Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Kateryna Dorofieieva: "Es nekoncentrējos uz savām atzīmēm, bet gan uz darba rezultātiem"

Attēla autors: No LLU arhīva

Kateryna Dorofieieva ir no Doņeckas (Ukraina) un nesen veiksmīgi absolvējusi LLU Vides un būvzinātņu fakultāti, iegūstot inženierzinātņu bakalaura grādu ainavu arhitektūrā un arī "sarkano" jeb izcilības diplomu. Studiju laikā studente uzrādījusi teicamus rezultātus un viņas vidējā svērtā atzīme ir 8,82 balles.

Kateryna vidējo izglītību ieguvusi valsts vidusskolā Doņeckā, izvēloties valodu virziena programmu, bet skolas laikā viņai pastiprināta interese bija par vairākiem mācību priekšmetiem - zīmēšanu, amatniecību, matemātiku, literatūru, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijām.

Pirms studiju uzsākšanas Latvijā, viņai bija iespēja studēt arhitektūras projektēšanu un celtniecību, bet, sākoties karam Donbasā, bija spiesta to pamest un mainīt universitāti. Tā Kateryna nonāca Ļvovas Nacionālajā politehniskajā universitātē, kur kā specializācijas virzienu ainavu arhitektūrā izvēlējās pilsētplānošanu.

Lai arī absolvente jau iepriekš bija ieguvusi bakalaura grādu, tas viņai tikai deva pastiprinātu interesi turpināt studiju procesu un papildināt savas zināšanas ainavu arhitektūras nozarē. Apskatot Eiropas universitāšu plašo piedāvājumu, viņa par savu turpmāko studiju vietu izvēlējās LLU vairāku iemeslu dēļ: "LLU bija vienīgā universitāte, kurā iespējams studēt ainavu arhitektūru un plānošanu angļu valodā.  Tāpat man bija svarīgi, lai izvēlētais studiju virziens ir pietuvināts dabai, līdz ar to izvēle bija par labu Vides un būvzinātņu fakultātei, kas piedāvā šādu iespēju."

Absolvente ir pārliecināta, ka studiju laikā izmantojusi visas sniegtās iespējas, maksimāli iesaistījusies gan studiju procesā, gan ārpusstudiju aktivitātēs. Papildu Erasmus+ mobilitātes pieredzei,  viņa ar savu partneri piedalījās NutrInflow projektu konkursā, kurā uzvarēja:  “Konkursa laikā lielu atbalstu mums sniedza Mg. sc. ing. Kaspars Abramenko, tādējādi mēs izgatavojām 3D printeri un prezentējām to Helsinkos. Vēlētos vēlreiz pateikties viņam par neaizmirstamo pieredzi, viņa entuziasmu un ticību mūsu projektam,” tā absolvente.

Savukārt, lai absolvente iegūtu augstākās izglītības diplomu, viņa noslēguma darbu izstrādāja par produktīvu urbāno ainavu, projicējot kopienas dārzu bijušajai Rīgas Sporta pils teritorijai.  Viņa izstrādāja dizainu, kas pēc viņas domām būtu jāpārvērš par kopienas dārza tīklu blakus esošajai parka zonai / pilsētas mežam.

"Darba mērķis bija sociālās mijiedarbības uzlabošana un stiprināšana, kā arī ekoloģiska zaļās zonas izveide pilsētā un pilsētas zemes atdzīvināšana. Izstrādājot darbu, es izveidoju estētisku ainavu, kas varētu būt ieguldījums gan videi, gan sabiedrībai," atklāj Kateryna.

Par šādu tēmas izvēli Kateryna bija pārliecināta, jo, praktizējoties vasaras skolā Zviedrijā, bija veikusi līdzīgu pētījumu: "Sākot izstrādāt noslēguma darbu, man jau bija vīzija par Rīgas Sporta pils teritorijas apstādīšanu un uzturēšanu. Man bija nepieciešams savas iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi pielietot atbilstoši Latvijas apstākļiem, lai modelētu piemērotu vidi, ņemot vērā vietas fonu un kontekstu".

Noslēguma darba rakstīšana gan izvērtās par patiesu izaicinājumu, jo projekta attīstības laikā viņa nevarēja atrasties Latvijā globālās pandēmijas dēļ. Darbs paveikts, nepārtraukti izmantojot Zoom un tālruņa konsultācijas ar darba vadītāju Kristīni Vuguli. Turklāt absolvente atzīst, ka vienmēr saņēmusi nepieciešamo palīdzību, materiālus un informāciju, lai veiksmīgi izstrādātu savu darbu.

Studiju laiku Kateryna raksturo kā mērķtiecības, gribasspēka un motivācijas pilnu darbu. Izcilības diploma iegūšanu viņa neuzskatīja par primāro un atzīst: “Es līdz pat pēdējam brīdim nemaz nezināju, ka man var būt šāda iespēja. Nekoncentrējos uz savām atzīmēm, bet gan uz darba rezultātiem, iegūto pieredzi un zināšanām. Vienkārši darīju to, kas man patika, un darīju to godīgi”.

Pašlaik bakalaura grāda īpašniece vēlas atpūsties no akadēmiskajām studijām un koncentrēties uz praktiskās pieredzes iegūšanu.

"Es vēlos eksperimentēt un izmēģināt jaunas lietas man saistītajā jomā. Gribu redzēt, kur tas mani aizvedīs. Esmu ļoti atvērta visām jaunajām iespējām," noslēgumā saka LLU absolvente Kateryna Dorofieieva no Ukrainas.

 

 

 

Pievienots 03/03/2021