Pārlekt uz galveno saturu

Podkāstā "Atver pasauli ar LLU" students, kurš ap sevi pulcē tūkstošiem sekotāju

Attēla autors: No LLU arhīva

Mikus Cekulis ir LLU Tehniskās fakultātes (TF) studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātne" pēdējā kursa students. Tā kā jaunietis vēlas būt uzņēmējs, apsverot savas intereses, izskatot piedāvāto studiju programmu klāstu un uzklausot pozitīvās atsauksmes no paziņām, Mikus nolēma, ka LLU TF būs viņa īstā studiju vieta. Papildu studijām Mikus nodarbojas ar dažādiem hobijiem – trenējas driftā, filmē video, kā arī ar savām aktivitātēm ieinteresējis sekotājus kanālā Youtube “998MEDIA”.

Raugoties uz Mikus aktivitātēm studijās un ārpus universitātes, var secināt, ka viņš ir meistars visu savu dzīves jomu apvienošanā, kur viena izvēle novedusi pie nākamās, savukārt tā atkal aizvedusi vēl tālāk. Ne velti stāsts par Miku jāsāk ar viņa hobijiem, kuros studijas iekļaujas kā dabisks puzles gabaliņš.

Vidusskolas laikā puisis sāka aizrauties ar filmēšanu: nopircis pirmo GoPro video kameru, piestiprinājis pie ķiveres un filmējis savus braucienus ar mopēdu, vēlāk tos montējot un ievietojot Youtube. Palēnām no mopēda Mikus pārgāja uz mašīnām un saprata, ka šī joma viņam ir saistoša.

"2020. gada rudenī nopirku savu pirmo drifta auto, ar ko aktīvi piedalījos treniņos. Ar filmēšanu nodarbojos paralēli, bet nekad to nesasaistīju kopā. Tagad es filmēju, kā pats braucu. Iepriekš filmēju dažādus pasākumus, kāzas, reklāmas. Braukšana bija kā hobijs. Redzu, ka cilvēki iedvesmojas, tāpēc gribu parādīt, kā tas ir – trenēties un braukt driftā, jo es sāku no pašas apakšas un esmu nonācis līdz treniņiem un vēlos piedalīties sacensībās."

Mikus uzsver, ka vēlas šo hobiju attīstīt profesionāli un cīnīties arī par vietām uz pjedestāla, kā arī atzīmē LLU iegūto zināšanu nozīmi: “Manā praktiskajā pieredzē ir noderējis viss, ko esmu ieguvis studiju laikā. Īpaši vērtīgi ir bijuši laboratorijas darbi, piemēram, uz jaudas stenda, kur varēju testēt arī savu auto.”

Mikus populārākajam video Youtube kanālā "998MEDIA" ir 55 tūkstoši skatījumu, taču tā tapšana bijusi visnotaļ amizanta, jo pretēji šī gada ziemai, pagājušā gadā sniegs Alūksnē esot bijis tikai divas dienas. Tās apņēmīgais jaunietis izmantojis, ķerot kadrus savam video projektam, kurš skatījumus guvis ne tikai Latvijā un Baltijā, bet visā Eiropā. "Es ļoti gribētu, lai filmēšana varētu būt mans peļņas avots. Gribētu arī dot darbu kādam citam. Pagaidām domāju, ka youtube varētu likt izzinošus video, kā, piemēram, "diena drifta treniņā", "diena drifta sacensībās", kur visu pastāstu un parādu, jo man pašam ir bijusi problēma, ka trūkst informācijas, kā un kur viss notiek. Vēlētos nodot savas zināšanas citiem. Es negribētu "iesūnot" tikai vienā nišā, man patīk būt daudzveidīgam, jo tas attīsta arī manas prasmes, tāpēc paralēli filmēju gan intervijas, gan kāzas, gan reklāmas video,” savos mērķos dalās jaunietis, kurš būdams Tehniskās fakultātes patriots ir filmējis arī "Mehu dienas" un atzīst, ka nākamajās "Mehu dienās" mērķis ir ne tikai tās filmēt, bet pašam piedalīties drifta sacensībās.

Kā ceturtā kursa studentam, papildu hobijiem šobrīd norit arī aktīvs studiju noslēguma darba rakstīšanas process, turklāt bakalaura darbs Mikum noderēs arī driftošanā, jo tas saistīts ar stūres iekārtas pētījumiem un modeļa izveidošanu, kurā redzams, kā praktiski tiem veikta stūres iekārtas regulācija.

Kas ir apņēmīgā studenta veiksmes atslēga, lai apvienotu vairākus hobijus paralēli studijām? Mikus atzīst: "Galvenā atziņa ir tā, ka nevajag atmest ar roku pie pirmajām neveiksmēm, jāiet uz priekšu un agrāk vai vēlāk panākumu augļi būs. Sākumā likās, ka nevienam neinteresē, ko es daru, bet tagad pēc skatījumiem un sekotāju skaita ir redzams, ka ir interese. Video filmēšanu un montāžu apguvu pašmācības ceļā, skatoties Youtube video pamācības. Līdzīgi arī ir ar braukšanu, aizbraucot uz drifta treniņu, sanāk parunāt ar profesionāļiem, kuri novērtē manu sniegumu. Jāiet tikai uz priekšu un nevajag skumt, ja kaut kas nesanāk."

Podkāstu ar Miku Cekuli klausies vai skaties LLU Youtube kanālā "Atver pasauli ar LLU", LLU mājaslapā, kā arī European Hit Radio mājaslapā un uzzini pirmais, ko sagaidīt, izvēloties studijas Jelgavā!

Pievienots 23/03/2021