uzdevuma, mērķa sasniegšanu. Ieguvusi bakalaura grādu izglītības darba vadīšanā un maģistra grādu skolvadībā, pēc pāris pedagoga profesijā nostrādātiem gadiem, Ievas dzīvi un karjeru kājām gaisā apgrieza bijusī kursabiedrene, piedāvājot darbu projektu vadīšanā. Nepameta sajūta, ka tā pilnvērtīgai veikšanai bija nepieciešams punkts uz "i" jeb izglītība izvēlētajā profesijā, tādēļ Ieva atkārtoti nonāca studenta lomā - LLU maģistra studiju programmā "Projektu vadība", kuru absolvēja 2019. gada janvārī.

Absolvente maģistrantūrā iestājās ar lielu pieredzes bagāžu – bija jau piecus gadus nostrādājusi projektu vadīšanā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, sākot ar pašiem pamatiem un "izaugot" līdz projektu un attīstības daļa vadītājas amatam. Šajā laikā Ievai nemitīgi bija nepabeigtības sajūta, likās, ka nepieciešams kāds loģisks noslēgums, lai kļūtu par pilnvērtīgu profesionāli savā jomā. Tādēļ Ieva sāka pētīt dažādas projektu vadīšanas maģistra līmeņa studiju programmas un viņas izvēle krita par labu LLU, kurā, kā pati atzīst, par lielu pārsteigumu pat ieguva valsts finansētu studiju vietu.

Ieva sevi raksturo kā cilvēku, kurš ja kaut ko dara, tad līdz galam un kārtīgi, bet ja nevar izdarīt kārtīgi, tad nedara vispār: "Man no sevis vajag rezultātu, lai varu būt lepna un priecīga, "ķeksīša pēc" neko nedaru. Pirms studijām LLU man jau bija praktiskā pieredze un lielākais ieguvums maģistrantūrā bija teorētiskās studijas, kas palīdzēja salikt zināšanas pa plauktiņiem, saprast, kuras atziņas varu izmantot praksē, ko varu darīt citādāk."

Ieva uzsver, ka lielu devu motivācijas sniedza arī docētāji, īpaši – Dina Bite, kura atbalstīja maģistra darba rakstīšanas procesā. Ieva atzīst, ka maģistra darbu apzināti izvēlējās rakstīt par publiskajiem iepirkumiem un to būtisko nozīmi projektos, jo tas parasti ir viens no klupšanas akmeņiem, kad projekts saņem finanšu korekcijas, vai aizkavējas projekta ieviešanas grafiks. Ieva uzskatīja, ka izpētot šo tēmu, viņa ne tikai pilnveidos savas zināšanas, bet palīdzēs arī citiem, kuriem šis temats interesē vai sagādā grūtības.

Nolēmusi mainīt savu dzīvesvietu, pēc darba Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, Ieva pieņēma jaunu izaicinājumu - darbu Ventspils Augstskolā, Inženierzinātņu Institūtā "Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas Centrs" (IZI VSRC), kur Ievai tika piedāvāta iespēja iesaistīties komandā un strādāt par projektu vadītāju projektā, kura galvenais mērķis bija jaunā zemas frekvences antenu tīkla izveide Irbenes radioteleskopu kompleksā ar nosaukumu "Ventspils Augstskolas nākamās paaudzes sensoru programmējamā LOFAR radioteleskopa izveide (LOFAR)". Un, lai gan LOFAR projekts jau vairāk kā gadu ir pabeigts, Ieva turpina darbu pie dažādiem zinātnes un pētniecības projektiem IZI VSRC, kā arī ir projekta vadītāja projektam, kura mērķis ir modernizēt piecas STEM novirziena Ventspils Augstskolas studiju programmas, kā arī paralēli ir iesaistīta Ventspils Augstskolas Attīstības fondā. Kā pati smej – no zinātnes nekur tālu nav tikusi, tikai pieķērusi vēl klāt būvniecību.

Šobrīd Ievai jau ir vairāk nekā astoņu gadu pieredze projektu vadīšanas sfērā: "Projektu vadītājs ir ļoti daudzpusīgs, jo šajā darbā ir jāsaskaras ar daudz un dažādiem citu nozaru jautājumiem, jāzina gan par finansēm, gan risku vadību, iepirkumiem, jābūt labām komunikācijas prasmēm, lielai stresa noturībai, pats svarīgākais – menedžēšanas un plānošanas prasmēm. Projektu vadītājam viennozīmīgi ir jābūt sava darba entuziastam, jo - ja tāds nebūsi un nenoskriesi to maratonu līdz galam, kurš cits to tavā vietā izdarīs?"

Ieva savu nākotni saista ar attīstību projektu vadības jomā, jo katrs projekts ir izaicinājums, katrs ir citādāks. Absolvente smej, ka šad tad uzaust doma arī par doktorantūras studijām, taču pagaidām savu uzmanību vērš uz profesionālās pilnveides kursiem, apgalvojot, ka neatteiktos no vēl kādiem izaicinājumiem, jo tie ir Ievas ikdiena, viņa vienmēr ir kustībā un grūti būt mierīgai. "Zināšanas ir paliekošas. Projektu vadībā visu var saplānot, taču vienmēr jābūt plānam "B" un pat plānam "C", kā arī lielai emocionālai noturībai," noslēgumā saka Ieva.

Pievienots 05/02/2021